Här kommer min refle…..frustration från Peter Olofssons senaste blogg.

Kan någon överhuvudtaget tänka sig dessa styrande VLL personer driva ett privat och därmed ett vinstdrivande företag vilket ju är ett måste i privat regi!? Ponera att det finns ett åkeri som heter Olofsson&Ylipää åkeri AB. De har 5 lastbilar och 10 anställda – tvåskift alltså. De har massvis med jobb och fullt upp för de anställda.

Tyvärr lyckas dessa VD:ar skapa en sådan oerhört dålig arbetsmiljö/dåliga förutsättningar för sina anställda att de söker sig till andra arbetsgivare. Effekten blir att de får dåligt rykte, måste dyrt – alldeles för dyrt – köpa in chaffisar på korttidsbasis vilket självklart medför att till slut blir kostnaderna större än intäkterna.

Kan någon fler än jag se dessa två kostymklädda herrar sitta vid vägkanten och i sina bloggar förbanna Alliansen att det är deras fel att de inte får mera i bidrag till sin verksamhet. En verksamhet som de själva skjutit i sank på grund av sin inkompetens!

Om de i privat regi med privata pengar agerat som de gjort så skulle de med råge ha raserat den verksamhet de ansvarat för. Och självklart fått ta konsekvenser för det! Men i den politiska skyddade världen så finns inga konsekvenser!!!

Om någon har svårt för att följa min tankegång så läs detta

Valet till EU är en sak, valet till riksdag en annan likaså kommunvalet. Men valet till Landstinget är något speciellt denna gång. Man kan rösta olika beroende på vilken nivå det är. Jag kan tänka mig att många som röstat till exempel på SD i EU-valet känner annorlunda inför Landstingsvalet. Så kan jag tänka mig att många tänker. Alltså att man röstar på lite olika partier beroende på vilken nivå det handlar om.

De jag är mest bekymrade över är (S) när det gäller Landstingsvalet! Jag har tyvärr en förutfattad mening om de som är ”genuina” (S) att de röstar just så oavsett nivå och visad kompetens! Jag befarar att de bara har en bokstav i sitt alfabet! Och det är illa!!

Eller vad säger till exempel en sådan som Agneta Lindström-Berg (S) Vilhelmina, vilken stod i talarstolen i ett fullmäktige i VLL och raljerade om hur fantastiskt detta Projekt Balans var för VLL. Då var inte Vilhelmina i farozonen. Det är man definitivt nu!!! Olofsson och Ylipää har nått även dit nu!!!

Undrar om hon i dag skulle ställa sig upp i VLL:s talarstol och inför fullmäktige vara lika positiv till nedskärningarna som då?

Jag hade en mailkonversation med henne och efter lite påstötningar fick jag svar. Dessa svar resulterade i några följdfrågor vilka var mycket mera intressanta. Dessa får jag tydligen inte svar på!!! Trots påminnelser. Men jag kan ha viss förståelse. Hon har inget svar på mina frågor!!! En sådan kommun/VLLpolitiker kan i dagsläget bara inte stå speciellt högt i kurs i Vilhelmina.

Att heltidsanställda politiker som inte – en längre tid i alla fall – provat på vad ett ”riktigt” jobb är inte förstår det här med företags/personalpolitik förstår jag. Vad jag INTE förstår är att någon kan rösta på sådana!!! Än mindre förstår jag de arbetslivserfarna glesbygdspolitiker med (S) tydligen inpräntat i sin skalle som alla mangrant bejakade Projekt Balans.

Och då uppstår självklart frågan: vilka valbara politiker till VLL från de olika partierna har egen erfarenhet av det ”riktiga” arbetslivet!?

 

 

 

 

 

 

 

 

14 kommentarer

 1. Urban Larsson Dorotea

  Vet precis vad du pratar om och håller helt med dig.
  Som svar på din avslutande fråga kan jag bara säga

  JAG!
  15 år som företagare med anställda tidvis
  Urban Larsson Dorotea
  Nr 3 Centerns valsedel västra distriktet till landstinget.

  • Carl-Axel Otterhall (inläggsförfattare)

   Hej Urban. Det låter jätteintressant med en person med sådan erfarenhet som är valbar till Landstinget. Ser du några möjligheter att skapa en bra – gärna eftertraktad – arbetsplats för läkare, sjuksköterskor och övrig personal inom sjukvården? I så fall hur?

 2. M.m

  Att politiker bloggarna i vissa forum själv kan moderera sina kommentarer är väl det närmaste en diktatur man kan komma!
  Det godtyckliga släpps fram, samt de man enkelt kan diskutera bort..

 3. Carl-Axel Otterhall (inläggsförfattare)

  Hej M.m.

  Jo det är en stor nackdel att de själva kan välja vilka kommentarer de vill publicera. Men ibland kan vissa lägga ut dem och då även kritiska kommentarer med försök att bemöta dem. Och förmodligen i förhoppning (precis som du skriver) att man kan diskutera bort dem.

  Vad som är positivt med politikernas bloggar är att man får lite insikt hur de tänker och resonerar. Subjektivt sett så är det till fördel för vissa politiker och till nackdel för andra. Att Peter Olofsson inte lyckas med sitt uppdrag förstår man mycket väl när man läser hans bloggar:)

  Tyvärr får vi inte ”lära känna” någon av våra egna lokala Sorselepolitiker. Det är tråkigt tycker jag!

 4. Urban Larsson Dorotea

  Tack för att du tycker det låter intressant!
  Jag ser otroliga möjligheter att skapa både eftertraktade och bra arbetsplatser genom att de bestämmande dvs politikerna sätter upp riktlinjer till tjänstemännen att skapa en hållbar dels både situation och arbetsmiljö som innebär att personalen får arbeta och utvecklas inom det område personen valt att utbilda sig och brinner inom (vilket ofta vårdpersonal gör). Att personal ska ha en hållbar arbetsmiljö och inte bli påtvingade att ständigt springa fortare och fortare. Fokus måste vara på att ta hand om patienter inte leta nästkommande vårdplats för att kunna ta emot fler eller nyanlända. Vi har nått till en gräns där fortsatt neddragningar är katastrofalt för folket. Denna katten på råttan lek som det innebär för oss länsbor att bli slussad, fraktad både hit och dit för att komma till den vård vi är berättigad till måste få ett slut!

  Läkare måste få jobba med det dom är utbildad inom dvs ta emot patienter och inte bli upptagna större delen av deras arbetsdag att fylla i blanketter,statistik och dylikt. Det utbildas flertalet både sjuksköterskor och läkare i vårt land årligen, varför inte ta vara på den kraft, nyskapande utveckling dessa har att dela med sig av för att skapa en intressant hållbar arbetsplats för dessa nyutexaminerade och etablerade medarbetare inom VLL..Då har vi möjlighet att konkurrera med Norge och bibehålla de resurser vi utbildar i Sverige och vara en attraktiv arbetsgivare tror jag.

  • Carl-Axel Otterhall (inläggsförfattare)

   Det du beskriver är nog precis hur många av oss vill att sjukvården ska vara. Varför är den inte så i dag?

   I sommar flyttar en barnfamilj hit till Råstrand från sydligaste delen av Sverige. Som de beskrivit det för mig så kommer de båda att ha kvar sina jobb där nere och jobba på distans. Hon är läkarsekreterare!!!!

   • Anna Heikkinen

    Hej Carl-Axel 🙂 Det stämmer som du skriver. Snart är det bara två veckor kvar till vår flytt till Råstrand. Jag kommer att börja med 4 veckors semester men sedan drar jag igång att jobba. Jag är oerhört tacksam att jag har en nytänkande arbetsgivare (Capio Citykliniken) som ger mig möjligheten att fortsätta göra det jag gillar mest nämligen att skriva journaler. Jag har testkört lite hemmifrån redan och det fungerar perfekt! Tänk då vilken arbetsmiljö jag kommer få med Vindelälven som utsikt 😉
    Tror definitivt att distansjobb har en ljus framtid.
    Ses!

    • Carl-Axel Otterhall (inläggsförfattare)

     Men hej Anna:) Oj vad skoj att du bekräftar det jag skrivit om er. Jag tror absolut att inom vissa arbetsgrupper fungerar detta med distansarbete utmärkt. Och det innebär – precis som för er – att vill man leva nära naturen och få allt annat som vi i glesbygden har på plussidan så är det fullt möjligt. Ni båda är praktiska exempel på detta. Men precis som du skriver så måste arbetsgivaren också vara ”på”.

     Som jag förstår det så är du anställd i privat regi? Jag misstänker det av tre anledningar:
     1. företagets namn
     2. arbetsgivarens vilja att ha dig kvar
     3. du är läkarsekreterare och mig veterligen är läkarna (inklusive de svindyra stafettläkarna) det själva i Landstingens regi. Du har kanske mera insikt än vad jag har så rätta mig gärna om jag har fel.

     Ni är jättevälkomna till Råstrand:)

 5. Urban Larsson Dorotea

  Hej Carl-Axel! Ursäkta att mitt svar har dröjt!

  Vad bra! Då vill vi samma sak. Att vården ska vara till, för och av människor. Varför den inte är så idag tror jag beror på att fokus måste ändras på vad det är man vill uppnå? Att som nuvarande majoritet inklusive dom som nu uttrycker sig vilja komma med igen, rösta bort ett sånt här (nedan) tilläggsförslag för att lindra projekt balans redan 2011-12-13 i landstingsstyrelsen tror jag kan vara en anledning till att det ser ut som det gör idag.

  Förslagen var

  Att:

  1 Akutplatserna i Sorsele, Dorotea och Malå ska finnas kvar.
  2 Den planerade överföringen av 15 000 läkarbesök halveras, vilket
  innebär att alliansen föreslår att endast 7 500 läkarbesök överförs till
  primärvården.
  3 Utöka samarbetet i form av samverkan mellan sjukstugorna.
  4 Utöka samarbetet i form av samverkan mellan sjukstugorna och
  kommunerna. Detta är en förutsättning för att sjukstugornas verksamhet
  ska vara kostnadseffektiv.
  5 Entreprenadupphandla samtliga ambulansverksamheter i länet.
  6 I första hand sker besparingar på det som inte har med sjukvård att
  göra, till exempel administration och centrala anslag.
  7 Landstinget antar som nytt målvärde och strategi att vid 2014 vara det
  patientsäkraste landstinget i landet.

  Det blev tydligen en enskild omröstning med votering om punkt 7 Efter att dom övriga punkterna förkastats av majoriteten. Där även punkt 7 förkastades. Protokoll finns att läsa på http://vll.se/Sve/Centralt/Standardsidor/Politik/ProtokollOchHandlingar/SidorMedDokumentlista/Landstingsstyrelsen/LTS111213.pdf sid 16. Sen som företagare anser jag att det är helt orimligt att ha en post Övrigt i bokslutet som innehåller ca 10% (850 miljoner) av den totala budgeten. Oavsett om det är i en privat eller företags budget, och framför allt inte i en budget som finansieras av skattebetalare. Jag håller faktiskt med Gustav Möller som myntade uttrycket ”Varje förslösad skattekrona är en stöld av folket”. Vilket jag tycker borde vara alla politikers grundläggande mantra. För om någon/några politiker har en annan agenda än att göra sitt jobb till och för folkets bästa, kan det inte bli annat än förödande. Eller vad tror och tycker ni ?

  Va Skoj att det kommer inflyttare till Råstrand! Ja det är ju en grej som tål att tittas närmare på. Med dagens teknik borde det inte vara några problem att bl. a läkarsekreterare som behövs för att avlasta läkarna deras administrativa sysslor och frigöra tid för läkarna att ta hand om patienter istället, inte behöver innebära geografiska tillkortakommanden. Bra! Inte heller stora delar av annan administration kan jag tycka borde behöva vara geografiskt bunden. Vilket om man funderar lite på det skulle skapa otroliga möjligheter både för landstinget och anställda. Som alla pekar på större kostnadseffektivitet och utvecklingsmöjligheter i alla hörn. Att vara anställd och sköta sitt uppdrag från där man valt eller vill bosätta sig är ju bara en sak i det hela.

 6. Carl-Axel Otterhall (inläggsförfattare)

  Det är väldigt intressant att du är engagerad och här vill föra fram vad du tänker, tycker och skulle vilja göra. I Sorsele har vi inte den typen av politiker. Tyvärr! Har du egen hemsida eller blogg? Jag ser väldigt positivt på det du här uttryckt:)

  Jo det är jätteskoj att det kommer den typen av inflyttare till vår lilla by. Det är precis detta som jag tror skulle kunna utveckla glesbygden! Några statliga företag placeras inte i glesbygd av förklarliga skäl och alla våra otroligt duktiga entreprenörer arbetar mer eller mindre småskaligt. Det är svårt att skapa verksamheter som bär många anställda. Visst finns det här i inlandet företag som har mer än till exempel 10 anställda men de flesta entreprenörerna jobbar ”i det lilla”.

  Jag är övertygad om att många av de små företagen har potential att utvecklas – åtminstone säsongsvis – men finns viljan och lusten att expandera och anställa mera personal? Det är otroligt dyrt att ha anställda och värre kommer det väl att bli om det nu blir maktskifte. Det kommer absolut inte att gynna utvecklingen i glesbygden som jag ser det. Det är den verklighet som vänstersidan rent politiskt sett inte förstått!!! De tror att man bara beställer pengar från staten när man behöver dem till allt som de utlovar!!!

  Men om vi ser på exemplet med de som skall flytta till Råstrand nu och har sina arbetsgivare i andra delar av landet. Det är just den typen av människor jag tror kan rädda upp glesbygden! De som har sådana jobb att det är möjligt att jobba på distans, att de vill leva i vår miljö samt att de har en arbetsgivare som tillåter det. De kommer inte bara som lokala skattebetalare med sin utkomst från annan ort utan även deras kompetens är otroligt värdefull för oss!

  Exakt detta är vad ni ALLA politiker måste förstå är en realitet i dag och ABSOLUT verka utifrån det!!!

  Jätteroligt att du lagt ner både tid och energi för att få fram ditt ”budskap” här. Det här har varit en jätteintressant konversation. Den får gärna fortsätta. TACK:)

 7. Urban Larsson Dorotea

  Kan bara säga till en början att jag har ingen blogg eller hemsida. För det kräver en återkommande uppdatering vilket jag inte har möjlighet att uppfylla stora delar av tiden. Därför faller just den biten på sitt eget grepp för en sak jag tycker är otroligt frustrerande är en icke uppdaterad hemsida med aktuell information.

  Jätteskoj dock att du finner mig och mina synpunkter och åsikter intressanta! Jag kan inte annat än återigen hålla med dig att det är otroligt skoj att se att det kommer inflyttare som inte faller inom ramarna att det enbart är egenföretagare som bor och flyttar till lands och glesbygd men som dock faller inom ramen att de inflyttare som kommer har sitt arbete med sig . Inget fel i det. Men tror att den här stadsmentaliteten där vi lyssnar på folk från t.ex. Umeå som med verbala och i många fall inskränkta uttalanden talar om för oss på lands och glesbygden att vi är så outbildade och tärande på stadens invånare. Jag skulle vilja vända på det hela och säga inget ont om stadsbor ni har precis som vi gjort ett aktivt val att bosätta er där ni är. Men varför ska företrädare från landsbygden som det sköts i dagsläget vara tvungen att ha betydligt mer kunskap än gemene man och verkligen skrika ut sitt tyckande för att dennes hemort överhuvudtaget ska ha en chans att få ta del av det gemensamma offentliga verksamheten. Om det ens hjälper? Vi alla som bor i länet, landet, kommunen måste ju förstå att vi alla oavsett dels både härkomst hudfärg eller språk är en del av en helhet där vi alla har en uppgift att fylla. Enskilda företrädare borde inte behöva strida på kniven för att få ta del av det som är inskrivet i grundlagen, sjuk och hälsovårdslagen som är en rättighet. Företrädare oavsett bostadsort borde väl ändå inse att vi alla är en del av en helhet och är det så att vi skapar ett system som gör att vissa grupperingar inom den helheten vi verkar måste slåss mot varandra så splittrar vi hela helheten och skapar ett hårdare och kallare samhälle för alla. Är det verkligen det vi vill ha?

  Det är otroligt viktigt för små och storföretagare att samhällsservice bibehålls för att kunna få arbetskraft till sina företag, och eftersom landstinget har ett länsomspännande uppdrag inte enbart inom vården så anser jag att landstinget har ett större ansvar än landstingets nuvarande styre inser.

  Helt klart är företagare viktiga för lands och glesbygd och dom har precis samma kostnader procentuellt för personal som andra företag, landsting. Det rör sig om ca 80% är personalkostnader. Precis som alla andra som har anställda. Det som är skillnaden är att småföretagaren som verkar i lands eller glesbygd har ett lägre utbud av kundstock än det företag som verkar på en mer tätbefolkad marknad. Ändå så är det de som har personal i mera tätbefolkade områden som man hör, får utrymme i media mm som verkar ha de största problemen. Verksamheter drivna av privata på mindre lukrativa marknader hör man inget om. Kan det vara så att dessa identifierar problemet ur en objektiv synvinkel och löser problemet och verksamheten vandrar vidare? För är det något vi lands och glesbygdsföretag vet sen många år är att vi kan inte konkurrera många gånger lönemässigt .. Men vi kan konkurrera med arbetsmiljö och lyhördhet samt närheten till där besluten tas och därmed också ha större möjlighet att påverka vår arbetssituation.

  Helt klart är dessa inflyttare en otroligt värdefull resurs för små kommuner. Men jag tror att vi själva kan rädda glesbygden den dagen vi får beslutsfattare som förstår helheten och lämnar egenintresset därhän och verkar för helhetens bästa (på landstingsnivå Länets bästa) Då kan hela länet börja leva och ta till fullo del av det solidariska saker vi har gemensamt som t.ex. vården.

  Jag måste säga emot dig där vad gäller ni politiker. 🙂 För att kunna kalla mig politiker måste jag först bli folkvald. Tills dess (om det händer) är jag en engagerad länsmedborgare med mycket tyckande och länets bästa i sikte.

  Tusen Tack snälla du att du uppskattar just mitt ”tyckande” Till andra som eventuellt funderar på vad de ska välja att rösta på uppmanar jag att sätt dig in i vilka möjligheter just DU har och vad dom olika personer, partier har för agenda. Rösta inte av släntrian. utan gör ditt val utifrån eget tyckande. Det är då vi får demokrati.

  Tusen Tack själv!

 8. Carl-Axel Otterhall (inläggsförfattare)

  Jag syftar inte på att det inte finns kompetens i glesbygden. Jag menar att det kommer in annan/ny kompetens och det BERIKAR:) Och det är precis vad vi alla behöver – MÅNGFALD! Inte minst i glesbygden.

 9. Urban Larsson Dorotea

  Det gjorde inte jag heller. Ursäkta om det blev otydligt! Håller helt med dig att mångfald berikar. Oavsett vad det handlar om, som kompetens, etnicitet, tankesätt eller hudfärg. För alla är vi bra på minst några saker.

  Återigen Ursäkta om det blev otydligt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.