Samtyckeslagen

Den amerikanska delstaten Kalifornien har antagit en ny lag som innebär att partners måste ha gett sitt aktiva samtycke innan de har sex på universitetsområden. Den innebär att ” sexuella partners måste ge ”aktivt, medvetet och frivilligt samtycke” innan samlag. Samtycke kan då inte ges av någon som sover, är medvetslös eller om hon eller han är kraftigt påverkad av droger, alkohol eller medicin”.(VK.se) 

Jahapp! Men om någon sover, är medvetslös eller om hen är kraftigt påverkad av droger, alkohol eller medicin så blir det väl med automatik en våldtäkt om någon förgriper sig på en sådan person. I alla fall enligt nuvarande svensk lag? Eller har jag missat nåt?

Jag förstår baske mig inte det där med samtyckeslagen! Ord kommer väl att stå mot ord i rättegångar oavsett en samtyckeslag. Vad blir skillnaden mot i dag? Jag tvivlar på att killarna/karlarna kan lägga fram ett dokument påskrivet av den andra parten att man är överens innan akten börjar. Och om så är fallet vad säger att den våldtagna parten inte tvingats skriva under ett sådant dokument – före eller efter handlingen. Jag fattar bara inte på vilket sätt denna samtyckeslag överhuvudtaget skall förändra något.

Det stora problemet är väl våra nämndemän (förutom de som begår övergreppen förstås) vilka inte verkar kunna dra egna slutsatser utifrån vad som verkligen verkar ha hänt. Det har ju varit några fasansfulla händelser där gärningsmännen friats. Hur kan det bara vara så? Med sådana nämndemän tror jag inte att något blir bättre med en samtyckeslag.

Blir det bättre nu med fler SD som nämndemän?  ”Snart ska en ny uppsättning politiska nämndemän ta plats i de svenska domstolarna. Och efter framgångarna i kommun- och landstingsvalen kommer antalet nämndemän, nominerade av SD, att stiga kraftigt.

– I vissa kommuner kommer kanske en fjärdedel av nämndemännen rekryteras ur Sverigedemokraterna, säger Schultz till TT. (SvD 16 september 2014)

Undrar om de som av rent missnöje mot de andra partierna och kanske inte själva är rasister men gav sin röst på SD tänkte så långt? Och nu är dessutom Björn Söder (SD) riksdagens andre vice talman tack vare alla dessa väljare. VART ÄR VÅRT SVERIGE PÅ VÄG???

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.