Ponera…

…att det i kommunvalet i Sorsele om drygt ett år så finns inga traditionella partier att rösta på. En mycket intressant tanke tycker jag. Visserligen naiv…men ändå en tanke!

Det är ju så att inom alla partier så finns det självklart personer med idéer och framtidstro. Men dessa personer kanske blir hämmade eller ”tystade” just på grund av att man har en specifik partitillhörighet.

Om vi släpper partitillhörigheten i kommunvalet och i stället på valsedlarna får rösta på olika utvecklingsmöjligheter för kommunen som olika grupperingar med personer från olika partier och förhoppningsvis andra står bakom så skulle det bli mycket mera intressant. Dessutom skulle det nog skapa ett betydligt större engagemang både bland väljarna och de som presenterar sina förslag. Och kanske bland de yngre väljarna!

Minns hur det var vid förra kommunvalet 2010. Röstfisket i Sorsele framför ICA och Systembolaget sammanföll till stor del med älgjaktsveckan vilket innebar att många politiker befann sig ute i skogen just då!? Sedan fanns det ju inte så mycket att välja emellan. Som jag uppfattade det så ville alla satsa på vård, omsorg och skola! Något parti hade även en ”bollhall” eller vad nu namnet var för en större samlingslokal. Tyvärr minns jag inget annat som något parti ville jobba för. Har definitivt inte märkt något!!!

Risken är nog överhängande att när vi Sorselebor ska gå till kommunval 2014 så delas i princip samma foldrar ut bara med nytt årtal. Hur utvecklande är det för vår kommun?

Jag tänker så här. Kommunchefen, Jan Ask, ger alla politiker i alla partier i uppdrag att personligen skriftligt till endast honom presentera hur de skulle vilja utveckla kommunen. Han sammanställer förslagen till exempel enligt följande:

Nalovardogruppen – de som ser en potential av påskyndande av utvecklingen där

Vindkraftsgruppen – de som ser en potential av utbyggnad av vindkraft i kommunen

Turistgruppen – de som ser turism som en utvecklingsmöjlighet för kommunen

Landstingsgruppen – de som ser utvecklingsmöjligheter för kommunen genom att använda kommunala skattepengar till vår sjukvård för att hjälpa Landstinget att bekosta en massa annat än just sjukvård

Infrastrukturgruppen – de som anser att vägarna måste förbättras

Arena Sorselegruppen – de som ser samlingsplatsen som utvecklingsmöjlighet

Ungdomsgruppen – de som vill satsa på utveckling för våra barn och ungdomar

Fjällvägsgruppen – de som tror att en fjällväg skulle utveckla kommunen

Nationalparksgruppen – de som ser en nationalpark som utvecklingsmöjlighet för kommunen

Nyföretagargruppen – de som vill jobba för att få hit nya företag/entreprenörer

Utbildningsgruppen – skapa kompetenser som efterfrågas i vår kommun

Och så vidare.

Självklart skulle många av ovanstående exempel föras ihop och samma personer/blivande politiker skulle stå bakom men jag hoppas att ni som läser detta förstår ungefär hur jag menar och att detta endast är exempel.

Vad jag mest av allt önskar är att av Sorseles befolkning på drygt 2 700 personer så finns det kanske 100 – 1000 stycken, eller ännu fler, som har idéer. Ge er till känna och offentliggör hur ni tänker!!!!!!!!!! Använd Tyck till, SorseleAktuellt, skapa egen blogg liksom jag med flera, använd min blogg i kommentarfältet eller maila någon som kan offentliggöra vad ni tycker.

Nu behövs ALLA och alla idéer oavsett innehåll väcker tankar. Det är precis vad vi behöver. Jag kan tänka mig att mina ”idéer” ovan som jag bara skrev ihop väcker någon tanke hos någon person som i sin tur utvecklar min tanke och i slutändan kan nåt jättebra komma fram! Men för att nå dit så måste man offentliggöra sin tanke. Anonym eller med namn. Det sistnämnda föredrar jag. Men inget krav.

Tänk att få gå till kommunval och ha något konkret att välja mellan i stället för att välja på så abstrakta saker som partier!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.