Samarbete VLL och kommunerna

Självklart ska sjukvård OCH vård i kommunerna samarbeta. Och hitta de mest kostnadseffektiva formerna för det!

Akut- och sjukvård plockas bort allt eftersom till förmån för vård och omsorg. Jag anar att det är det samarbetet med kommunerna som S och Mp i sin besparingsiver eftersträvar! Det finns en logik i det: Akut- och sjukvård är Landstingets ansvar! Vård och omsorg är kommunernas ansvar! Ju mindre ansvar man kan förhandla sig fram till i varje kommun så ju lättare blir det att efter den första avtalsperioden börja dra sig ur ”samarbetet”!

Jag minns i våras när förhandlingarna med Sorsele kommun pågick – eller de var väl i princip klara långt före att något offentliggjordes – så var frågan vad de två platserna som VLL skulle köpa av kommunen skulle heta. Vad heter de i dag? Jag vågar nästan garantera att ordet akut eller sjuk inte finns med i avtalet. Minns att vårt kommunalråd sa att palliativa platser skulle de i alla fall inte heta! Vårdplatser kan jag tänka mig! Och för sådana platser har inte Landstinget egentligen något ansvar. Rätta mig nu om jag har fel men detta verkar vara en tolkningsfråga!

Jag vet inte om jag ska vara stolt eller bestört över att Olofsson i debatter drar upp Sorsele och Malå som lysande exempel på ett lyckat samarbete! Han är säkert jättenöjd men är Sorsele och Malå kommuner det? Står verkligen våra kommunalråd och applåderar att det i Sorsele är en 150% beläggning på de två platser som Landstinget köper för drygt 2,7 miljoner per år? Och applåderar Malå kommun att de med kommunala medel måste gå in och hjälpa till för att få ha kvar ambulansen t.ex. Olofsson vidhåller att samarbetena inte kostat kommunerna en enda krona. Tvärtom säger han att båda parter tjänar på det!?

Det är information som gått ut och ingen har dementerat den. Så då måste vi vanliga medborgare, röstare i folkomröstningen, ta till oss det och anse att det är verkligheten!

Ingenting kommer fram i siffror! I reella siffror alltså. Visst kan man förstå att Olofsson kan visa på en ekonomisk vinst man gör i Dorotea, Åsele, Sorsele och Malå. Men har man inte bara förflyttat kostnaderna? Akutbilen har blivit mycket billigare än vad en ambulans är. Men hur många gånger har någon ambulans fått rycka in på samma utryckning? Finns sådana siffror med? Gick det inte att ha något samarbete med kommunen angående de tidigare ambulansförarna? Så var det väl i Sorsele?

Hur många Doroteabor som tidigare kunnat vårdas i Dorotea har blivit skjutsade iväg till annan ort? Sådana kostnader finns väl inte med i Olofssons kalkyler!? Men han pratar om att det är så viktigt att se en HELHET! Eftersom inget sådant redovisas så blir han för mig ett stort skämt i denna otroligt viktiga fråga.

Jag säger absolut inte att en alliansledning skulle vara bättre i detta sammanhang men Nicklas Sandström har faktiskt visat vart man kan skära ner lite på Landstingets kolossala verksamhet till förmån för att upprätthålla en någorlunda SJUK-vård i länet. Administration, kultur i Umeå och Region Västerbotten är bland annat nämnda och där måste det finnas multum med pengar att spara in på till länets sjukvårds fördel!

Hur tänker DU rösta?

 

 

 

En kommentar

  1. Kristina Bengtsson

    JA – för att annars har vi inte en chans att få till en ändring.
    Bra skrivet igen Carl-Axel 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.