Länets elever halkar efter i betygen

Jasså. Men halkar de efter i kunskap? Det finns ingen som har en aning om det!!! Betygsbedömningen är helt och hållet subjektiv! Tack vare kommunaliseringen av skolan i början på 90-talet skulle/skall varje skolområde och lärare sätta sig in i skolplanerna och försöka tyda dem. Miljontals arbetstimmar har i Sverige gått åt till det!

Jag har personligen hört olika tolkningar på möjligheten att få ett A i dagens skolsystem. Min tolkning var att det är i princip omöjligt att få A. Alltså det högsta betyget. För att få det ska du under perioden 7-9 t.ex. ha A på ALLA prov. Dessutom vara mycket aktiv och ”intresserad” under lektionerna. Det var i alla fall min tolkning. Men jag vet att lärare ser olika på det. Och sätter betyg utifrån det också.

Sedan har vi eleverna som kanske borde haft F (underkänt) men det blir en massa extra jobb för lärarna så man kanske sätter E för att slippa allt detta extra jobb. Vad vet jag?:)

I egenskap av f.d. lärare är jag fullständigt övertygad om att betyg och kunskap inte behöver vara överensstämmande. Därför reagerar jag lite negativt över dessa ”betygsrubriker”. Ta PISA-rapporten till exempel. Varför ifrågasatte ingen fördelningen mellan de barn som haft hela sin skolgång i svensk skola contra de som nyanlända kanske hoppade in i skolan på högstadiet utan att överhuvudtaget kunna svenska. Det är ju självklart att de drar ner snittet. Vilket också innebär att den svenska skolan kanske inte är så dålig som dessa ”undersökningar” visar.

Jag tycker absolut att media borde analysera dessa siffror man får/söker fram! Det är ett trendbrott för länets elever. Fram till år 2009 hade niorna i länet högre genomsnittligt meritvärde än riket. Därefter har snittet legat strax under eller på samma nivå som rikssnittet. Våren år 2014 går länets meritvärde mer brant neråt medan det för hela landet gör en lika brant utveckling uppåt. Både flickor och pojkar halkar efter i utvecklingen av meritvärdet”. källa

Varför då skulle jag absolut vilja veta!

 

 

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.