Positivt Sorsele:)

Tänk att Sorsele kommun helt plötsligt – bara så där – hittat samarbetsformer med Luleå Tekniska Universitet. Den utvecklingen trodde man inte på för bara ett år sedan. Än mindre att LTU med sina elever skulle engagera sig med ca 20 000 timmar för att hitta utvecklingsmöjligheter exklusivt för Sorsele kommun.

Detta visar på hur oerhört viktigt det är att hitta rätta kompetenser till de befattningar man inom kommunen skall tillsätta. Och inte minst att man från kommunens sida har en organisation som är anpassad för kommunen. Och att det inte bara finns ”förvaltningstjänster” utan även utvecklingstjänster. Så det här med en Tillväxtenhet känns jättebra. Det saknade jag tidigare i kommunen. Tack vare Elin Bergarp – Tillväxtchef – så har det här samarbetet med LTU kommit till!

Vill också ge en eloge till Erika – Företagarna! Hon finns där och ”backar” upp dessa idéer med sin kompetens från bankvärlden och från Företagarna. Likaså till Håkan – Turistbyrån – som jag inte har någon som helst uppfattning om. Men denna kväll fick jag veta att han bland annat jobbat på en reklambyrå och varit med och tagit fram det första marknadsföringsmaterialet till Treehotel, Harads. Sådan här kompetens finns i Sorsele! Och dessutom på mycket lämpliga befattningar! Det är mycket positivt!

I kväll presenterades fem av de resterande affärsidéer som eleverna vid LTU tagit fram unikt för Sorsele. De blev inte presenterade i januari när de fysiskt var på plats och presenterade de övriga affärsidéerna. Tyvärr så missade jag dessa eftersom jag befann mig på annan ort.

Två av idéerna handlade om turistportaler som kommunen skulle ansvara för. Ett ganska traditionellt koncept kan jag personligen tycka. Men ett mer eller mindre ”måste” i dag. Uppläggen skiljde sig dock åt. Jag skulle hellre se att man i Sorsele kommun tillsammans med företagarna och skolan tog ett helhetsgrepp på ALLT man kan marknadsföra: turism, företag, boende (hus till salu), skola, barn- och äldreomsorg, sjukvård, miljö och så vidare.

En tredje idé var ett fjällhotell. Som jag förstod det skulle det mer eller mindre bli ett komplement till River Hotel som verkar ha 80% beläggning åtminstone ett år framåt. Det var verkligen en positiv nyhet måste jag säga:) Jättebra jobbat Perra och Ellenore!

En fjärde idé var Extrem Vildmarksupplevelse vilken verkar rätt häftig. En tredagars ”utflykt” i grupp med professionell ledare i Vindelfjällens Naturreservat. Utrustningen skulle vara minimal. Lite överlevnad alltså. ”Lev av vad naturen har att bjuda på”. Man inriktade sig på sommaren i första hand. Det man väl mest reagerade på var att ved skulle man bära med sig. Hur mycket ved går det åt till en tredagars tur?:) Men skulle turistnäringen kunna utvecklas tack vare naturreservatet så blir det ju något mycket positivt av det:)

En femte idé var glasigloos på Nalovardo. En mycket spännande och fascinerande idé verkade de allra flesta av oss som var på plats tycka. Tänk att köpa en upplevelse där man ska bo i en glasigloo. Kunna lägga sig och uppleva vinterns norrsken eller sommarens midnattssol. Dock svårt för företagaren att lämna garantier på att besökaren kommer att få uppleva det. Men kan tänka mig att det är en häftig upplevelse ändå.

Det skall bli mycket intressant att se om några av våra fantastiska entreprenörer tar till sig något av dessa idéer som eleverna vid LTU jobbat fram. Personligen tror jag inte att man kanske tar en idé rakt av utan att man får uppslag till att utveckla sin befintliga verksamhet. Men för att utveckla Nalovardo utifrån det befintliga till att komplettera med hotell, stugor och dessa glasigloos tycker jag att man borde intressera entreprenörer utifrån också. För kommunens utveckling känns en utveckling av Nalovardo jätteviktig.

Nu tror jag att det finns en möjlighet till utveckling av Sorsele kommun utan ryssar och med en måttlig mottagning av flyktingar:)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicera

 Utkast Redigera
Synlighet: Publikt Redigera
Publicera direkt Redigera

Etiketter

Separera etiketter med kommatecken

Välj från de mest använda etiketterna

Utvald bild

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.