Vindkraft på ”Sandselehöjderna”

Hur ska man undvika det? Agiterar man emot så känns det inte bra mot två hyvens personer vi har i kommunen. Den ene är kommunalråd, den andre är kommunstyrelsens vice ordförande. Gemensamt för båda är att de har privata ekonomiska vinstintressen i en vindkraftsetablering på Sandberget i egenskap av markägare. Hur beter man sig i en sådan situation om man inte vill ha vindsnurror i vår ”vildmark”? Personligen är jag emot för jag förstår inte nödvändigheten av att de skall placeras och förstöra ”Europas sista vildmark”. Malå/Åmliden är för mig ett skräckexempel! Skall Sorsele förstöras på samma sätt? Men hur ska man som kommuninvånare tänka eller bete sig när två olika intressen står emot varandra?

Nu har Caisa (vårt f.d. kommunalråd) via media gått ut med sin åsikt. Som kommunalråd var hon helt tyst i frågan!!! Och det kan jag till viss del förstå eftersom politikerna sitter i samma – om inte större – problem i frågan. Kjell Öjeryd – kommunalråd – menar att han är jäv och kommer inte att sitta med i några beslut. Men hur påverkar det våra beslutstagande politiker att bestämma något som kan bli till för- eller nackdel för en kollega? Jag anser att detta är en mer eller mindre absurd situation. Man borde inte behövas ställas inför sådana här situationer. Läs detta och detta ni som liksom jag grubblar lite på nödvändigheten av vindkraftverk i Norrland.

Byggnationerna på Abmoberget blev stoppade på grund av den negativa natur/djurpåverkan det skulle åsamka. På Sandberget blev undersökaren/observatören stoppad och utbytt!? Nu är detta bara information mun till mun men ingen ”rök utan eld”. Utifrån detta rykte skulle det vara intressant att veta hur undersökningen av Sandberget/Sandselehöjden gått till och om någon av de som undersökt området blivit utbytt och i så fall varför.

Min åsikt är glasklar men frågan är jättekänslig och jag vill inte driva min personliga åsikt i respekt för några andra personers personliga vinningar. Det är absolut inget jag missunnar dem. Vad tycker turistnäringen om detta? Innebär deras officiella tysthet att de inte ser några problem här?

 

 

 

10 kommentarer

  1. Bojas

    Verkar vara en känslig fråga….Inga kommentarer. Även min åsikt är, nästan glasklar.. Men man kan ju ändra sig om man får andras åsikter. 🙂

  2. Carl-Axel Otterhall (inläggsförfattare)

    Hej Bojas. Ja jag tror/känner att detta är oerhört känsligt. Precis som du säger så kan man ändra sig om man får nya infalllsvinklar. För mig handlar det kanske inte mest om vindkraften i sig utan varför den skall placeras så långt från användarna. Men motståndet är ju tydligen minst i glesbygden, av naturliga skäl, och därför är det enklast att anlägga dem där.

  3. Bojas

    Ja, Men vad förbrukar vi i kommunen och vad producerar vi? När man kollar var vindkraften finns så är södra Sverige mest utbyggd. Och mycket. Men jag tycker inte man ska göra det till en personfråga, om man ska, eller inte bygga på någon plats. Jag tror största motståndaren låter det byggas om man får nog med pengar. Sen är inblandade personerna jäviga och kan inte vara med i beslut. Om andra som bestämmer si eller så är dom som väljer. Demokrati.

    • Carl-Axel Otterhall (inläggsförfattare)

      Pengar är alltid intressanta. Så är det bara. Men jag tycker det är konstigt att kommunen, som väl har sista ordet, inte förhandlat till sig någon ersättning. ”Just nu jobbar föreningen med hur pengarna ska fördelas och det vi vet är att pengarna kommer att fördelas i hela kommunen och inte bara runt vindkraftsområdet, säger Kjell Öjeryd”. Skulle vara intressant att veta mera av det.

      • Martin

        Generellt sett så tror jag att kommunerna är för dåliga på att begära ersättning. Några miljoner låter bra men att få permanenta arbetstillfällen är värt betydligt mer på lång sikt. I det här fallet är det väl Vattenfall som är intresserade och vi vet ju var de placerar största delen av vinsten och skattepengarna. Inte är det då i vattenkraftkommunerna!

        • Carl-Axel Otterhall (inläggsförfattare)

          Hej Martin. Du tar upp en intressant fråga i sammanhanget – arbetstillfällen. Hur många arbetstillfällen genererar dessa vindsnurror lokalt? Alltså så att det betalas kommunalskatt i berörd kommun. Vid själva anläggningen kan jag tänka mig att många lokala entreprenörer anlitas. Men sen då? Jag skulle vilja veta hur många vindkraftstekniker vi har i dag som skattar i vår kommun. Jag skulle också vilja veta hur det påverkar våra turistföretag som finns mer eller mindre i anslutning till dessa parker. Informationen är urusel = noll! Eller har jag missat något? Detta är info som vår kommun borde ge anser jag!

    • Carl-Axel Otterhall (inläggsförfattare)

      Hej Kicki. Intressant tanke. Vet dock inte om det är ironi eftersom du inte utvecklar din tanke.

      • kicki

        Ja lite ironi, men jag hörde att kommunalrådet i ett öppningsanförande på en konferens uppe i Ammarnäs var öppen för en förstudie ang nationalpark och jag tänkte att det kanske gällde Sandselehöjderna, och det vore väl en bra ide, naturvärderna bevaras och etableringar av en vindkraftspark undanröjs.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.