Blev nog lite chockad!

 

Läste om socialdemokraten Kjell Edlund som blivit polisanmäld för ”ekonomiska oegentligheter”. Han var informationschef för Coop Forum till för ett par veckor sedan när han tydligen var tvungen att lämna sitt uppdrag. Dessutom har han flera andra tunga förtroendeuppdrag. Bland annat revisor i Landstinget! Det verkar han ha lämnat med omedelbar verkan. Märk väl att vi har inga uppgifter på vilka ekonomiska oegentligheter Edlund anmälts för. 

Men jag hade fatiskt ingen aning om att revisorerna i Landstinget är politiker. 

”Landstingets revision

 

Revisorerna är fullmäktiges och därmed också medborgarnas redskap för att få insyn i landstingets verksamhet. 

Landstingets förtroendevalda revisorer är politiker och ska enligtkommunallagen årligen granska landstingets styrelse och nämnder, men också de bolag, stiftelser, föreningar och förbund m.m. som landstinget äger eller är delägare i”. 

Enligt ovanstående skrivning hämtad från VLL:s egen hemsida så står det INTE att kommunallagen kräver att revisorerna ska vara förtroendevalda politiker. Det står att årligen ska revisorer granska landstingets styrelse och nämnder…och så vidare. Jag hittar ingenstans i Kommunallagen att Landstingets revisorer ska vara förtroendevalda politiker. Men förmodligen är det nog så. Någon som är mera insatt än jag och hittar bättre i Lagboken? 

 

”De förtroendevalda revisorerna

 

Västerbottens läns landsting har sju förtroendevalda revisorer, vilka utses enligt principen om omvänd majoritet. Minoriteten i fullmäktige har fyra revisorer medan majoriteten har tre revisorer. Minoriteten utser också ordförande. Varje revisor har ett självständigt ansvar. Revisorerna har gemensamma överläggningar för att behandla den löpande granskningen”. 

Namn

  Parti

  Uppdrag

  Ort

  Mandatperiod

ERIKSSON ROB

   M

   ORDFÖRANDE

   SKELLEFTEÅ

   1/1/2011 – 12/31/2014

SÖDERMARK SVEN-OLOV

   S

   VICE ORDFÖRANDE

   SKELLEFTEÅ

   1/1/2011 – 12/31/2014

EDLUNDH KJELL

   S

   REVISOR

   UMEÅ

   1/1/2011 – 12/31/2014

COHEN PHILIP

   FP

   REVISOR

   SKELLEFTEÅ

   4/19/2012 – 12/31/2014

SEHLSTEDT MATTIAS

   V

   REVISOR

   UMEÅ

   1/1/2011 – 12/31/2014

ERIKSSON KURT-LENNART

   C

   REVISOR

   SKELLEFTEÅ

   1/1/2011 – 12/31/2014

NORDENSTAM THOMAS

   KD

   REVISOR

   LÖVÅNGER

   1/1/2011 – 12/31/2014

(markeringen över Södermark Sven-Olov betyder inget! Den bara finns där och går inte att ta bort).

Eftersom jag tagit för givet att revisorer anlitats från auktoriserade revisionsfirmor så blev detta något helt nytt för mig. Men jag hoppas innerligt att politikerna innehar kompetens för att vara revisorer! Utbildade och aktiva även inom den ekonomiska världen alltså! De ska ju ha sådan kompetens att de kan föreslå om styrelsens ansvarsfrihet! Hjälper som inte att det bland revisorerna är omvänd ordning i förhållande till landstingets sammansättning. Kan ju bli som en "familjär" situation inom politiken har jag fått för mig.

Dessutom ska dessa revisorer ha koll på "de bolag, stiftelser, föreningar och förbund m.m. som landstinget äger eller är delägare i”.  Det vilar verkligen ett stort och tungt ansvar på dessa revisorer!

Vilka är revisorer i Region Västerbotten? 

 

 

 

 

 

 

2 kommentarer

 1. Micke

  Hej Carl-Axel

  De revisorer som landstinget väljer blir med automatik förtroende-valda. I praktiken så fungerar det så i alla kommuner och landsting att de förtroendevalda revisorerna anlitar, efter sedvanlig upphandling, profersionella byråer.
  De profersionella revisorerna genomför sedvanlig revision av räkenskaper mm. Därtill ger de förtrondevalda revisorerna särskilda uppdrag t ex verksamhetsgranskning av hur man minskar sjukskrivningar el dyl

  Hoppas du fick svar.

  Micke

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.