Tänk att det kan vara så olika

Kulturväven i Umeå är en kopia av bland annat Danmarks Punkthus Tuborg Syd och nu är man nominerade till ett arkitekturpris för denna kopia. Det finns fasiken ingen vett och reson i allt idiotiskt som kan ske på det byråkratiska planet. Handlar det om att Balticgruppen och Umeå kommun gemensamt – förmodligen tillsammans med Region Västerbotten – på något sätt försöker ”köpa” upprättelse för denna dyra byggnad? Och kanske framför allt för att mot oss skattebetalare – jag antar att vi alla är med och mer eller mindre finansierar – påvisa varför man vände sig till två av Skandinaviens ledande arkitektkontor, norska Snöhetta och svenska White.

Men detta är ju en ren och skär och kopia! Inget nydanande på något sätt och ska självklart inte ha något arkitekturpris! Likheten kan ni se HÄR.

Visst är det ganska fantastiskt det här med utveckling. Umeå utvecklas av Balticgruppen och politikerna står bara och bockar och niger och bidrar med pengar. Vad folket tycker, de som valt politikerna, verkar inte ha någon som helst betydelse i sammanhanget. Personligen har jag ingen större uppfattning om vilka kulturella värden som går förlorade men förändringen är ju påtaglig! Till det bättre eller sämre är upp till Umeborna att bedöma. Badhuset i centrum kommer säkert också att nomineras till ett arkitekturpris. Av samma anledning som Kulturväven då naturligtvis.

Att Landstinget nu bestämt sig för att riva det gamla psykiatrihuset visar väl bara på att man som överhet skiter fullständigt i vad Museet och övrig kompetens har för argument. Det kan ni läsa HÄR

Men om vi i inlandet vill utveckla med byggande då är det baske mig omöjligt! Länsstyrelsen, Museet och samerna säger nej! Det finns alltid några fornhistoriska gropar som inte får påverkas eller så är det samernas betesmarker eller enda färdväg med renbeföring.

Nu tycker jag att våra lokala politiker liksom Umeås politiker ska sätta sig över allt detta trams och godkänna all relevant utveckling lokalt! Dit räknas dock i min värld inte vindkraftsparker! Fornminnen och fångstgropar finns det hur många som helst av och samerna transporterar de flesta av sina renar via lastbilar så det blir lite tragikomiskt att sånt ska få hindra utveckling i glesbygden!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.