Vilhelmina kommun vs VLL

Nu har det gått närmare en vecka sedan Vilhelmina kommun och VLL undertecknade ett avtal om samarbete mellan sjukvård och omsorg/åldringsvård. Sjukvård är Landstingets ansvar och omsorg/åldringsvård är kommunernas ansvar. Samarbetet bygger på samnyttjande av personal och lokaler. Och ekonomi där vi inte får någon information alls. Kommunalt sett vad kostar dessa ”samarbeten” med VLL våra glesbygdskommuner? Och vi är bara i början!

Visst är det förbaskat konstigt att inte kommunalrådet Åke Nilsson (S) offentligt informerar invånarna vad samarbetet innebär. Jag har i alla fall inte hittat något. Ifall att någon som läser detta känner till någon information från kommunen så berätta gärna var man kan hitta den.

Det här är ju förmodligen en av de största negativa saker (förutom vindkraften men det är på ett annat plan) som drabbar våra glesbygdskommuner och som påverkar boende och verkan i glesbygden väldigt negativt.

Varför är jag så intresserad av vad avtalet mellan Vilhelmina kommun och VLL? Jo men det blir bara ett karbonpapper till övriga glesbygdskommuner! Nu finns redan avtal mellan Sorsele, Malå, Dorotea, Åsele och VLL. Ett PARTIPOLITISKT avtal! Den som följt med ända sedan 2011/12 minns kanske hur en S-kvinna från Vilhelmina stod på barrikaderna och förlöjligade de som inte förstod det positiva med Projekt Balans. NU ÄR HON/VILHELMINA SJÄLV DRABBAD! Skulle var intressant att höra henne i dag:) Det var i alla fall där någonstans som Doroteaupproret uppstod och tänk vilken insats de gjort! De fick alla oss som inte är förblindade av/förälskade i (S) att förstå att nu är det verkligen fara på färde. Vilket det verkligen är!

(S) i Sorsele köpte Projekt Balans med hull och hår. Från fyra vårdplatser finansierade av VLL blev det en (1)! Fyra vårdplatser hade bara 67% beläggning (om jag minns rätt)  så enligt (S)-matematik så behövdes bara en. Jag fattar inte hur (S) i Sorsele kunde acceptera det? Det visar förmodligen att det bara är partipolitik det handlar om. Och inte om medborgarna. Vad jag förstått har Sorsele fått en eller två platser till för det fungerade bara inte.

En kommunpolitiker har ju via demokratiska val valts av kommuninvånarna för att se till kommunens bästa. Och inte vara en lakej för sitt parti. Tyvärr är det bevisligen det som sker med Projekt Balans. Det skedde i Sorsele, Malå, Dorotea, Åsele och nu i Vilhelmina.

Nu ser det lite annorlunda politiskt sett i Sorsele, Dorotea och Åsele. De avtal som skrevs på 2012 var på fyra år och ska 2016 utvärderas och omförhandlas. Och nu är det från VLL:s sida inte partikamrater man ska ”köra över”. Blir mycket intressant att följa. Då kan väl inte VLL komma med hot som att ”vill ni ha sjukvård/akutvård så gäller våra alternativ”. Landstingen är ju ålagda att se till att det finns relevant sjuk/akutvård för ALLA Sveriges medborgare. Jag hoppas mycket på våra nya kommunpolitiker nu!

Det primära för mig just nu är att Vilhelminas kommunalråd beskriver hur sjukvården contra kommunens egen vård/omsorg praktiskt kommer att fungera utifrån avtalet med VLL. Och vad kostar detta kommunens skattebetalare ekonomiskt förutom försämringen inom både sjukvård, vård och omsorg.

Jag är övertygad om att det är pengar Peter Olofsson & co vill frigöra från sjukvården för att ha råd med bland annat Region Västerbotten. Till dess att någon kan övertyga mig om att så inte är fallet så är det min åsikt. Och ett tips till den som vill övertyga mig om något annat så köper jag inga ”atmosfäriska/politiska floskler” utan då skall man exakt kunna redogöra för HELA finansieringen av Region Västerbotten. Jag är övertygad om att det finns ett glapp mellan vad staten och kommunerna går in med. Det glappet misstänker jag att Landstinget bistår med delar av våra skattemedel som är ämnade till sjukvården. För att finansiera lokal sjukvård får de små och fattiga kommunerna betala för det av sina kommunala skattemedel. Om jag har rätt eller fel vet jag inte. Men det är för mig en förklaring till att man inte har råd med sjukvård i samma veva som att Region Västerbotten skall utvecklas. Det finns enligt mig ännu en anledning…man är värdelös/inkompetent som arbetsgivare! Så ser i alla fall jag på saken.

 

 

 

 

 

En kommentar

  1. Bengt

    Hej!
    Det verkar finnas många helt mörklagda överenskommelser mellan VLL och inlandskommunerna. Varför detta hemlighetsmakeri? Skulle vara intressant om du kunde gräva i hur det blev med Nya Sjukstugan i Sorsele. Hur många kronor har Sorsele kommun sparat på samarbetet med VLL. Jag har fått den uppfattningen att samarbetet inte stärkts på något sätt. Jag kan inte se att man samarbetar mer nu än då Solhem hade full verksamhet. Däremot har vi skattebetalare fått betala en helt ny byggnad medan Solhem står kvar utan i princip någon verksamhet. Ring Öjeryd, Ask, Inger Sundin, Inger Stenlund och Sundström. De är de ansvariga! Glöm inte heller att slå en pling till Slöseriombudsmannen. Lycka till!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.