Lite av varje – igen

Det är ett tag sedan sist nu. Har varit en hel del annat:) Men det finns en hel del att reagera på faktiskt. Fattar inte varför andra inte gör det offentligt? 

Om vi börjar lokalt så var det väldigt konstigt att läsa vad Caisa (eller det verkar mera vara i ”PD-positivanda”) skrivit i senaste SorseleAktuellt. Visst är det positivt att peka på att antalet barn i Sorsele ökat. Vad beror ökningen på? Jag tror inte att det är skattebetalande föräldrar som skapat denna ökning. Tror hellre på att det är kommunens flyktingpolitik, som nu går dryga miljonen back på den verksamheten, som skapat scenariot! Vilket nu innebär att skolan ska stå för en del av den kostnaden!? Det framgick inte något i SorseleAktuellt om följande från BUN:s protokoll 2013-02-13: 

Barn- och utbildningsnämnden har följande inriktningsmål för budget 2013;

– Ökad undervisningstid för lärare med 15 % i åk 1-9

– Inga elevassistenter inom grundskolan från höstterminen 2013

– Delningstal i grundskolan, Vindelälvsskolan: åk 1-6: 21 elever/grupp, B-form

åk 7-9: 26 elever/grupp, B-form

– Delningstal i asyl/ivik 15 elever/grupp

– Barn- och utbildningschef från 100 % till 80 % tjänstgöring

– Lokalvård och vaktmästeri minskning med 1/3

– Förskoleverksamhet anpassningsåtgärder med 150 tkr

– Barn- och utbildningschefen får i uppdrag att förhandla/samverka

ovanstående enligt Medbestämmandelagen, MBL. 

Personligen är jag f.n. sjukskriven. Orsak eller verkan vet varken jag eller läkarna. Grunden till min sjukdomsbild kan finnas i den lokal jag placerades i. Det har runnit in regnvatten både via tak och fönster och jag är misstänkt på mögel eller något annat. För ganska precis ett år sedan fick jag av läkare tips om att be ledningen kolla upp lokalen. Jag gick omgående till ledningen. INGENTING har hänt sedan dess!!! Jo jag har förflyttats med musikverksamheten till annan, för ämnet icke ändamålsenlig lokal. Men inga mätningar har ännu gjorts. Från kommunen skyller man på att leverantören man har avtal med inte hunnit ännu!? Tänk att det inte finns fler företag i en sådan lukrativ bransch! Och inte verkar man heller på kommunen på ett år hunnit söka fram dokumentation från mitten av 90-talet när det bevisligen var mögel i källaren i alla fall! Men man har avsatt pengar för att byta tak? 

Till detta ska läggas den arbetsbörda som skolan – Skolverket och skolledning – i dag lägger på oss lärare. Och det blir bara mer och mer. Situationen kommer att bli ohållbar! Tidigare hette det ”eleven i centrum”. Numera är det elevhälsan, ledning och Skolverket som är i centrum!!! 

Till er föräldrar som har barn i skolan vill jag bara säga att de generellt är underbara. Det är underbart roligt att jobba med dem:) Men det finns allt för många andra negativa faktorer som gör att det funkar bara inte. För mig personligen i alla fall. 

Till det andra lokala grubbleriet jag har är från Omsorgsnämndens sammanträde 2013-01-16 

”Medicinskt ansvarig sjuksköterska/medicinska enheten;

– MAS lämnar muntlig samt skriftlig information angående

sjukskötersköterskornas höga arbetsbelastning. Landstinget har inga

möjligheter att bistå med sjuksköteinsatser. För att klara den akuta situationen

har sjuksköterska kontrakterats från ett bemanningsföretag under v. 4-9. – rekrytering av distriktsköterska pågår” 

Vem betalar det? Landstinget eller kommunen? Det framgår inte av protokollet! Men eftersom ”samarbetet” med Landstinget inte ska kosta kommunen (kommunala skattepengar) något så förutsätter jag att Landstinget står för det!? Men jag är väldigt osäker! Någon initierad som vet? 

Och så är det här med Norrtåg, Landstinget igen! Deras nyinköpta tåg har ju varit en katastrof!!! De klarar inte vårat klimat eller en kollision med älg! Hur kommer det sig att vissa personer, de kallas för politiker och är folkvalda, obehindrat dels kan få försörja sig på våra skattepengar och dels kan slösa miljarder av dem på detta sätt! För leasingen av icke fungerande tåg så har man lyckats skapa en badwill vilket måste innebära ett stort avbräck i budgeterade biljettintäkter. Vad kostar bara alla dessa ersättningsbussar? Och vem betalar? 

Jag har aldrig begripit varför Norrtåg överhuvudtaget skapades. Det finns redan för många fungerande aktörer på den marknaden. Tänk om de pengar som Norrtåg slukat avsattes till sjukvård i stället! Det är ju skattemedel oavsett om det är stat, landsting eller kommuner som är med och finansierar bedrövelsen! 

Och så är det vindkraft igen. Tisdag den 9 april är det information i Blattnicksele om Vattenfalls planerade nya vindkraftverk på Sandberget och på Abmoberget. De lär ska ge HUSHÅLLSEL till ca 70 000 hushåll. Vilka hushåll då? Visst har vi alla hushållsel i alla fall så att vi klarar oss här i Norrland? 

Detta vansinne MÅSTE bara stoppas! Varför har man stoppat etapp 3 på Blaiken? Jo därför att elpriserna är för låga nu så det bär sig inte! Trots subventioner!!! Hoppas att många nej-sägare med argument emot besöker informationsmötet i Blattnicksele. Det är mellan 16.00 och 19.00. Ett "drop-in" om jag förstått saken rätt.

Avslutningsvis så kan jag berätta att jag införskaffat utrustning för att kunna göra en variant av ”I love Sorsele”. I videoformat med några av våra duktiga sjungande ungdomar. Håller för fullt på med att försöka lära mig lite av det jag vill kunna använda mig av. Här är en länk till vad man exempelvis kan göra http://www.youtube.com/watch?v=nkS9VKLpOmA

Och till er som gillade min låt Murderers så har jag utvecklat den lite. Den hittar ni här http://www.youtube.com/watch?v=CfLZcJ7DXAo

That´s all folksJ 

4 kommentarer

 1. Carola

  Bästa Carl-Axel!

  Jag har väntat på ett nytt inlägg av dig och äntligen kom det. Jag är så glad att det i alla fall finns EN till som verkar läsa protokollen från våra nämnder, det är ju där man får veta vilka beslut som tas och som kommer att påverka alla i vårt samhälle. Jag är så ledsen att du är sjukskriven och jag undrar hur det kan få gå så långt som det gjort i ditt fall?!
  Utbildade, duktiga, engagerade lärare slutar på grund av stress och utbrändhet. Att man inte gör något är för mig en gåta. Nu står barnen utan musiklärare och får nöja sig med olika vikarier, som förmodligen inte har utbildning……

  När det gäller antalet ökade barn och vad som står om barnomsorgen i protokollet tänker jag lämna tills jag får läsa det från senaste sammanträdet i BUN. Jag kollar flera gånger om dagen om det lagts ut, men inte det. Två veckor har snart gått och mycket av vad som sägs där kommer att avgöra min framtid i Sorsele. Blogginlägg kommer oavsett utgång.

  Ta hand om dig själv nu och koncentrera dig på att må bra igen!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.