Svar från Caisa

Hade ju i våras lite frågor till Caisa angående bland annat hur beslut gått till när det gäller samarbetet med VLL samt att lägga ner all kommunal verksamhet i Solhem vilket verkar innebära att de äldre skall flyttas till sjukan som ska byggas ut. Och att matservering för skolan blir ett mottagningskök med servering i nedre plan på Gulan.

Även jag inser en stor fördel med att samla sjuka och åldringar under samma tak. Det är väl klockrent om man tänker närhet till sjukvård, personal och samarbete med VLL. Hoppas bara att det finns ekonomiska resurser till utbyggnaden. Personligen är jag lite mera skeptisk till hur skolmaten kommer att bli. Men det kan finnas jättebra lösningar där också. Jag hoppas innerligt att det blir någon av våra lokala entreprenörer som får bli leverantörer. Men då har vi ju lagen om offentlig upphandling emot oss! Därför hoppas jag innerligt att det i offerten är skrivet så att det finns bara lokalproducerat att välja emellan:)

Men mina frågor till Caisa handlade som sagt var mera om HUR beslut tas i kommunen. Jag fick svar i våras vilka jag redovisade här på min blogg. Hennes svar föranledde dock en del följdfrågor. Det är dessa jag nu fått svar på.

Nu går det inte att redovisa hela konversationen sammanhängande här men det finns några saker jag vill offentliggöra. Ska göra det så objektivt som bara möjligt utifrån det jag reagerat på.

– jag ställde en fråga där jag menade att omsorgen tidigare kanske varit ”överbudgeterad”. Caisas svar lyder enligt följande: ”båda omsorgen och barn- och utbildning får sina budgetramar utifrån kända fakta när ramarna fördelas. Vad som däremot inte går att budgetera för är kostnader som uppstår som de inte kan göra något åt, exempelvis placeringar, interkommunala ersättningar o.s.v.”

Vad är interkommunala ersättningar? Jag anar en del men är osäker om till exempel kostnader för gymnasieelever på annan ort räknas dit. Tacksam om någon med insikt kan förklara innebörden av ”interkommunala ersättningar”.

Angående placeringar så har väl tidigare mycket varit känt men man har inte agerat, satt in insatser. Det har kommit i efterhand när ”problemen” drabbat andra kommuner.

– jag har nu fått skriftligt från Caisa att samarbetet med VLL inte innebär någon extra kostnad för kommunen = våra kommunala skattepengar. Dessutom har man tydligen ”lyckats” med att få till två ”akutplatser” till så nu finns det alltså fyra ”akutvårdsplatser” på vår sjukstuga. Detta enligt Caisa i SorseleAktuellt. Är det verkligen AKUTVÅRDSPLATSER? Inte bara vårdplatser eller palliativa platser? Någon insatt som kan förtydliga?
Ärligt talat så fattar jag inte det här samarbetet med VLL. Hade ett telefonsamtal med Omsorgschefen i vintras och han lät väldigt positiv. Han pratade i termerna ”vinna-vinna”. Då hade VLL dragit in sina sex AKUTVÅRDSPLATSER och köpte två VÅRDPLATSER av kommunen. Hmm…………….

– Jag ställde en rak fråga till Caisa om hon verkligen i egenskap av politiker brukade närvara vid tjänstemännens möten. Jag citerar hennes svar: ”jag håller mig informerad om de uppdrag politiken lämnar till tjänstemän, antingen via muntlig information direkt till mig, eller att jag blir inbjuden/bjuder in mig själv till möten”.

”Jag håller mig informerad om de uppdrag politiken lämnar till tjänstemännen…”??? Menar hon att hon står utanför politiken och får till exempel mail eller information på annat sätt om vilka uppdrag politikerna lägger ut till tjänstemännen?

Är det verkligen förenligt med vår demokrati och hur vi väljare vill att våra politiker skall jobba? Jag ser en överhängande risk att ”icke demokratiska beslut” kan tas på tjänstemannamötena tillsammans med kommunalrådet! Och i efterhand får övriga politiker ”veta vad som gäller”. Är det därför man från oppositionens sida påstår att man inte fått information utan helt plötsligt är det bara ett beslut som ska tas.

Enligt Caisa så har allting gått demokratiskt till både vad gäller samarbetet med Vll samt omorganisationen inom äldrevården. Vad säger ni i oppositionen? ? Det här känns jätteviktigt för mig/oss som väljare och för vår lokala demokrati att få relevant insikt i!!! Skulle vara otroligt värdefullt om man fick någon kommentar omkring detta från respektive parti!

– jag fick av Caisa information som var helt ny för mig. Om man går in på Sorsele kommuns hemsida, Kommun och Politik så finns det i vänstermenyn en rubrik ”Kommunalrådet”. Där skriver Caisa! Jag får för mig att det är samma skrivning som finns i SorseleAktuellt. I stället för hennes blogg?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.