Politiker = inget ansvar!

Känner någon till Lennart Holmlund, Umeås kommunalråd? Han måste vara den centrala figuren i det som kallas för politikerförakt!!! Har man väl kommit sig upp i politiken verkar man få bete sig hur som helst. Utan några som helst konsekvenser! Och i Lennart Holmlunds fall borde väl partiet ha reagerat och agerat för länge sedan. För det är ju inte som första gången han trampar i klaveret.

Hans högt uppsatta partivänner ”blundar” eftersom hans blogg är ”privat”. Hur privat kan Lennart Holmlund vara när det är politik han skriver om? När han skriver om sport och hästar känns det mera privat. Men det visar bara på hur oantastbar och i vilken ”skyddad verkstad” man befinner sig i när man kommit sig upp inom politiken! Det skapar ännu mera POLITIKERFÖRAKT!!!

Att låtsas ha ansvar med hög lön utan att behöva ta konsekvenser av felaktiga beslut, katastrofalt ledarskap, kränkningar och så vidare är bara politiker förunnat!

”Förra året dog 35 personer helt eller delvis på grund av bristen på vårdplatser och personal. 24 skadades allvarligt och även då bidrog plats- och personal­bristen”. Detta enligt Eva Franchell, krönikör i AB och jag förutsätter att hon har lite koll på detta.

Oavsett om siffrorna är korrekta eller inte så är det väldigt tydligt att har man ”det yttersta ansvaret” inom den offentliga sektorn så har man egentligen inget juridiskt ansvar alls. Det blir på sin höjd någon Lex Maria eller Lex Sara nere på tjänstemannanivå. Och sedan är allt bra!? Annat är det om något drivs i privat regi. Då ska någon skyldig dömas ifall något gått fel!

Jag har kopierat lite information från VK från igår och förrgår:

– ”Landstingets fastighetskostnader för sjuka hus-problemen är nu 30 miljoner kronor”. (vk.se)

– ”Den ökade stressen, pressen och hotbilden har fått personal att sluta. Sjukfrånvaron har också ökat drastiskt. I augusti förra året låg den på 2,3 procent. Efter nedskärningarna ökade sjukfrånvaron till över 13 procent”. (vk.se ang. Aktrisen Umeå)

– ”Vare sig boende eller vi anhöriga känner välbefinnande inför situationen – snarare förtvivlan och sorg över att vård och omsorg av våra närstående över senare år har förvandlats till förvaring av gamla”, skriver de anhöriga till socialnämnden. (vk.se ang.Dragonens Äldrecenter, Umeå).

Som jag förstått det är ovanstående tre exempel från den offentliga sektorn och INTE från den privata. Därför blir det inga större rubriker heller! Men en eloge till VK att även detta tas upp. Ni glömde dock i artiklarna betona att det var kommunal verksamhet! Media verkar inför valet ha fokus på den privata sektorn, de brister man kan finna där samt hur våra skattemedel i stället för att gå in i gigantiska organisationer går till redan välbärgade riskkapitalister. Varför har inte kommuner och Landsting bättre koll på den verksamhet man lägger ut till de privata?

Det jag undrar över är att om den privata sektorn kan göra miljardöverskott i sin verksamhet – nationellt sett – så borde väl även den offentliga sektorn kunna göra det!?

 

Men tillbaka till ANSVARET:

”Arbetsmiljöarbetet har varit kraftigt eftersatt och de ansvariga har inte gjort tillräckligt för att förebygga en olycka, säger kammaråklagare Stig Andersson.

Åklagaren menar att NN (min ändring), som högsta ansvariga person på arbetsplatsen åsidosatt sitt arbetsmiljöansvar”.

Ovanstående syftar till en arbetsplatsolycka med tragiskt nog en dödlig utgång. Så allvarligt är det för en som driver ett privat företag. Och personen kommer att få en dom. Dessutom kanske någon fler kommer att bli dömd men i skrivandes stund är inte domen fastställd. Samma rättsväsende borde gälla för ”försummelser” inom den offentliga sektorn. Om det vore så skulle självklart Peter Olofsson & co lagt betydligt mera pengar på sjukvård – vilket är Landstingens högsta prio – och framför allt på personal- och patientvänliga åtgärder i stället för på kultur, infrastruktur, administration, Region Västerbotten, tågverksamhet (varför ger sig Landstingen in i tågverksamhet egentligen?) och så vidare.

Jag tycker det är fullt jämförbart när personal inom den offentliga sektorn (ja även inom den privata) på grund av ”försummelse” och underbemanningar från ledningens/politikers håll inte kan utföra sitt arbete utifrån vad som krävs av dem! De får helt enkelt inte förutsättningar för detta! VEM ÄR ANSVARIG FÖR DET SOM KOMMER NEDAN?

”Fredrik Sundqvist dog elva år gammal i sviterna av vattkoppor. Han fick aldrig plats på infektionskliniken på Gävle sjukhus. I stället skickades han till ortopeden där han blev så dålig att han skickades ­vidare till intensiven där han dog inom några timmar.

”Största risken för patienterna”

Elva månader gamle Cheb Altamirano Ponce skickades hem från Drottning ­Silvias barnsjukhus i Göte­borg trots att han hade svininfluensa, RS-­virus och knappt kunde andas. Föräldrarna tjatade sig till en plats för sonen och läkaren ­erkände platsbristen.

Cheb fick till slut en vårdplats och överlevde.

Gamla människor skickas hem, men är så sjuka att de snart kommer tillbaka och då mår de ­ännu sämre.

– Överbeläggningar är den största risken för pati­enterna, säger Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm. Men sjukhusen kan inte vara hotell som ska ha 100-procentig beläggning hela ­tiden. De måste ha flexibilitet”.

(Källa: http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/evafranchell/article18754503.ab)

Sista funderingen för ikväll är att om ett dödsfall skulle inträffa i vårt län (vilket säkert redan flera gånger hänt) på grund av underbemanning, nerlagda sjukstugor, akutvård som övergått till palliativ vård, akutbil i stället för ambulans och så vidare – VEM ÄR ANSVARIG!?

Alla våra (S) politiker skulle självklart skylla på Alliansen i regeringen. Men det håller inte!!! Den/de ansvariga finns lokalt! Och det är våra politiker som ska följa och föra väljarnas talan uppåt ifall att man anser att man inte klarar av situationen!. Och framför allt se till att det primära fungerar – vård, omsorg och skola. I Landstingets fall fattar jag överhuvudtaget inte att man bestämde sig för att överhuvudtaget börja bedriva tågtrafik när det är sjukvård man ska fokusera på!

Glömde i går att skriva att det finns ingen som har ansvar för en katastrofaffär på 97 miljarder!!! HUR KAN DET BARA VARA SÅ???

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.