Nu har det gått en vecka…

 

…sedan kommunstyrelsernas ordföranden och kommuncheferna i 8-kommungruppen träffades för att försöka hitta samverkan inom olika utvecklingsområden.

Vadå samverkan inom vissa utvecklingsområden?

Någon som hört eller läst vad man kom fram till?

Det som tydligast märks vad gäller resultat av samarbetet är att vi tillsammans är en aktör som inbjuds till en mängd olika sammanhang för samtal och dialog om framtida utmaningar i samhället. Vi har tagit många steg i rätt riktning både vad gäller samarbete och utveckling, säger Greger Lindqvist på Dorotea kommun, som är nuvarande ordförande i Region 8 i ett pressmeddelande".

Vad menar han? Menar han att tack vare att de träffas utan att något redovisas så är man en ”aktör”! Och dessutom inbjuds till en mängd olika sammanhang? Vilka då?

Vilka steg i rätt riktning är tagna vad gäller samarbete och utveckling? Så kan väl vem som helst säga som gått en snabbkurs i retorik. Varför redovisas inte dessa fantastiskt positva saker konkret för oss medborgare/väljare? Vi som finansierar och har vissa krav på er!

Personligen är jag så fruktansvärt less på detta ”ordbajseri” bland våra politiker. BERÄTTA VAD NI KONKRET KOMMIT FRAM TILL! VAD BESTÅR SAMARBETET I OCH VAD UTVECKLAR NI TILLSAMMANS???

"Greger Lindqvist menar att genom samverkan inom Region 8 har de kommit en bit på väg, förståelsen för betydelsen av att samarbeta har ökat och ger praktiska resultat som följd”.

Samverkan mellan våra småkommuner fattar ALLA att det är nödvändigt! Det behöver gemene man inte sitta i en 8-kommungrupp för att förstå! Men av er som nu har privilegiet att vara finansierade av våra skattemedel och har betalt för att sätta er tillsammans för att förstå detta kräver vi lite tillbaka! VAD KOMMER NI FRAM TILL?

Jag bor i ”Paradiset” – på kartan heter byn Råstrand, Sorsele kommun. Jag har en längre tid följt Tyck till här på VK. Varit inne och kollat lite på framför allt inlandskommunerna. Jag upplever ingen som helst utveckling av det som tas upp där. Tvärtom: Turistföretaget i Vilhelmina, Åsele och Dorotea, Turistbyrån i Dorotea, avvecklingen av Fredrika, nedskärningarna inom omsorgen i Sorsele, ja det var vad jag kom på just nu. Till detta ska läggas våra kommunpolitikers välvilja till samarbetet med VLL på VLL:s villkor. Ett samarbete som innebär försämringar för oss som lever här – ja även besökare – samt att som jag förstått det så uppstår det extra kostnader för kommunerna som är drabbade. Om man vill ha en någorlunda fungerande sjukvård alltså.

I 8 Regiongruppen är det väl endast Storuman VLL vill satsa på? Är det ett politiskt schackdrag månntro? Länets delegater inom S och Mp var ju väldigt ”lättköpta” av Peter Olofsson och co. Storuman styrs av alliansen!

I Sorsele är det knäpptyst från våra folkvalda politiker. Vi får läsa i VK emellanåt vad som kommer att hända inom kommunen. Och då är det som bara negativt. Det lustiga är att man går ut med sådant innan något beslut är fattat! Hur fungerar politiken och demokratin egentligen?

I Åsele till exempel har man gott nog ett kommunalråd som skriver blogg. Då får man ju som medborgare en insikt i hur kommunens ”starkaste” person ser på saker och ting. Dessutom har han möjlighet att förmedla vad som händer inom kommunhusets väggar. I alla fall sådant som kan anses vara officiellt.

Att ha en egen blogg kräver ju lite av den som skriver. Om man är kommunalråd och ska skriva om demokrati så är det kanske lite beklämmande att man inte har egna åsikter utan måste citera andra! I detta fallet verkar det vara SD som Åseles kommunalråd har kollat på och kopierat något där som han tyckte såg bra ut. Kanske inte så smart men kanske säger lite om kommunalrådet. Det är det positiva med bloggandet!

Det är inte bara politikerna som är denna 8-kommungrupp! Den gäller ju oss alla som ingår där. Vill på detta sätt försöka ”skapa” en 8-kommungrupp bland oss medborgare. Vi som väljer dem som ska styra och ”utveckla”.

Greger Lindqvist gick ut med ett pressmeddelande att Region 8, som de vill kallas, skall ha ett möte. Har jag missat hans pressmeddelande vad man efter det kommit fram till? Resultatet är väl mycket viktigare än att de ska mötas! VAD KOM NI FRAM TILL, GREGER?

Jag kan tänka mig att det finns många personer som har idéer till utveckling av regionen! Små som stora! Det finns bevisligen många på Tyck till som har åsikter men de är inte konstruktiva! Hur kan vi gemensamt lyfta fram utvecklingsmöjligheter för vår södra del av Lappland?

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.