Nu struntar jag i politiken – att kunna utvecklas i glesbygden är viktigare!

I dag fick jag ett mycket trevligt och för mig informativt samtal av en mamma vars barn är jätteintresserad av att få spela. Och då handlar det om musik och inte om några av alla dessa onlinespel som finns.

Att bo i glesbygd – ja det snävas åt även i städerna nu – och att via kommunen få/kunna köpa kompetent handledning på det man är intresserad av är inte lätt. Det är åtstramningar överallt på kommunal nivå eftersom det inte finns något krav på kommuner utöver vård, omsorg och skola. Sorsele har för länge sedan lagt ner musikskolan.

Otroligt mycket har förändrats rent befolkningsmässigt bara sedan 1980-talet även om utflyttningen började under 60-talet. Under 70-talet fick man bidrag för att flytta till ställen där det var arbetsbrist. Inte får man bidrag för att flytta till glesbygden i dag! Och de unga ”tvingades” till gymnasier och därefter högskola för att utbilda sig för ett nytt samhälle.

Det mesta inom vård, omsorg,skola, arbete, utbildning och diverse kulturella inslag/möjligheter är i dag koncentrerat till tätbebyggda områden av naturliga skäl. Men vi är fortfarande några stycken som bara älskar glesbygden med vad den har att erbjuda på många andra sätt och dess möjligheter. Vi vill kunna bo kvar med allt vad det innebär servicemässigt och vad vård, omsorg och skola också kan/måste kunna erbjuda.

Vi njuter av det vi har men det går inte att sticka under stolen med att bred kompetens för att vi och våra barn ska ha möjlighet att utvecklas på olika sätt saknas. Elevunderlaget lokalt är alldeles för litet! Och hur bred kompetens utbildningsmässigt finns det lokalt på glesbygden?

HUR LÖSER VI DET?

Min övertygelse bygger på internet!!! Det finns hur mycket kompetens som helst tillgänglig bara vi som vill ha den kan ändra vår syn på hur man ”undervisas”!

Tillbaka till telefonsamtalet. Hennes barn har själv fått testa att bli undervisad på sitt instrument via internet och lärde sig jättemycket på de sex tillfällena á 20 minuter av en mycket kompetent handledare från Umeå. Detta enligt mamman. Nu känner barnet sug på att utvecklas ännu mera.

Men…då får jag frågan: finns det ingen här i Sorsele som fysiskt kan sitta med mitt barn och undervisa? Mitt svar är NEJ!!! Svaret grundar sig på att det finns inte utbildningskompetensen i Sorsele på det instrumentet!!! Och även om det skulle finnas så skulle det i så fall bli privatundervisning med vad det kan kosta eftersom det är omöjligt att skapa en någorlunda homogen grupp inom detta instrument i bara Sorsele.

För att vi själva och våra barn ska ha möjlighet att utvecklas inom områden vilka man lokalt inte kan erbjuda, så måste vi vara öppna för helt nya sätt att skaffa oss de kunskaper vi önskar.

Vi måste öppna våra sinnen för nya sätt att utvecklas på och ta till vara på ”en hel världs kompetens” och försöka lära oss att använda nya metoder för att skaffa oss den kunskap vi önskar!!! Det är A och O för glesbygdens överlevnad tror jag och då tänker jag även på tillgång för presumtiva inflyttare.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.