Som ett brev på posten…

kom DETTA🙂

Storregionen Skåne verkar styra över fler människor än vad som finns i hela Norrland. Jag kan tänka mig att de är en förebild för vårt eget Landsting och Region Västerbotten. Tydligen har dessa storregioner ännu mera ansvar (läs makt) än vad vanliga Landsting har.

Nu vill jag påstå att kompetensen ökar inte bland de styrande politikerna (arbetsgivarna) bara för att man får mera makt! 800 sjuksköterskor har lämnat Region Skåne de senaste fem åren!!! De har sagt upp sig frivilligt alltså. Hur länge har Projekt Balans initieraren Rastad varit där?

Hur ser det ut på NUS? Hur många avdelningar är nu stängda på grund av inkompetent arbetsgivare? Nu är Dorotea utan sjuksköterskor igen! Hur kommer det sig? Finns väl inget annat svar än inkompetent ledning. Man kan som inte skylla på någonting annat! Jag skulle kunna tänka mig att det är mera olagligt att VLL inte kan upprätthålla sjukvården i länet än att ockupanterna sitter på sjukstugan bakom skärmar. Det borde absolut prövas i Förvaltningsrätten. Om det inte redan är gjort. Men det har nog ingen betydelse hur utfallet skulle bli där. Det skulle på sin höjd bli en Lex Peter eller Lex Robert.

Hur många tror att Västerbottenveckan i Stockholm eller Almedalsveckan på Gotland ställs in för att man inte har råd? Det kommer aldrig att hända!!! Jag misstänker att delegationerna till dessa jippon inte krymper heller! Men att se till att vi har en fungerande sjukvård det klarar man INTE av! Jag tycker detta är skandal och rent utav bedrövligt!!!

Vad jag har förstått så är det stafettläkarsystemet som gör att kostnaderna skjuter i höjden för Landstinget/Landstingen. Ja vem har orsakat detta fenomen. Jo precis samma inkompetenta politiker (arbetsgivare) som nu skyller på denna faktor som roten till det onda. ”Som man bäddar får man ligga”.

Jag misstänker att ett folkuppror inte är långt borta om inte sjukvården snarast återställs i länet och i landet. Helst av allt skulle jag vilja att hela rasket – Landstinget och Region Västerbotten – avyttrades och att sjuk- och tandvård blev en egen gren med kompetent styrning! Jag anser att det är helt fel att vi ska välja politiker som ska driva sjukvården. Sjukvård MÅSTE bara fungera  – oavsett partier! Ska det vara så svårt?

Nu verkar i alla fall Norrtåg börja fungera. HUR MYCKET PENGAR HAR DETTA KOSTAT? Det får vi aldrig veta!

Tre länsvägar i länet hör till de farligaste i landet. E4 från Gävle och norrut, E12 hela vägen samt E45 från Trollhättan till Övre Soppero. Nu vet jag inte hur ansvarsfördelningen ser ut mellan Trafikverket och Region Västerbotten här i länet. Men tydligen är Region Västerbotten ”vägbyggare” också. I sommar läste jag någonstans att Region Västerbotten satsar på några vägar bland annat runt Vindeln (tror jag det var). Det var i alla fall bara i Umeåregionen. Eftersom järnvägen nu är i fokus och en Norrbotniabana ”planeras” så är jag övertygad om att dessa farliga vägar inte kommer att åtgärdas inom överskådlig tid. Ja E4 förbättras väl kontinuerligt! Jag tänkte mera på E45 och E12.

2 kommentarer

 1. ola

  Västerbottens Läns Landsting betalade ut till Länstrafiken & Norrtåg
  2012 ca 100 500 000.- sek till Länstrafiken ( fördelning mellan Norrtåg Länstrafiken okänd)
  2013 ca 120 300 000.- sek till Länstrafiken ( fördelning mellan Norrtåg Länstrafiken okänd)
  2014 ca 98 400 000.- sek till Länstrafiken
  2014 ca 25 000 000.- sek Direkt till Norrtåg
  Tillkommer Överföringen från VLL till Region Västerbotten under fyra år = Ca 570 000 000.-sek

 2. Carl-Axel Otterhall (inläggsförfattare)

  Hej Ola och jättetack för dina siffror. Hur har du kommit fram till dem? Källa? Om jag räknat rätt så är det nästan 350 miljoner 2012-2014 till Norrtåg och Länstrafiken + 570 miljoner till RV under föregående mandatperiod. Rätt uppfattat av mig?

  Problemet för oss skattebetalare är att vi har ingen aning om hur våra skattepengar används i ”Landstingssoppan”. De som i första prioritet har till uppgift att se till att det finns en fungerande sjukvård i länet. Vilket det inte gör! Och det gäller inte bara i glesbygden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.