Varför Sensus i Sorsele?

Verkar vara en del som undrar över det. Det finns ju redan två studieförbund så det behövs väl inte fler verkar en del tycka!? Och jag har viss förståelse för det. Men nu är det så att ALLA kommuner måste vara öppna för ALLA studieförbund. Man kan alltså inte få option på att vara ”kommunens studieförbund”.

Varför finns nu Sensus i Sorsele? Svaret är att målsättningen är att skapa nya möjligheter för kommuninvånarna att få nya möjligheter att berika sin fritid på. Med betoning på NYA möjligheter och inte att konkurrera om det som redan finns via de två etablerade studiförbunden!

Varför jag vände mig till Sensus för att försöka hitta nya möjligheter att trivas och utvecklas i Sorsele kommun beror på fyra saker:

– de jobbar regionalt och nationellt

– de har både ett ”världsligt”- och ”ett kyrkligt ben”

– inom musiken finns det både på regional och nationell nivå personer som jag tidigare, i andra olika sammanhang samarbetat med, vilka jag har väldigt stort förtroende för.

– dessutom är jag personligen bekant med en av personerna som jobbar för Sensus inom kyrkans område vilken jag vet kompetensen på.

Konkreta exempel på vad Sensus närvaro i Sorsele redan i höst genererat:

– instrumentalundervisning via internet finns nu tillgänglig oavsett vilket instrument man vill spela / eller sjunga. Startas upp allt eftersom minst tre anmälningar på ungefär samma nivå finns. Information hittar man HÄR

– samarbete med skolan där Sensus kraftfullt uppdaterat / uppgraderat utrustningen. Skolan nyttjar lokal och utrustning skoltid och Sensus har tillgång kvällstid. Samnyttjande med våra lokala studieförbund erbjuds.

– ett rockband åk 5-6 börjar nu repa med kompetent handledare. Flera är välkomna!

– matlagningskurs – en förfrågan från våra kvinnor som kommit som flyktingar. Kursen startar med en blandning av dessa kvinnor och svenska kvinnor.

– simkurs för kvinnorna som kommit som flyktingar.

På gång:

– skapa grupper av unga ”ensammusiker”. Gärna tjejer. Här kommer kyrkan in tack vare Sensus. Målet är att bland annat skapa musikcaféer i kyrkor. Unplugged. Och förhoppningsvis på olika orter om jag/vi lyckas implementera samma idé på andra orter. Då finns möjlighet till musikaliska utbyten orter emellan.

– ett filmprojekt startas upp under höstlovet för de elever åk 7-9 som är intresserade av att skapa film. Fritidsgården (FH) kommer att vara bas i Sorsele med bland annat lite större redigeringsmöjligheter. Men deltagarna kan vara spridda över hela kommunen. Film i Västerbotten, med sin kompetens, kommer att leda detta. Och det kommer att följas upp veckovis via Skype. Information kommer att gå ut till eleverna inom ett par veckor.

– en världskändis inom fotbollen, med förflutet i bland annat Frankrikes landslag, Juventus, Barcelona och även England, om jag inte missminner mig, kan finnas i Sorsele i vår! Han är färgad, jobbar för jämställdhet och orättvisor hudfärger emellan. Har även skrivit en bok om det. Sensus ambition är i alla fall att han skall till Sorsele och det verkar lite hoppfullt just nu. Inom ett par veckor vet vi förhoppningsvis.

– Holmen Gungar kan eventuellt nästa sommar ha en final i en riksomfattande rockbandstävling som nationellt genomförs under Sensus regi i vinter. Alltså de band som går till final ”gör upp” i Sorsele. På den utomhusscen som nu finns och möjliggör en sådan grej. Till det kommer även en massa branschfolk inom musiken. Den information jag fått är att man både regionalt och nationellt jobbar för att det ska bli så men det känns för mig lite avlägset. Vad säger banden? Vad säger musikbranschen? Men Sensus vision och det de arbetar för känns utomordentligt bra:) Vi får se vart det landar!

Min förhoppning är att Sorseleborna utifrån detta själva börjar se nya möjligheter att utvecklas utifrån egna önskemål och ni är varmt välkomna med förslag eller önskemål vad ni vill göra till mig eller direkt till Sensus

OBS! mitt engagemang bygger enbart på ideell basis – inga personliga ekonomiska fördelar alltså. Så i detta fallet fungerar inte jantelagen:)

 

 

 

En kommentar

  1. Lilian Holloway

    Räfst och rättarting blev det. Ett underbart initiativ och verkligt genomförande gick till kommunstyrelsen.
    Uppläxning skedde, och tjänsteman och ansvarig politiker fick i uppdrag att förklara för övriga studieförbund (läs abf) hur detta hade gått till. Vi lever väl i en demokrati, hoppas jag.
    Så var det med detta.
    Hälsar Lilian

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.