Bedrövligt ABF och Vuxenskolan!!!

Bakgrunden till detta inlägg finns HÄR

Jag måste bara bemöta Sören Åbergs (ABF) och Matz Johanssons (Vuxenskolan) rop på hjälp! Eller vad är det de ropar efter? Allt på grund av att ett tredje studieförbund utifrån nu vill komma in med sin breda kompetens vilken jag innerligt hoppas att några invånare får glädje av.

Nu är det ju mitt ”fel” att Sensus engagerar sig i Sorsele och därför kan jag bara inte vara tyst när ABF och Vuxenskolan använder media för att protestera mot detta.

Jag har full respekt för de båda lokala studieförbunden – de gör en bra insats på det lokala planet och med sin lokala kompetens. Och det ska de fortsätta med!!! Men att rusa till media och börja beklaga sig för att nu får vi konkurrens utifrån, och så får det väl inte vara, blir ju bara patetiskt. Det kan inte annat än slå tillbaka negativt. Det gör det i alla fall för mig!

Problemet de tar upp är att de har inte sett något liknande som avtalet mellan Sorsele kommun och Sensus. Ja då har de inte sett mycket måste jag säga! Det är väl inget nytt att en kommun och ett studieförbund samarbetar omkring lokaler och utrustning. Det kallas för ”vinna-vinna” effekt. Så jobbade jag själv i Umeå under massvis med år. Och allt var bara positivt. När skolan slutade på eftermiddagen gick studieförbundet in i kommunens lokaler och fortsatte med verksamhet under kvällen. Det handlade också om musik. Och inte betalade studieförbundet någon lokalhyra!!! Nää – de investerade i utrustning i stället som båda parter fick nyttja. Jättebra för både Umeå kommun och för studieförbundet. Det är exakt samma sak som händer i Sorsele nu! Precis samma möjlighet har ABF och Vuxenskolan i Sorsele haft i 15-20 år (när lades musikskolan ner?) men ingenting har hänt!!! Jag tror att Sören Åberg måste vidga sina vyer innan han går till media nästa gång!

Det blir så fruktansvärt patetiskt att se och höra honom i vk:s videoinslag där han sitter och beklagar sig för att ABF har minsann lokalkostnader och drar till med att nu blir det risk för personalnedskärningar på grund av konkurrens utifrån. Och det skulle medföra mindre skatteintäkter till kommunen och färre som handlar på affärerna. Jag hoppas innerligt att de som läst artikeln och hört honom i videon genomskådar hela hans upplägg!!!

Detta är ren bullshit och det skulle nog även Sören Åberg fattat om han i stället för att gå till media gått till Sensus direkt med sina funderingar. Men jag förstår varför han valde media. Han är livrädd för konkurrens och hoppas på detta sätt skapa någon form av badwill för Sensus!!!

Om han gått till Sensus i stället skulle han fått veta att de är inte ute efter att konkurrera om jägarexamen, förarbevis för snöskoter och 4-hjulingar, alla de aktiviteter som de båda lokala studieförbunden har med alla föreningar och så vidare. Samarbetet med kommunen vad gäller samnyttjande av lokaler och utrustning verkar ju vara något helt nytt för ABF och Vuxenskolan i Sorsele. Så bevisligen är det inte fel ur ett samhällsperspektiv att ta hjälp av kompetens utifrån.

SÅ HÄR ÄR DET: jag tänkte utveckling av folkbildning när jag fick kontakt med Sensus. Det är mycket som man inom det området saknar i Sorsele – ja glesbygd överhuvudtaget kan jag tänka. Och det är sådant som det behövs kompetens utifrån för att tillföra. Artikeln och Sören Åberg förstärker bara min känsla där. Men Sensus kommer INTE att konkurrera med de lokala studieförbunden om redan pågående och fungerande folkbildning! Det var något av det första jag och Sensus kom överens om.

Så kontentan av hela detta tjafs som skapats av Sören Åberg och Matz Johansson tycker jag vore att de nu själva ”spottar i nävarna” och börjar utveckla sina verksamheter i stället för att gå till media och beklaga sig för att de fått konkurrens. Det finns INGEN som kan ha monopol på studieverksamhet i en kommun, utan kommunerna är skyldiga att ”släppa in” alla studieförbund som så önskar. Och i detta fallet kom ett studieförbund utifrån som erbjöd ett deal med kommunen som kommunen själva såg en vinst i! Jag undrar varför ABF och Vuxenskolan ser problem med nya infallsvinklar och kompetens utöver sin egen lokala? Är man rädd för utveckling – bakåtsträvare – eller vill man i sin befattning bara värna sitt eget jobb?

OBSERVERA! Jag har ingen som helst ersättning av Sensus utan för mig är enbart utvecklingsmöjligheter för oss Sorselebor i fokus!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.