Det där förbaskade Landstinget igen!!!

Jag hänvisar till DENNA artikel i vk.se. Läs den för att förstå mitt inlägg.

INTE klarar S + Mp av sjukvården i länet och INTE klarar S + Mp av kollektivtrafiken i länet. Vad klarar S + Mp av i Landstinget? Ja nu har ju V tillkommit, men vilken vänsterpartist har förstått skillnaden mellan ”friska” pengar som kommer från det privata företagandet och kunder contra bidrag från staten? Om du som läser detta överhuvudtaget känner till någon sådan vänsterpartist kan vi väl bara konstatera att den personen befinner sig i fel parti:)

Jag tycker inte det är konstigt att det inte fungerar ekonomiskt när en sådan gigantisk verksamhet som Landstinget nu är skall drivas av sådana som inte förstår kombinationen av intäkter och utgifter! Exakt samma sak visade väl S och Mp upp på nationell nivå nu efter valet. Tack SD! Men tråkigt att Löfven inte förstått att samarbete med Mp (drömmarna utan ekonomiskt, nationellt eller geografiskt tänk/insikt) bevisligen drabbar S negativt. Jag förstår förbaske mig inte att S inte hittade någon lämpligare företrädare för partiet. Fast det kanske inte finns någon!

Men tillbaka till vårt eget Landsting. Det finns två saker de lyckas med och det är kultur och Region Västerbotten. Någon som hört talas om nedskärningar för Norrlandsoperan eller inför Västerbottensveckan på Grand i Sthlm eller närvaron under Almedalsveckan under högsommaren på Gotland? Inte jag i alla fall. Ett Region Västerbotten som kostar Landstinget mer än 200 miljoner per år utan att officiellt kunna redovisa vad man uträttar!!!

När blir opinionen från oss väljare mot Landstinget så starkt att en ockupation av Landstingshuset blir verklighet och att VI uppdragsgivare – VÄLJARE – kräver renodling av alla de verksamheter som Landstingets högsta politiker – S – Mp – V – nu gott livnär sig på. JAG VÄGRAR ATT DET SKA VARA SÅ HÄR!!!

Som hela Landstingsorganisationen i dag är uppbyggd så ser jag Region Västerbotten (vilket i och för sig är ett bra namn men i dagsläget inte mera) mera som en avstjälpningsplats för ”överblivna” S-politiker. Är det inte så i dag? Så om Peter Olofsson skulle förlora sin plats som Landstingsråd  (vilket förmodligen aldrig kommer att hända med de väljare vi har i dag) så skapas det ett nytt bra betalt jobb i Region Västerbotten åt honom.

Vad skulle hända med Robert Winroth då? Ja det finns inte plats för honom i Region Västerbotten för det är väl S-ockuperat? Men han är ju minsann en ”grön” entreprenör och kan väl satsa på ekologisk odling av potatis och grönsaker. Jag ser framför mig hur han har utvecklat ett utedass på hjul som under snötid kan alterneras med skidor vilket han kan förflytta över sina odlingar. Och det nyttjar hela familjen för att göda upp grödorna. Om det blir kallt på vintern? Näädå! Han har ju solceller!!! Och ett eget vindkraftverk på gården.Till alla grannars förtret! Men att grannar eller att andra får lida för den där miljöfanatismen bryr man sig som miljöpartist inte om!!!

Nu blev det en utsvävning igen. Sorry. Men vad gör vi väljare åt våra Landstingspolitiker i S, Mp och V? De har nu fyra nya år på sig att köra allt än mera i botten. Utom kulturen i Umeå och Region Västerbotten så klart!!! Vad kan vi som finansierar dessa, i mina ögon maktmissbrukare, göra för att få en förändring i vårt län vad gäller sjukvård, infrastruktur, kultur, turism och allt annat som Västerbottens Läns landsting har makten över?

 

4 kommentarer

 1. Thomas Hartman

  Vad är ditt problem Carl Axel? Dina inlägg blir allt märkligare och det blir svårare och svårare att ta dig på allvar. Detta trots att jag verkligen uppskattar att brys olika åsikter och resonera. Men detta börjar bli löjligt.

  Du tycks drivas av ett hat mot landstinget, ogilla vissa utpekade politiker och ogilla sossarna.

  Tråkigt att se dig falla till denna nivå? Bättre har du kunnat och bättre kan du!

  Kom igen nu.

  • Carl-Axel Otterhall (inläggsförfattare)

   Men hej Thomas. Nu var du snabb:) Hade verkligen mitt inlägg hunnits publiceras innan du kommenterade?

   Mitt problem? Allas vårt problem är väl Landstinget! Och att det inte går speciellt bra för dem. Och sämst går det väl i Västerbotten? Då tänker jag på den PRIMÄRA sjukvården och ungdomspsykiatrin, BUP, bara som exempel. Hur ser det ut på NUS? Det är mycket mera som inte fungerar inom sjukvården och det är nedskärningar och överföringar till kommuner (man kallar det samarbete) hela tiden. Och nu fixar man tydligen inte kollektivtrafiken heller!?

   Vad bra att du hörde av dig så då kan jag ställa en rak fråga till dig och önskar ett rakt svar: hur påverkas Region Västerbottens ekonomi och anställningar av Västerbottens Läns Landstings dåliga ekonomi (dåliga skötsel av densamma av ansvariga: min kommentar) från 2014 till 2015. Hur stora nedskärningar drabbas ni konkret av?

   Mitt ”problem” blev nu ditt;) Men ge en klar och tydlig redogörelse hur landstingets ”dåliga” ekonomi inte bara drabbar sjukvården och kollektivtrafiken (de enskilda) utan även hur det drabbar er i er ”skyddade verkstad” – Region Västerbotten? Hur påverkas er ekonomi inför 2015?

   När du klargjort det kan du även kosta på dig att förklara nuvarande Region Västerbottens berättigande för oss ”finansiärer” vad ni KONKRET uträttar och hur mycket ni KONKRET genererar i pengar till vårt län!

   Det är något som du även absolut bör använda VK – både digitalt och i pappersformat – för att få fram information till alla andra som har samma negativa funderingar som jag.

   Nu är du ju chefskommunikatör inom Region Västerbotten så jag ser inte att du ska ha några problem att svara både här – jag har många läsare – samt att gå ut i VK med relevant information om vad Region Västerbotten konkret uträttar.

   Ser fram emot dina utförliga svar:) Ett tips bara: att som du gör – angripa mig och mina funderingar och ifrågasätta ”mina problem” – börjar vara i samma låga nivå, om inte lägre, än Löfvens ifrågasättande av hur väljarna tänker när de röstar på ett annat parti än hans. Lite högre nivå förväntar jag mig av en ”chefskommunikatör”;)

 2. Thomas Hartman

  Fint. Carl Axel. Roligt att se ett mer konstruktivt resonemang.

  Jag ska gärna berätta hur jag ser på detta.

  Region Västerbottens uppgift i allt vi gör handlar om utveckling av Västerbottens framtid. Det är därför det kanske inte är så smart att skära i detta arbete. Även om vi också drabbas när alla andra drabbas.

  Vi är en strimma av landstingets ekonomi men drabbas självfallet av exempelvis besparingar som projekt Balans. Men som sagt vi skulle snarare behöva mer pengar för att satsa på utveckling för framtiden.

  Exempelvis kommer vi nu in i en period av nya strukturfondsprojekt från kommunerna. Då krävs medfinansiering för att EU ska vara med. Här är vi gemensamt för svaga. Vi behöver också bli starkare på att agera när verksamhet förändras och människor tappar jobbet som i Vilhelmina eller Robertsfors. Vi behöver också resurser för att bli starkare inom andra framtidsområden som dyker upp som exempelvis etablering av datahallar där Norrbotten visar att vi alla kan göra mer.

  Region Västerbotten har utvecklat sättet vi berättar vad vi gör. Vi skickar ut närmare 300 pressmeddelanden för att berätta om vår verksamhet. Vi webbsänder konferenser, vi är aktiva i sociala medier och samtalar med människor även den vägen. Orsaken är att vi vill vara transparenta och öppna.

  Sen kan vi självfallet inte styra vad media tar in och inte.

  Vi arbetar tillsammans med kommunerna för bättre avfallshantering i länet, vi arbetar genom mediacenter för att utveckla pedagogiken och IT i skolan vilket ger bättre skolor för våra barn, vi jobbar för förändrade attityder när det gäller HBTQ frågor och för förändrade attityder till psykisk ohälsa. Vi kan tydligt se hur detta arbete ger resultat.

  http://socialpsykiatri.se/index.php/2012-07-31-09-02-12/489-tydlig-attitydforbattring-till-psykisk-ohalsa-i-vasterbotten

  Genom AC-net har vi världens bästa bredband vilket är bra både för näringsliv, sjukvård och boende. Genom västerbottens turism jobbar vi tillsammans med länets destinationer för att få fler gästnätter och besökande till Västerbotten vilket ger intäkter.

  http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vasterbottensnytt/rekord-i-antal-gastnatter-for-vasterbotten

  Vi jobbar tillsammans med landstinget och kommunerna för att minska antalet fallskador i sjukvård och omsorg. Här finns massor med pengar att hämta som kan gå till sjukvården. 699 miljoner kan vi spara in denna väg genom att jobba annorlunda och genom att skriva ut mindre mängder medicin.

  http://www.fallint.se/2014/09/10/699-miljoner-kronor-kostar-fallskador-vasterbotten-arligen/

  Så att det inte går att se resultat av vårt arbete eller att det inte skulle vara viktigt är inte korrekt. Däremot är det så att det är svårt att veta exakt vilken insats som är avgörande för att det blir en norrbotniabana exempelvis eller för att fallskadan inte skedde.

  Vi bedriver en viktigt och angelägen verksamhet för alla människor som vill utveckla västerbotten och göra länet till ett bättre ställe att bo och leva i.

  Men självfallet påverkas vi om landstinget har problem med sin ekonomi.

  Sen kan man inte generalisera och dra hela landstinget över en kam. Öppna jämförelser visar var sjukvården i västerbotten ligger bra till och i topp. Medan inom andra områden är det värre. Och det beror knappast alla gånger på pengar. Vilket alla som besökt sjukvården kan förstå.

  Men liknelsen med sjukvård och landsting som ett företag är direkt felaktig. Snarare är det tvärtom. Ju sjukare människor är desto mer sjukvård måste till. Ny medicin och nya metoder gör att vi kan rädda fler och allt högre upp i åldrarna. Starr kan opereras på ett sätt som var omöjligt tidigare. Ny dyr medicin uppfinns löpande liksom nya dyra apparater som kan diagnosticera oss på nytt sätt. Allt detta gör att det blir dyrare samtidigt som det inte blir mer intäkter.

  Så pratet om att landstinget är inkompetenta faller tillbaks på den som säger det och som kanske inte tänkt igenom under vilka villkor sjukvården jobbar och att även den måste utvecklas (Vilket vi också jobbar med).

  Tack för ett konstruktivt inlägg. Hoppas jag kan bidra med något litet svar.

  Ha en skön dag

  Thomas

  • Carl-Axel Otterhall (inläggsförfattare)

   Tack för det svaret Tomas:) Hinner inte sätta mig in i allt du beskriver nu. Men efter helgen ska jag läsa in mig. Jag står dock fast vid att det skulle behövas en helt annan kompetens än den som sitter idag i Landstinget/Landstingen! Och som jag skrivit många ggr tidigare så anser jag det även vara fel att samma politiker skall ha så mycken makt över en region!

   Ha en trevlig helg själv. Och vi hörs säkert:)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.