Oj så roligt…

med en sådan välbesökt Luciakröning i Sorsele kyrka. Personligen blir jag så oerhört glad – ja näst intill rörd – av att så många ungdomar, både nuvarande och före detta elever, kommer och är med på denna kröning. Jag är inte säker på att riktigt alla går dit med föräldrarnas "goda minne". Men de kommer ändå!

Jag saknade dock två personer – generaldirektör Anna Ekström och Claes-Göran Aggebo, båda från Skolverket! Två väldigt starka personer som vill tysta ner kanske en av Sveriges mest betydande historia och kultur!

Jag misstänker att ingen av dem varit i en kyrka och själva upplevt hur man kan få uppleva både hur en tradition förs vidare och dessutom en historiebeskrivning. Samma sak gäller nog för alla andra som tycker att kyrkan – med allt vad den inneburit för svensk kultur – inte är något där man ska samla elever. Med rätt upplägg, och då menar jag att även psalmer ska ingå samt viss kyrklig historieberättelse, absolut kan ingå. Jag kan inte tänka mig att någon överhuvudtaget far illa av det. Det måste väl finnas forskning i sådant liksom i allting annat. Ifall att någon av er som var i kyrkan under Luciakröningen i eftermiddag for illa eller tog illa vid sig så vore jag oerhört tacksam om ni hörde av er och berättar vad som gjort er illa. Använd kommentarsrutan nedan.

Att bli Sorseles Lucia är ingen traditionell skönhetstävling. Skönheten i detta fall finns inombords hos flickorna liksom det gjorde hos förebilden. För att rösta så måste man skriva en motivering och det sker inom skolan. Och för att välja ut en bland dessa otroligt fina motiveringar som alla fått så är elevrådet inkopplat. 

Personligen upplever jag denna ceremoni väldigt känslosam och vacker. Och vilka underbara ungdomar man får möjlighet att hjälpa att växa in i den sjungande och visuella rollen. Det är helt underbart! 

Jag vill rikta ett jättetack till all kyrkans personal som engagerat sig och genomfört detta tillsammans med oss från skolan. Tack Lina, Amanda och Kerstin! Tack för att ni finns alla Luciakandidater:) Vi ska nu jobba vidare tillsammans mot den 13 december. Ett speciellt tack till dig Annette. Vad vore skolan utan dig:) Och tack Johanna Fransson, piano. Tänk att man alltid missar någon:)

Till sist vill jag bara säga: JÄTTEGRATTIS ELLEN:) Sorseles Lucia 2012.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.