Samarbete eller samåkning kräver minst två parter!

Det har blivit en himla fart på Peter Olofssons blogg helt plötsligt. Han har nu några dagar i rad skrivit om det positiva samarbete som inletts med Dorotea kommun. Och nämner i förbifarten det goda samarbete som tidigare inletts i flera andra kommuner. VARFÖR BEKRÄFTAS DET INTE OFFENTLIGT AV EN ENDA KOMMUNAL POLITIKER?

Så här ser jag det. Politikerna i landstinget och i kommunerna är folkvalda. I Västerbotten är det alla vi västerbottningar som har rösträtt som har röstat fram personer som vi tror kan vara bra alternativ. Regionalt på Landstingssidan och lokalt på den kommunala sidan. Det är VI som är ”uppdragsgivare” till båda parter.

Nu söker de regionalt valda politikerna i VLL samarbete med de lokalt valda politikerna ute i kommunerna för att minska VLL:s kostnader inom sjukvården, vilket är deras ansvarsområde. Det verkar som att man vill få bort orden sjuk- och akutvård och  i stället samarbeta med kommunerna med vårdplatser. Sjuk- och akutvård ligger under Landstingets ansvar – vård och omsorg ligger under kommunernas ansvar. Jag anar vad landstingspolitikerna (S+Mp) är ute efter!

Nu kan jag alldeles för lite om det samarbete som Olofsson och Winroth är så yvigt glada över att ha fått till stånd i Dorotea. Sjukstugan, ägd av VLL som jag förstått det, vilken är fullt utrustad t.o.m. med helikopterplatta, vill man nu lämna för att komma in i kommunens fastighet där man är beredd att betala för två vårdplatser!!! Man inser att det behövs viss utbyggnad men det verkar inte vara några problem. Det framgår dock inte vem som skall stå för denna utbyggnad! Skall skattebetalarna på landstingssidan eller skattebetalarna på kommunsidan göra det? Vad händer med VLL:s sjukstuga, inventarier och helikopterplatta?

I Sorsele så är det kommunen som äger sjukstugan (kommer förmodligen att döpas om till vårdstugan eller något liknande) så här behöver inte VLL överge sin egen byggnad för att spara pengar på SJUKvården. Man sparar däremot på att plocka bort ordet akutsjukvård och i stället kalla de två platser som blev kvar av sex för vårdplatser. Då är det kommunens ansvar!

Självklart finns det mycket att spara genom samarbeten. MEN HUR SER SAMARBETET UT? HUR MYCKET TJÄNAR KOMMUNEN PÅ DET? HUR MYCKET TJÄNAR LANDSTINGET PÅ DET? VAD INNEBÄR DET FÖR OSS PATIENTER? VAD INNEBÄR DET FÖR PERSONALEN? VAD INNEBÄR DET HÄR FÖR KOMMUNEN PÅ KORT- OCH LÅNG SIKT? Det är alltså kommunernas konsekvens- och riskanalyser som borde redogöras för! Samt ekonomi! Vi vet att Landstinget inte lägger ner någon kraft på sådant utan man kör ett race med bindel för ögonen. Och tjurig som fyraåringar är man.

Som ”uppdragsgivare” har vi rätt till insyn i dessa ”samarbeten”. Eftersom våra kommunalt valda politiker står oss närmast och skall företräda oss lokalt så är det väl ganska logiskt att de ger oss relevant information som besvarar ovanstående frågor!

Jag har följt ”Tyck till” och där verkar det finnas ett par personer som ser positivt på det som nu händer i Dorotea. Har de fått någon egen information av deras politiker? Om så är fallet varför går man inte ut till alla för att dämpa den frustration och oro som finns bland befolkningen? I Sorsele, Åsele och Malå har det inte heller givits någon offentlig relevant information av de folkvalda! VARFÖR FÅR VI ENDAST INFORMATION FRÅN VLL?

VARFÖR ÄR VÅRA FOLKVALDA FÖRETRÄDARE I EGENSKAP AV KOMMUNPOLIKTIKER KNÄPPTYSTA? Det är det absolut största problemet i denna situation. De är ju valda av oss kommuninvånare för att företräda oss!!! Och i sådana här stora frågor bör de väl ändå informera oss. Att liksom strutsen stoppa huvudet i sanden och inte tro att någon ser en är beklämmande! Förmodligen tjänstefel!!! VART FINNS DEN LOKALA OPPOSITIONEN? Ni har fullständig information! VARFÖR INFORMERAR INTE NI???

http://www.aftonbladet.se/ledare/article17565549.ab

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.