Till alla Sorselebor

Kulturutvecklingsmöjligheter för barn/föräldrar, ungdomar och vuxna kommer nu! Även till Sorsele!

Nu är jag alldeles för tidigt ute i en process som just påbörjats men jag känner att det är bråttom att komma med något positivt till Sorseleborna:)

Jag har ju tidigare skrivit om vikten av att få till en musikskola som barn, ungdomar och vuxna i Sorsele ska ha tillgång till. Lösningen som jag ser det är att den är interaktiv. På internet alltså. Och att det för varje elev finns en handledare som sitter uppkopplad och direkt kan handleda eleven. Och eleven i sin tur direkt kan få svar på sina frågor.

Det här bygger inte på mailkonversation och upplagda videos! Det är en live-kommunikation handledare och elever emellan. Precis som om man skulle sitta i samma rum samtidigt!

Jag och två handledare från Umeå har haft undervisning under våren mot några barn/föräldrar och ungdomar i Sorsele. Och det fungerar över förväntan. Den respons jag fått från elevhåll har också varit jättepositiv!

Personligen ser jag stora fördelar att undervisa på det här sättet jämfört med att undervisa en motsvarande fysisk närvarande grupp. Och jag har en otrolig erfarenhet av den fysiska undervisningen. Vi började i våras med individuell undervisning via nätet men har nu även provat gruppundervisning och det fungerar fantastiskt bra. Går faktiskt bättre att individualisera delar av lektionen på detta sätt än om vi sitter i samma rum. Det här kommer att bli jättebra!

Kultur är ju inte bara musik utan så mycket annat. Och alla är ju inte intresserade av att själva utöva musik. Man är nöjd med att lyssna. Och bra är väl det:) Alltså att man har andra intressen.

Inom musiken finns det nu en stark organisation som vill genomföra detta med mig! Likaså har jag fått en jätterespektabel organisation inom bild, och framför allt inom film, jätteintresserade av att samarbeta i samma ”projekt”.

Vad innebär då detta för Sorsele? Jo att det blir helt nya möjligheter för boende i Sorsele att få instrumentalundervisning på många olika instrument, replokal med handledare SAMT utvecklingsmöjligheter inom foto, film, videoredigering, m.m. Att lära sig Ipads är det många som frågar efter. Det finns också med i nuvarande koncept.

När vi är där så får våra barn och ungdomar helt nya möjligheter att utveckla sina intressen. Och barnfamiljer som tänker flytta hit ska inte behöva välja någon annan ort för att det inte finns något för deras barn i Sorsele! Detta blir något som Tillväxtenheten i Sorsele måste ha med (när det finns på banan) när de marknadsför Sorsele!

Nu är jag inte längre orolig för att det inte kommer att finnas ett stort utbud för våra barn och ungdomar i Sorsele. Ja även vuxna då. Tidpunkt för när allt är på plats kan jag inte säga ännu. Men redan i höst kommer musikdelen delvis vara igång.

På idrottssidan finns det redan en hel del bra verksamheter och när vi fullt ut fått till det här med undervisning inom olika kulturområden så kommer det att täcka mångas intressen.

Det stora orosmomentet jag ser framför mig för att barna/ungdomarna i Sorsele inte ska få tillgång till de möjligheter som kommer att ges, är föräldrarna! Och då tänker jag på de avgifter som självklart kommer att finnas. Vad jag förstått så är man i Sorsele inte van vid att sådan verksamhet ska kosta något. Rätta mig om jag har fel.

Själv har jag erfarenhet från Umeå. Och liknande erfarenheter har ju eventuella inflyttare från andra städer/orter. Prioriterar man barnen och sätter dem i diverse verksamheter så kostar det! Det är väl ganska självklart om man tänker efter. Men sedan är det ju en familjär prioritering vilket ingen kan ifrågasätta! Att man som förälder i Sorsele betalar för jägarexamen och förarbevis på snöskoter/fyrhjuling är en självklarhet. Men hur ställer sig föräldrar till att betala för att barnen ska få utvecklas inom det kulturella området? Det är som sagt var det jag är mest oroad över!

 

 

 

 

 

 

3 kommentarer

 1. Elin Bergarp

  Otroligt rolig läsning! Ser fram emot att få höra mer om vad som är på gång. Stora applåder till dig för ditt engagemang i denna jätteviktiga fråga!

  Vänliga hälsningar/

  Elin Bergarp

 2. Carl-Axel Otterhall

  Men en jätteapplåd tillbaka Elin:) Otroligt roligt att någon från kommunhusets sida visar ett offentligt engagemang. Det kan bli början till något väldigt bra för Sorsele. En kommunikation som gynnar utveckling hoppas jag.

  I egenskap av Tillväxtchef kanske du skulle skapa en egen blogg där personer bara kunde lägga in sina förslag. En mycket spontan tanke som du inte behöver ta för allvarligt på.

  Jag har helt plötsligt kommit jättelångt med det jag under 12-13 års tid gått och grunnat på.

  Jag fanns i Umeå inledningsvis men mina tankar och idéer fanns riktade mot glesbygden. Det jag tänkte då men inte nådde fram till (det var för tidigt) är precis det jag nu har testat och det fungerar mycket över förväntan! Stort tack till tjejerna som ställt upp med sin tid i gruppundervisningen vi gjort som test. Det som de lärde sig på den korta tid vi var uppkopplade är de själva jätteförvånade över! Överföring av information visar sig helt plötsligt faktiskt fungera bättre interaktivt med rätt metodik och pedagogik. Och självklart med rätt inriktning.

  Bara jag får ett avtal klart med en samarbetspartner nu så kommer det här att märkas oerhört mycket i Sorsele och glesbygd överhuvudtaget. Som jag ser det nu så är det inte bara musik man interaktivt kan skapa utveckling i.. Foto, film, videoredigering, knyppling, målning,….ja hur mycket som helst. Dock inte körsång, fotboll och annat där det krävs att man är en fysisk grupp.

  När vi väl kommit igång så kommer jag att bjuda in dig så att du får sitta med och se hur det fungerar. Det är ju jätteviktigt att du får se vilka möjligheter som finns i egenskap av Tillväxtchef. Du ska ju i din tur marknadsföra detta på något sätt!

  Nä nu ringer sovklockan:)

  Jätteroligt att du hörde av dig på detta sätt Elin. Vi hörs:)

 3. Elisabeth

  Vet att det är en jättebra undervisning 🙂 Och som förälder är jag beredd att betala om det är mitt barns stora intresse !

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.