Nu något – om än litet – positivt om Region Västerbotten:)

Som många (några iaf) kanske känner till så har jag försökt göra det möjligt för våra barn och ungdomar, ja även vuxna för den delen, att förkovra sig inom det kulturella området som komplement till allt annat man kan göra här i vår kommun. Musikundervisning, instrumentalundervisning, är nu fullt möjligt. Länk finns här. Videon visar hur man undervisar instrumentalundervisning i grupp. Personligen är jag dessutom öppen för att ta enskild undervisning via internet för i princip nybörjare på gitarr, bas och keyboard. Det är bara att höra av sig till mig. Om man vill spela i grupp så finns nu Sensus på plats i Sorsele med kompetens, lokal och med bra utrustning. Kontakta mig eller Emanuel Linder – 0730940471.

Så var det då det här med Region Västerbotten och det positiva till dem från mig. Region Västerbotten/Landstinget är ju huvudman för de flesta verksamheter man kan tänka sig. I princip allt som inte faller under skolan och Länsstyrelsen och kanske något mera. Gränserna börjar i och för sig vara svåra att tyda!

Film i Västerbotten finns dock under Region Västerbotten och de är en jätteresurs och tillgång för hela länet. Förra läsåret initierade jag en tvådagarskurs med dem för åk 6 i Sorsele. Jag var själv närvarande båda dagarna och det var ett jättebra genomförande. Det resulterade i att hela högstadiet och Blattnicksele skola också fick var sin dag med dem. Fantastiskt bra! Men hur går man vidare med det filmintresse som finns bland dagens ungdom?

Jag gav ett förslag till Film i Västerbotten som de definitivt anammade och är villiga att backa upp. Det går ut på följande:

1. filmintresserade anmäler sitt intresse till mig eller till Emil på fritidsgården

2. vi bestämmer ett datum när någon/några från Film i Västerbotten kommer hit, lyssnar och startar upp utifrån de intresserades idéer. De får tips och hjälp för att komma igång med sin idé. Utifrån möjligheter får de låna Ipads

3. uppföljning en gång per vecka – en fast tidpunkt – via skype. Kompetensen sitter i Umeå och hjälper våra filmare i Sorsele kommun – oavsett var de befinner sig i kommunen bara de har en internetuppkoppling – att komma vidare och ger tips och råd på det som tidigare gjorts.

5. detta är inget skolprojekt utan en möjlighet att på fritiden under en period kunna ägna sig åt ett eventuellt filmintresse man har.

6. när möjligheterna i Ipads inte räcker till så har man direktkontakt med kompetens som kan hjälpa en vidare. Dessutom signalerar man från Film i Västerbotten att man kan vara behjälplig – både kompetensmässigt och ekonomiskt – att hjälpa till att bygga upp en redigeringsstudio i Sorsele. Och det i Final Cut miljö!!! Alltså då pratar vi det största professionella filmredigeringsprogram som finns.

Varför skriver jag detta kan nog flera av er undra över. Jo det är jätteenkelt! Som förälder till sina barn så gäller det att vara lyhörd och stötta barnen/ungdomarna i deras intressen. Alla barn/unga kanske inte har idrott eller jägarexamen (som exempel) som prio ett i sitt liv. NU FINNS MÖJLIGHETERNA INOM KULTUR! Ni föräldrar som läser detta vet nu också det.

Kommande onsdag skall jag personligen på skolan informera alla på högstadiet om vilka möjligheter som nu finns för barn/ungdomar i Sorsele vad gäller det kulturella. Och jag hoppas innerligt att om det är någon förälder, farmor/farfar, mormor/morfar eller bara bekant som läser detta, att ni peppar sådana som ni tror skulle ha glädje av det.

Jag har också idéer hur man kan utveckla dansmöjligheterna för oss ute i glesbygden men där är inget klart ännu. Även där är tanken att Region Västerbotten med danskonsulent och kompetens blir drivkraft.

Nu finns det helt plötsligt otroliga möjligheter för barn och unga i Sorsele och alla andra kommuner att ta till vara på ett stort utbud och kompetens vad gäller kultur. Frågan är – hur får man dem att ta till vara på möjligheten?

7 kommentarer

 1. Thomas Hartman

  Hej Carl Axel

  Ett intressant exempel. Det där kände jag inte till. Tack för det. Jag hoppas det faller väl ut. Jag tror överlag vi behöver bli ännu mer aktiva i hela länet precis som ditt exempel visar.

  Ha det gott

  Thomas

  • Carl-Axel Otterhall (inläggsförfattare)

   Hej på dig igen:) Ja vår chans till utveckling, trivsel och generell kompetenshöjning tror jag ligger mycket i användandet av internet. Möjligheterna med internet är sååååå mycket större än att maila, surfa, spela spel och vara på FB. Men där är kunskapen hos användarna förvånansvärt låg. Gäller även våra unga. Kan inte det vara något för RV att försöka utveckla. Inom skolan skulle det behövas göras otroligt mycket för att höja dator/internetkompetensen hos personalen.

   Jag har grunnat på hur man skall göra detta i ”skarp miljö”. Jag har en del idéer men ingen väg fram. Så kanske något att resonera med er om:)

   I mitt förra inlägg efterlyste du konkreta förslag. Jag gav tre stycken men vet inte om du såg dem så du får dem här också

   Tre konkreta förslag:
   1. infrastruktur – våra vägar i inlandet (läs glesbygd) måste förbättras och BREDBANDET. Angående bredband har vi nu i min by en kvinna som är anställd som läkarsekreterare i Skåne. Hon sköter alltså jobbet från Råstrand. Där har ni inom RV mycket att utveckla för länet. Det kan vi ta som en separat punkt:) Men det tror jag kan vara något av stort intresse även för er

   2. fjällväg mellan Ammarnä-Tärnaby/Hemavan. Eller Ammarnäs-Norge. Du vet det där med turism, genomströmning och arbetstillfällen;) Men då måste RV ”visa musklerna” mot Länsstyrelsen bland andra.

   3. tips till Nina Björby angående RV:s kommande kommunbesök. Ifall att uppläggen är liknande de i Sorsele så komprimera info – en kan ge det övergripande och sedan behöver bara de medverkande personerna presenteras. Se till att det finns tid för alla deltagare att rotera i alla grupperna. I Sorsele var det 45 minuter i en grupp. Räcker kanske med 20-30 minuter per grupp. Kan du framföra det. Jag tror hon förstår vad jag menar. Som jag skrev tidigare var jag personligen väldigt besviken av att inte få sitta med alla ”konsulenter” som var där.

   Vi hörs

   • Hög på snö eller snö på ds.

    Gott CAO!
    Medan vi väntar på att Hartman & co funderar, må kanske vi Sorselebor kanske ägna oss åt mental avslappning genom sk. ”videoala” globala infallsvinklar, vi är inte helt unika bara för att vi har insikten att att bo där vi bor.
    Här är ett 2 timmar långt
    https://www.youtube.com/watch?v=Lg63A2aj8Go#t=3466
    mentalt avslappnande för gängse Sorselebo, under kampen mot pådyvlad dumhet.
    Trots allt så blir man lite trött på tomt svammel ibland, medverkande i klippet är mensa kvalitet som kontrast till det vardagliga Landstinget, Region V, Lst m.m..

    Kör kanske ett Lördags mys vid sprakande brasa i närhet av en telefonmast med en termos choklad och limpmackor, mobilrouter, platta samt rödingblänke etc.

    ”Vi arbetar ofta hårdare än kreti i miljöer där inte många tro sig bo. Men varje gång (”& ifall det händelsevis”) på grund av lokal påhittighet och drivenhet fås att fungera blir det nya planer på omorganisationer. Jag har lärt mig senare i livet att vi är ofta möter nya situationer med ytterligare Umeå baserade tjänstemän och byråkrater. Och jag lärde mig vilken fantastisk metod detta är att skapa en lokal illusion i Umeå om framgång fast det i verkligheten orsakar kaos, ineffektivitet och demoralisering.genom VLL/LST/RV/ ” (inte helt Cajus Petronius, 27-66 e.Kr eller Charlton Ogburn 1957)

    • Carl-Axel Otterhall (inläggsförfattare)

     Nu först blir det ”svar” från mig. Vet baske mig inte vad jag skriva 😉 Men är det några speciella funderingar från Hartman & co du väntar på?

     • Snöar underifrån.

      Nej bara att dessa skall nå någon form av självinsikt.
      För att citera Tai i filmklippet ”If you don’t know who the ****** is” etc. Eller ur scenen i SOS Sällskapsresan där man avhandlar sk. ”maktgalna sossar”.
      Men förståss, sitter man och försvarar omstörtande verksammhet som har ”centralisering” och ökad byråkratisering av länet som mål så kommer man nog aldrig till självinsikt, jaget och självgodhet har då helt tagit överhand.
      Att även vara arrogant i skriftspråk samt klappa dig på pannan i överlägsen ton, samtidigt som man levererar inget av värde för de allmänna medel som man roffar åt sig av är helt förkastligt.

      Motverkan gällande samhällsomstörtande verksammhet ligger under Säpo.

      Ha det!

 2. Thomas Hartman

  Hej

  Ja jag undrar också vad signaturen ”Snöar underifrån” efterlyser? Region Västerbotten står inte för någon centralisering. Tvärtom. Vår uppgift är att jobba för hela länets utveckling. Vad gäller att klappa folk på huvudet så är det inte min uppgift på denna planet. Så då får signaturen leta vidare.

  Ha det gott

  Thomas

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.