Ibland blir man bara upprörd – men nu är det mera!

Umeå kommun (läs någon tjänsteman) har gett personalen för många timmar för personlig assistans utifrån vad Försäkringskassan satt som tak! Och nu ska det betalas/sparas pengar för att komma i balans.

– Hittills har de haft bättre ersättning än vad de egentligen skulle haft, säger Eva Bascom, verksamhetschef på personlig assistans, Umeå kommun”. Så uttrycker chefen/tjänstekvinnan sig enligt media – vk.se.

Då kan man undra vems ANSVAR det är att det blivit så här? ”Precourt of the highest visual human being” eller vilken titel hon nu har så har hon i alla fall garanterat en alldeles för hög lön utifrån vad hon presterar. Och det är ju inte ovanligt när det handlar om den offentliga sektorn! Fina titlar och höga lönekrav har dom där men inget ansvar är de beredda att ta för sina beslut. Trots att lönen baseras på att de har så stort ansvar!

Så gissa vem som nu får betala tillbaka de pengar man överskridit budget med. Javisst…assistenterna får stå för det. De får inte lägre lön men de skall jobba fler timmar för motsvarande lön för att reparera chefens/tjänstekvinnans försummelser i sitt uppdrag! Politikerna som är ytterst ansvarig för verksamheten tar inte heller sitt ansvar om man släpper det så!!!

Ifall att denna händelse passerar tyst och lugnt så har väl inget hänt!? Men om folk och anställda börjar protestera offentligt så måste väl politikerna reagera. Och det intressanta är vad som händer då? Kan de anställda ställa henne inför någon rättslig process utifrån vad hon nu förorsakat dem? Hon verkar ju ha gett dem felaktiga förutsättningar! Vem ska ta ansvar för det?

Eva Bascom har svaret på det: ”- Jag förstår att de (assistenterna, min anm.) är upprörda men det finns inget annat sätt att lösa det. Vi måste ner till den tid vi fått från försäkringskassan, säger Bascom”. Varför tar hon inte själv ansvar för vad hon ställt till med – antingen med att hon gett felaktiga förutsättningar eller inte haft koll på sin verksamhet?

Vi har i färskt minne Anna Lassinantti, Region Västerbotten, som tydligen utifrån sin position som vice regiondirektör kränkt sina medarbetare så att hon fick sparken när det offentliggjordes i media. Men hon fick bra betalt för det – nästan två miljoner! Det är helsjukt! Jag minns att jag kommenterade det här i min blogg och fick ett telefonsamtal från en medarbetare till henne som tyckte att jag var lite orättvis mot henne i mina kommentarer. Hen menade att att det var synd om henne nu och att hennes möjligheter till nya jobb väsentligt raserats nu. Vadå undrade jag….det finns alltid efterfrågan på personliga assistenter. Det stön jag fick till svar kommer jag alltid att minnas:) Jag fick känslan av att hon tillhör ”adeln” och ska inte behöva jobba på ”bondenivå”. Därför ansåg man sig tvungen att finansiera henne ordentligt. Samtidigt som man anställde en ny efterträdare – även från Norrbotten, vilket är en helt annan fundering jag har – som ju ska ha minst motsvarande lön av våra skattepengar. Tyvärr så missade jag att ställa frågan hur de kränkta nu mådde. Men jag kan tänka mig att det är helt ointressant från ”adelns” sida hur ”bönderna” mår och har det.

Precis i samma situation befinner sig dessa assistenter som nu i egenskap av ”bönder” ska betala för ”adelns” inkompetens! Så här börjar det se ut mer och mer i vårt Sverige. Och detta är inte privatisismens/kapitalisternas fel ni som nu enbart fokuserar på dem. Detta är politikernas fel – oavsett partitillhörighet! Jag hade tänkt hålla Landstinget utanför detta men det går bara inte! Det ska bli mycket intressant att höra Hans Lindbergs, kommunalråd (S) Umeå, tolkning av att ”bönderna” skall betala för ”adelns” inkompetens.

Kan man tänka sig att avsätta en tjänsteman som inte lyckats med det uppdrag man tagit på sig och haft bra betalt för?

Kan man tänka sig att personen själv får ta det ekonomiska ansvaret för det man åsamkat/försummat och definitivt inte utbetala några former av avgångsvederlag?

När man läst Umeå kommuns politikerbloggar verkar de totalt blunda för detta. Holmlund hyllar Björn Skif(t)s. Några från alliansen tycker att det är mer spännande att hylla Hillary Clinton som presidentkandidat. Jag hoppas innerligt att de upptäckt artikeln i morgon och kommer med kommentarer. Oppositionen borde i alla fall reagera!

Jag hoppas innerligt att VK följer upp detta och inte bara låter det rinna ut i sanden.

 

 

 

3 kommentarer

 1. Joakim

  Det är klart att utförandet måste anpassas efter verkligt beslut från FK. Så utförs assistansen hos alla privata utförare. Däremot kanske beslutet behöver anpassas efter den enskildes hjälpbehov.
  Joakim Malm
  Malm Juridik

 2. Carl-Axel Otterhall (inläggsförfattare)

  Hej Joakim. Självklart måste verksamhet anpassas efter förutsättningarna. Vem har ansvar att se till att det är så? I min värld är det cheferna. Och här har ju något hänt – antingen har man inte haft koll på verksamheten eller kan chefen/cheferna har frångått FK:s förutsättningar på annat sätt. Ja det kommer nog att komma fram.

 3. Oscar

  Hej C-A !

  Ganska typiskt för Politiker och Byråkrater. Vid förhandling om löner och förmåner framhåller man det betungande ansvar som uppdraget medför.
  När ansvaret skall utkrävas, vill man inte vidkännas att man har något ansvar med det aktuella ärendet,
  det ligger, så att säga på någon annans bord.

  Göran Johnzon, Vilhelmina, förordar införande av någon typ av förvaltningsdomstol, som skall ha till uppgift att företräda medborgares rättigheter gentemot myndigheter och förvaltningar i ärenden som kan anses handläggas på felaktigt sätt.

  Troligen är detta det enda sättet att upprätta förnyat förtroende för Förvaltningslagen igen.

  Efter att tjänstemanna ansvaret i offentliga organisationer och förvaltningar, avskaffes 1974, har maktmissbruk inom förvaltning , i princip varit omöjligt att sanktionera.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.