Saknar Sorsele ett Djurparti?

Från och med den 22 augusti fram till i dag har det varit elva Tyck till under Sorsele varav fem handlat om hundskall och tre om åteljakt björn. Två har handlat om politik varav undertecknad stått för ett inlägg och ett om väghållning/klippning. Drygt 70% av det offentliga tyckandet handlar alltså om djurrelaterade funderingar och i dag är det tio dagar fram till valet!?

Är politiken inte mera intressant än så i Sorsele?! Jämfört med hur det ser ut med engagemang i andra kommuner inför valet så kan man konstatera att i Sorsele är intresset/engagemanget stendött. Hur kommer det sig? Är man nöjd som det är, uppgiven, har munkavle av cheferna, bryr sig inte eller vet man redan hur man ska rösta – PRECIS SOM FÖRUT!

Jag har en teori – rätt eller fel vet jag inte – men det är att det svävar något positivt över vår kommun nu. Och då är det här med politik inte så viktigt. Det fungerar ju bra nu kan man tycka. Det var helt annorlunda inför förra valet! Då var många engagerade och ”tyckte till”. Det tyckte JAG var väldigt intressant och givande innan valet. 

Har uttryckt det förut men upprepar gärna igen att jag anser det är våra tjänstemän och alla otroligt engagerade företagare med Erika Hjukström, Projektledare Handslaget Inlandsutveckling, i spetsen som står för denna ”positivism” och utveckling. Och jag misstänker att tjänstemännen med sin kompetens har rätt ”fria händer” utan att politikerna styr dem alltför mycket. Det är bra tycker jag! Som motsats kan man ju undra varför Dorotea nu sparkar sin tredje kommunchef på lika många år!

Men vi får inte glömma bort vikten av våra kommunpolitiker vilka vi nu ska välja – både parti och person. Det är de som till syvendes och sist tar beslut om i vilken riktning man vill att tjänstemännen skall jobba vad gäller vård, omsorg och skola i första hand. Sedan kommer utvecklings- /avvecklingsfrågorna. 

Hur fungerar sjukvård och omsorg i dag? Hur mycket har Sorsele kommun ekonomiskt tjänat/förlorat på det påtvingade samarbetet med VLL? Hur mycket bättre/sämre har det blivit för patienter/brukare? Hur mycket bättre/sämre har det blivit för personalen? Innan jag går till val vill jag veta det!!!

Hur mycket har Sorsele kommun reellt tjänat på upplåtandet av mark till vindkraftsparken på sin kommundel av Blaiken i form av skatteintäkter till kommunen? Hur stor sänkning av elavgiften har Sorsele kommun fått, vilket var ett informellt argument av föregående kommunalråd till mig, när jag ifrågasatte vindkraftsetableringen. Innan jag går till val vill jag veta det!!!

Hur fungerar det med flyktingpolitiken i dag? Klarar omsorg och skola av detta i dag? Vad tycker personalen? Hur mycket genererar/kostar flyktingmottagningen i dag ekonomiskt Sorsele kommun? Innan jag går till val vill jag veta det!!!

Vi vet alla att det får vi aldrig svar på! Vi har inte ens en opposition som verkar vara intresserad av att delge oss något av det som varit innevarande mandatperiod. 

Min uppfattning är att om någon skulle starta ett Djurparti i Sorsele – där folks/väljarnas engagemang verkar finnas – så skulle det partiet bli ett jättestarkt alternativ till de andra i ”familjen”.

Jag skulle definitivt lägga min röst på Djurpartiet! Och jag skulle stenhårt driva krav på sänkt hastighet genom Råstrand – 30 km/tim – för jag har ett par katter som gärna vistas ute på vägen. Skulle kanske dämpa farten på hemtjänstens bilar något. Fast jag tvivlar själv på det:)

Dessutom skulle jag kräva att älgjägarna inte får föra in sina skällande hundar i byn! De får parkera dem utanför hörselhåll för oss!

Det kanske blir några av de stora frågorna inför nästa val!?

 

4 kommentarer

  1. Per-Axel Persson

    Hej C-A O
    Det verkar som om Sorseleborna är tystlåtna av sig. De gillar det du skriver men säger ingenting.
    /PAP

  2. Carl-Axel Otterhall (inläggsförfattare)

    Hej på dig. Ja här är det verkligen tyst!!! Jag fattar inte detta! Politikerna är tysta och väljarna är tysta. Hur ska man tolka det? Och jag tror absolut inte alla gillar det jag skriver. Men det finns ingen att diskutera offentligt med. Jättetråkigt tycker jag. Man får fler infallsvinklar på saker och ting om många är med och tycker. Och helst olika. Som du och jag t.ex.:) Tror att jag måste publicera ett mail jag fått så får vi se om det blir någon fart här veckan före valet.

    Söker du kommunchefstjänsten?

    • Per-Axel Persson

      Nej jag söker inte kommunchefstjänsten. Om man är någorlunda kompetent drar man sig för att söka en tjänst där de senaste innehavarna blivit kickade inom ett år. Var kan felet ligga? Knappast hos tre kommunschefer på raken.
      /PAP

      • Carl-Axel Otterhall (inläggsförfattare)

        Felet kan väl ligga på några olika ställen. Man anställde fel person som kommunchef t.ex. Fast har man under samma mandatperiod lyckats anställa tre kommunchefer som inte håller måttet så tror jag snarare att ”felet” finns bland politikerna. Eller väljarna!

        Utan insikt, med bara en personlig känsla utifrån info via media, så tror jag ert stora problem finns bland era folkvalda politiker.

        Som utomstående har jag en känsla av att de förutom den politikerroll de valts till även vill vara ”genomförare” av sin politik vilket ju är kommunchefens roll. Och då blir det kollisioner! Om jag har rätt eller fel vet jag inte men som jag ser det är det mycket troligt att problematiken finns någonstans där.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.