22 mille och mycket mera därtill är nu brända

Jag är väldigt kluven inför det här med Umeå som kulturhuvudstad 2014. Och framför allt invigningen. Visst var det en fantastisk fröjd för ögat att se den. I mitt fall via webben och SVT Västerbotten. Förmodligen bästa sättet att se det på. Vad jag förstod så var det många i publiken som inte såg någonting. Annat än fyrverkeri och drönarna på slutet. Ceremonin i sig var ju hyfsad. Men………..var fanns ”Umeåkänslan”? Med all den fantastiska och sprudlande energi som finns i denna stad. Jag undrar om inte projektledningen gjorde ett stort misstag när man skulle visa upp Umeå 2014 för alla inköpta internationella journalister. Och jag kan tänka mig att publiken (55 000?) skulle gått därifrån med en helt annan känsla om man passat på att visa vad Umeå har. Vart var jazzeliten, hardcore med Dennis Lyxén i spetsen, Klungan och alla andra mycket professionella från kulturens värld. Det finns sådan kompetens i Umeå att man skulle kunnat sätta ihop en otroligt spännande ceremoni som verkligen visat upp och legitimerat Umeå som en av Europas två kulturhuvudstäder 2014. Nu blev det mera ”titta vad vi i Umeå kan köpa”!

All heder åt de som uppträdde. Och visst var Umeå representerade vad jag förstod. Balettakademin hade 100 dansare som uppträdde med laserstavar nere på isen samt houserockduon från Holmsund. Såg även några bekanta tjejer på slagverk:) Kanske skoterkolonnen var inhemska förare. Men i övrigt var väl det mesta utifrån: Burning Snow producerades av ett tyskt bolag, tamrenarna med förare var visst inköpta från Jokkmokk, Sofia Jannok, underbar jojkerska från Gällivare, de utländska journalisterna köptes in och så vidare! Kan säkert ha funnits något mera lokalt på invigningsscenen men min ”känsla” uteblev! Jag tror att fler kände ungefär likadant.

Det som presenterades hade passat in mycket bättre i Lycksele eller Jokkmokk!!! Tycker jag! Jag kan till viss del förstå projektledningen ifall att man tänker sig att Umeå internationellt sett – eller redan nedanför Uppsala troligtvis – upplevs som exotiskt och lite primitivt. Med isbjörnar på gatorna och så vidare. Det kändes som att kulturumeå ville förstärka den bilden! Dessutom med renar på torget och tillhörande samekåtor. Ponera att utländska journalister förmedlar det till sina läsare vilka vill besöka Umeå för att få uppleva detta. Lite snopna kommer de att bli! De svenska journalisterna hade mest fokus på kungligheterna man lyckats få till Umeå ett par dygn. Nu har i alla fall jag inte hittat speciellt mycket i de svenska rikstidningarna på nätet ifrån själva invigningshelgen.

Visst finns det mycket positivt med kulturåret 2014 också. Sådant som kan vara bestående och utvecklingsbart. Sune Jonssons bildarkiv tror jag är mycket sevärt. Bröderna Ådéns gitarrmuseum och hela det projektet måste bara vara klockrent. Det finns mera också som tack vare Umeå 2014 blivit och kommer att bli möjligt att genomföra.

Och så har vi hon den där fit.. sorry vaginakonstnären! Har feministrörelsen dött ut redan? Men det verkar vara helt legitimt bara det är konst!!!??? Fick faktiskt en idé där som kanske är något för Lions och Holmen Gungar i Sorsele att spinna vidare på:) De skulle kunna göra ett otroligt mycket bättre konstverk av detta motiv. Se bara till att ni får in en riktig och lokal bild av det kvinnliga könet. Utlys en tävling via Facebook och SorseleAktuellt t.ex. Då får ni säkert några objekt att välja mellan. När ni hittat det ”perfekta” objektet så ”kopierar” ni över det till en plexiglasskiva – 10×20 m kanske – och sänker ner den skivan 5-10 cm under vattenytan bredvid fontänen vid Lillåbron. Belysning underifrån måste också till men det fixar Hasse. Men tänk vad vattenrörelserna över detta konstverk skulle kunna åstadkomma – fontänen i sig, vind och regn. Kultureliten från hela världen borde vallfärda till Sorsele för att få uppleva detta. Den bör dock placeras så att inte Göran kör över den med Älvkungen:)

Stopp, stopp nu alla tanter! Rusa inte in på toaletten med mobilen för att ta en bild. Vet ju inte ifall Lions hakar på idén men ifall att de gör det så tror jag att de kommer att annonsera. Skulle vara väldigt intressant att läsa den i och för sig:) Och kommer den annonsen under våren så se till att åtminstone ansiktet inte syns på bilden. Det är ju inte meningen. Och ifall att ni har problem att nå ner så be gubben eller hemtjänsten om hjälp med fotningen:)

2 kommentarer

  1. Ragnvi Sorsén

    Mycket bra idé. Om man sen kompletterar med att göra om fontänen till det motsatta könet så blir det garanterat folkvandring till lilla Sorsele. Kanske att gigantiskt fertilitetsmecka?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.