Jag upprepar mig nu – igen:)

Jag följer vad som skrivs under Tyck till – Dorotea, för där tycker man verkligen mycket. Och ofta. Och det handlar mycket om ockupanterna, sjukvården och lokalpolitikerna.

Självklart har jag ingen egen uppfattning om deras lokalpolitiker och jag skapar mig inte heller någon utifrån vad anonyma personer skriver där. Men man reflekterar självklart över VAD som skrivs. Min mycket personliga uppfattning är att ockupanterna har gjort ett gigantiskt jobb för att lyfta upp sjukvårdsproblematiken. Man skapade till och med en folkomröstning i Västerbotten angående sjukvården

Men nu tror jag att ockupanterna tjänat ut i sin kamp för en fungerande sjukvård i Dorotea och hela länet. Nu bör ALLAS gemensamma fokus läggas på roten till det onda = LANDSTINGSPOLITIKERNA i ledande ställning!!! Nu har till och med ordföranden för fem av de nordligaste länens läkarföreningar offentligt gått ut med en debattartikel där man konkretiserar problemet med Landstingsledningen vad primärvården anbelangar. Hela artikeln finns HÄR. Mycket bra information för de som är engagerade i sjukvården och Landstinget som arbetsgivare.

Min undran är när Peter Olofsson och Robert Winroth ”kryper till korset” och erkänner att man klarar inte av sitt uppdrag och ställer sina platser till förfogande? Det bör ske mycket snart anser jag! Absolut ingenting pekar på att någonting inom primärvården kommer att bli bättre under deras ledning. Och det gäller inte bara glesbygden! Eller ska de först följa med Region Västerbottensdelegationen till Västerbottensveckan i februari på Grand i Stockholm och ha en underbar vecka på våra skattebetalares och sjukvårdens bekostnad? Utan att kunna redovisa vad deltagandet genererat mer än kvitton när man återvänder. Oavsett om de blir med eller inte så gäller väl det för samtliga som ”representerar” Västerbotten denna vecka på våra skattepengar. ”Från politiskt håll är många nöjda. Samtidigt har revisorerna vid upprepade tillfällen riktat kritik. – Vi kan inte avgöra om verksamheten bedrivits på ett ändamålsenligt och ur ekonomisk synpunkt tillfredsställande sätt, säger de.

– Målen är svåra att mäta, kontrar regionrådet Erik Bergkvist (S). KÄLLA

Och till sommaren är det Almedalsveckan och då ska vi skattebetalare och sjukvård sponsra i princip samma personers utsvävande. Och det är inte bara MÅLEN som är svåra att mäta – hur mäter man RESULTATEN?

Till sommaren tar jag i och för sig för givet att Olofsson och Winroth redan har sökt sig andra uppgifter om de nu kvalificerar sig in på den öppna arbetsmarknaden. Annars finns ju Region Västerbotten! Tills vidare i alla fall. Bevisligen ska de inte som folkvalda högavlönade ägna sig åt sjukvård! Nu när Läkarföreningen offentligt gått ut och ifrågasatt Landstingsledningen (S) som arbetsgivare i de fem nordligaste länen så om gemene man insåg hur illa det verkligen är så kanske det är dags för en ny folkomröstning. Men då ska inte Landstinget själva formulera frågan!

 

 

9 kommentarer

 1. Thomas Hartman

  När det gäller landstingens utmaning med distriktsläkarna så bottnar problemet i läkarbristen som inte är unik för Västerbotten. Frågan får drivas mot statsmakterna bland annat om en utökad läkarutbildning i norra Sverige.

  Vad gäller frågan om varför det är viktigt att jobba långsiktigt med mötesplatser så har du redan fått svar och du kan också se en liten film om det.

  http://youtu.be/v7p84crxFp4

  Ha det gott Carl Axel

  Thomas

  • Carl-Axel Otterhall (inläggsförfattare)

   Hej Thomas:) Och vem har skapat läkarbristen och stafettsystemet?

   Ha det gott själv Thomas. Och Gott Nytt År

 2. Thomas Hartman

  Hej igen

  Under åren har argumenten mot en utökad läkarutbildning varierat. Tidigare har jag uppfattat argument om att fler läkare skulle utarma löneläget för yrkesgruppen. Numera är det främst kvalitetsskäl som jag hört som argument mot att staten skulle utöka utbildningen. Stafettläkare är ett symptom på det problemet.

  Gott slut och gott nytt år sen.

  /Thomas

 3. Carl-Axel Otterhall (inläggsförfattare)

  Men Thomas. Fakta kvarstår! NÅGON/NÅGRA bär ansvaret för att sjukvården i dag inte fungerar!!! VEM? Varför har 800 sjuksköterskor valt att lämna sina jobb i Region Skåne de senaste fem åren? Varför står Dorotea utan sjuksköterskor igen? Varför finns det stängda avdelningar på NUS på grund av personalbrist. Du får argumentera hur mycket du vill och skylla på allt möjligt men om vi haft en mera kompetent och ”arbetsplatsinriktad” ledning så garanterar jag att det inte skulle se ut som det gör inom dagens sjukvård. Någonting har hänt de senaste 5-10 åren. Kan det ha med ”Regiontänk” att göra? Det funkade i alla fall bättre före VLL skulle ta över Kommunförbundet och delar av Länsstyrelsen och skapandet av Region Västerbotten. Då fanns det läkare och sjuksköterskor! Och ambulanser.
  Att du pratar en massa om utveckling, samarbeten och framtid är ointressant…det är NU som gäller!
  Det skall bli oerhört intressant att höra hur ni svarar läkarföreningarnas ordföranden i de fem nordligaste länen varför ni brister så oerhört som arbetsgivare. Jag förutsätter att VK följer upp detta!

  Om vi inte hörs så skall ni ha så trevligt på Grand. Vi är många som tänker på er och skulle med glädje byta ut sådant mot en fungerande sjukvård!

  Ha det gott:)

  • Thomas Hartman

   Nej Carl Axel. Det var inte bättre förr. Det där är en myt.

   En avgörande skillnad idag är exempelvis att ny avancerad medicin tillkommit liksom andra tekniska landvinningar som gör det möjligt att rädda fler i allt högre ålder med dagens sjukvård.

   Medellivslängden ökar. Skillnaden mellan sjukvård och medicin mot andra varor och tjänster (där priset styrs av tillgång och efterfrågan) är att ju mer vi efterfrågar desto mer pengar måste fram från samhället och / eller så måste sjukvården organiseras annorlunda.

   Den som inte jobbar för utveckling i framtiden jobbar för avveckling är jag rädd. Så det synsättet låter kanske bra i teorin men praktiskt är det inte hållbart dessvärre.

   Ha det gott

   Thomas

   • Carl-Axel Otterhall (inläggsförfattare)

    Mycket intressant diskussion Thomas:) Vadå myt? Vi hade fasta läkare och sjuksköterskor i inlandet för åtminstone tio år sedan. Jag har inte riktigt koll men ungefär. Och det var väl full bemanning på NUS då? Det var trygghet!!! Och INTE myt! Att medellivslängden ökar tror jag inte att VLL bidrar speciellt mycket till. Det finns många andra bidragande orsaker där.

    Visst ska allting utvecklas – det är jag också med på – men det MÅSTE finnas en grundtrygghet och inte bara ”utveckling”. Och det är den där grundtryggheten som nu saknas! På grund av arbetsgivaren – Landstinget/Region Västerbotten. Du kan inte blunda och hålla för öronen för vad kompetensen själva anser om er som arbetsgivare/utförare. Jag tänker självklart på vad de fem ordförandena i läkarföreningarna anser. Och att de går ut offentligt tyder väl på att det är riktigt åt fanders med er som arbetsgivare/utövare.

    Ni har nu i glesbygden lyckats föra över visst av ert ursprungliga ansvar i ert uppdrag på kommunerna. Nu ska vi i glesbygden finansiera en halvdan sjukvård med skattemedel både till Landstinget OCH kommunen. Och vem har i dag ansvaret för att det finns sjukvårdspersonal tillgänglig som VLL har ”avtalat” sig fram till att man ska hyra av kommunen? Sover juristerna i SKL?

    Angående utveckling och telemedicin/kommunikation så finns ju Skype. Alltså om man bara vill kommunicera patient och läkare emellan. Det behövs inga egna dyrbara uppbyggda system för detta. Det enda som behövs är någon form av organisation för detta. Självklart kan man inte operera via Skype men handlar inte mycket av er utveckling om kommunikation mellan patienter i obygden och kompetenta läkare/specialister i Umeå? Om fallet är så kan ni starta upp det med alla kommuner inom en vecka. Och jag som patient skulle kunna få kontakt med en specialist direkt hemifrån ifall jag känner att något är fel. Men sådana självklarheter är kanske för enkelt och billigt för er? Det tar dock inte bort behovet av sjukstuga i varje kommun och att det finns kompetent personal där!!!

    Kaffet är nära nu Thomas:)

    Hörs

    Carl-Axel

 4. Oscar

  Hej CA.
  Ser i dagens VK att det är kris för ett flertal vårdcentraler i länet.
  Tror du att dom kommer att ta upp den frågan på dagordningen, på Grand ?
  Vi får hoppas att dom åtminstone diskuterar det vid middagen.

  Bästa Hälsningar
  Oscar

  • Carl-Axel Otterhall (inläggsförfattare)

   Hej Oscar. Jag har en känsla av att Grandvistelsen är någon form av ”belöning” för att man själv anser sig vara så duktig och kompetent. Så jag tror INTE Granddeltagarna överhuvudtaget kommer att sända en tanke till vården. De verkar ju inte göra det till vardags heller så varför skulle de göra det på Grand? Men det är ren gissning från min sida:)

   Gott Nytt År:)

 5. Per-Axel Persson

  Jag börjar tycka att din (CAO) granskning av landstingets ineffektivitet och även i viss mån inkompetens när det gäller detaljer är intressant och viktig. Besparingarna i sjukvården i glesbygden skulle, som det verkar, kunna undvikas med en ganska blygsam effektivitetsökning på detaljnivå.
  De argument av mer generell natur som dyker upp från landstingstjänstemän och politiker ger inte ett bra intryck. De sprider dimma som verkar ha till syfte att dölja missförhållandena. Läkarutbildningarna har under många år varit underdimensionerade vilket endast är en indikation på vilka som har makten inom sjukvårdsområdet. När det gäller sjuksköterskor är utbildningen någorlunda dimensionerad men löneläget i Sverige leder bara till att vi förser Norge med sjuksköterskor. I Norge är en disputerad sjuksköterska välkommen och får också lön i proportion till sin utbildning. I Sverige får en sjuksköterska som vill disputera inte ens tjänstledigt för att genomföra forskarutbildningen. I stort sett alla Landsting är en skam och borde tas bort.
  /PAP

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.