Snart dags igen

Intressant att när man går och grubblar på att det har nu gått 75% av innevarande mandatperiod så finns det en till person som verkar grubbla i samma banor under Tyck till i Sorsele. Då är vi i alla fall två stycken som undrar vad som hänt under denna mandatperiod och finns det från något politiskt håll någon vision för nästa mandatperiod. 

Jag hoppas innerligt att samtliga partier för länge sedan börjat fundera över vad de vill med kommunen framöver. Vad ska stå i de foldrar som ni ska trycka upp om några månader? Att ni ska satsa på vård omsorg och skola behöver inte skrivas in egentligen. Det är ett måste oavsett vem som får flest röster i kommunen. Och staten tillskjuter ju pengar till det! 

Vad som vore mera intressant att höra är hur ni tänker förvalta/fördela de statliga pengarna! Och framför allt om något parti har för avsikt att aktivt arbeta för kommunens ”överlevnad”. 

Vi har nu ett facit från förra valet. Hur mycket har S och V levt upp till sitt utifrån deras ”vallöfte”. Det var väl i princip vård, omsorg, skola och Arena Sorsele!? 

  • vad det gäller vården så vet vi väl alla hur snabbt de gav vika för överheten från Landstinget. Landstingets sex platser blev i ”samarbetet” två kommunala vilka VLL för närvarande betalar cirka 2,7 miljoner per år för. I FYRA ÅR!!! Beläggningen var i våras 150% på dessa två platser. Palliativa? Nej de får tydligen inte kallas så men vad är det för platser då? Men där har S och V tydligen ”satsat”!!! 
  • omsorgen har jag inte riktigt insyn i men vad jag förstått så har man där också ”satsat”. Utifrån politikernas beslut så har tjänstemännen skapat orimliga scheman vilket innebär att man som anställd inte får betalt för ”dötid”. Man får endast betalt för sin konkreta arbetstid vilken kan vara väldigt utspridd över dagen/dygnet. Rätta mig nu om jag har fel i detta men så har jag uppfattat det. Blir det attraktivt för våra yngre att söka sig till sådana jobb? Eller söker de sig till andra kommuner? Nu satsar man inom omsorgen på ombyggnationer för dryga 20 miljoner (vilket alltid blir betydligt dyrare än budgeterat). Detta för att lämna Solhem och samla alla ”brukare” vid sjukan. För eleverna på Vindelälvsskolan blir det till att flytta matserveringen till nedre plan på Gulan dit man får mat utifrån levererad. Det är stora kostnader som måste lånas till!!!
  • skolan har man verkligen satsat på! Det har bland annat bytts fönster i några av byggnaderna och ett nytt HK har skapats. Och lite till. Men…hur bra har man löst det här med integrationen av alla våra flyktingbarn/ungdomar? Vilken insikt och kunskap har man när man sitter och tar beslut i KS t.ex. Otroligt begränsad skulle jag vilja säga eftersom man inte är ute och LOKALT införskaffar den. Det gäller generellt alla politiker och inte bara S och V! Det enda besök jag känner till är när politikerna under JULI månad 2012 besökte skolan för att bevittna ombyggnationerna! Ja vi hade ju besök av kommunalrådet också. Hon besökte både skolledning och personal. Men fortfarande inte satt sin fot i ett klassrum!!!

Arena Sorsele tror jag var det som gjorde att S fick flest röster i förra valet. Ett i mitt tycke helt orealistiskt mål. Ett populistiskt valfläsk med andra ord! En kittlande tanke för oss alla. Och framför allt nu när företagarna jobbar för det. Men om vi tänker nyktert. Är det en Arena Sorsele vi nu akut behöver? Det finns lokaler där de flesta verksamheter som är tänka i Arena Sorsele kan utövas. 

Är inte det primära för alla partier att stoppa utflyttning och skapa inflyttning!?

Jag säger absolut inte nej till Arena Sorsele. Det skulle vara jätteroligt att skapa en byggnad som inrymmer allt. Samlingspunkten för Sorseleborna! Men det kostar multum att uppföra den och sedan ska den fyllas med verksamhet. Hur ska det finansieras? Hur hade S tänkt där när de gick tilll val? Hur finansiera bygget och hur finansiera driftskostnaderna? Vilka intäkter hade man räknat med? Arenan är en jättebra vision men det skulle nog behövas minst det dubbla invånarantalet, kanske det tredubbla, för att enbart få driften finansierad. 

Ett plus vill jag dock ge till våra politiker. En Tillväxtenhet med tillhörande tillväxtchef har inrättats. Det är precis vad vi behöver! Men………………..med allt annat ansvar som ligger i hennes tjänst så undrar jag hur mycket hon hinner engagera sig i tillväxt! Ett lämpligare ord på tjänsten vore kanske Bevaringschef om man ser utifrån uppdraget. Bevara biblioteket, bevara badhuset och så vidare.

Fråga till samtliga partier: när och hur får vi veta hur ni i erat parti tänker jobba mot framtiden? Eller är det hemligt fram till veckan före valet?

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.