Vindkraft i Sorsele

Nu samlas namn in för en folkomröstning i kommunen. Rätt eller fel? Ja jag vet inte. Det finns argument åt båda hållen. Som jag ser det så är det negativa med en folkomröstning den kostnad som uppstår i kommunen. Ingen vet hur stor den kommer att bli. Å andra sidan så vore det ett utmärkt demokratiskt sätt för våra jäviga politiker – kommunalråd (V) och KS vice ordförande (C) – att komma ur en egentligen ohållbar situation. Det måste för dem bara vara omöjligt att vara opåverkad när en vindkraftspark på Sandberget skulle kunna generera åtskilliga pengar till dem personligen, både i fråga om markintrång och årlig avkastning.

Vi har Blaiken som referens så vad skulle nya vindkraftsparker i kommunen generera tillbaka till kommunen? Jag har inte sett en enda siffra på vad Blaiken ekonomiskt genererat kommunen i samband med anläggningen och inte heller när det handlar om driften. Men så mycket förstår jag att under anläggningsperioden finns det lokala entreprenörer och personer med specifik kompetens som har jobb där. Men hur många i dag skattande i Sorsele har sin försörjning från vindkraftparken på Blaiken? Inget redovisas. Inte heller hur positivt det är för kommunen ekonomiskt. Det tycker jag talar sitt tydliga språk!!!

Från kommunhåll har man ju antagit en positiv ställning till vindkraftsetableringar. Varför då och utifrån vilka reella ståndpunkter? Gissningar accepteras inte! Vem kommer i slutändan att vara ansvarig för nedmontering och återställande av marken? Det vet ingen oavsett vilka garantier de etablerande företagen redovisar. Är det markägaren, kommunen eller något konstigt företag från Nowherebakistan som i det skedet står som ägare till anläggningen. Vad ska vi ta ställning till egentligen?

Min personliga uppfattning är att dessa snurror INTE är ett dugg miljövänliga! Hur mycket negativ miljöpåverkan åstadkommer de inte på grund av de långa transporter som måste till eftersom de absolut skall hit upp? Med alla följebilar! Hur miljövänlig är anläggningsarbetet med de vägar som måste brytas och den avsevärda areal som de själva kräver i vår vackra natur? Och hur påverkar det den turistnäring som faktiskt (många verkar inte känna till den) finns i den här delen av kommunen?

Jag har några funderingar till Centerpartiet i Sorsele och övriga partier/personer som är för vindkraftsetableringar i kommunen

– eftersom att vi producerar jättemycket energi via vattenkraften här i norr så är vi väl med råge självförsörjande med ”ren” energi. Varför ger ni bort vår natur – vårt kraftigaste argument till att leva och verka här samt att besöka oss – till profithungriga företag som i sin tur säljer till Mälardalen, södra Sverige och utlandet?

– att Mp, V och S (med glada tillrop av C) nu stänger Ringhals ett och två ska väl vi ”i Europas sista vildmark” inte behöva ta ansvar för?

– hur mycket vinner kommunen ekonomiskt på vindkraftsparken på Blaiken? Inga gissningar utan ”svart på vitt”!

– vem kommer i slutändan att stå ansvarig för återställanden? Ha Blaikengruvan i åtanke!

– anser ni att Sandsjögården och andra närliggande turistföretag i skogslandet på något sätt påverkas av en etablering av en vindkraftspark på Sandberget?

– vad innebär i så fall det ekonomiskt för kommunen?

– hur tänker ni marknadsföra kommunen, med vindsnurror oavsett var man tittar, mot eventuella inflyttare – de som söker ”vildmarkskänsla”, naturupplevelser och stillhet?

Ja det finns många fler funderingar men nu är kvällen sen och jag är trött, men frågan kvarstår – är vindkraft bra eller dåligt för vår kommun? Min gissning är att de på kommunen som valt att ställa kommunens vackra natur till förfogande för de vinstsökande företagen själva inte har en aning om vad de tar beslut om.

Jag menar helt enkelt att om det nu för kommunen vore så positivt med vindkraftsparken på Blaiken – även på lång sikt – så skulle man självklart ha redovisat det. Det har jag inte sett någonstans och personligen tvivlar jag uppriktigt att det överhuvudtaget för Sorsele kommun finns något sådant sett till helheten. Inte lätt att ta ställning för en eventuell omröstning när det inte finns något underlag. Och inget kommer heller självklart att redovisas.

Nu har jag bestämt mig – jag ställer mig FÖR en folkomröstning. Jag tror nämligen inte att politikerna är kapabla att se helheten här. Läste i en kommentar under ”Tyck till, Sorsele” som gav rysningar i hela kroppen. ”De som händer i den delen av kommunen tänker jag inte lägga mig i utan låter dom som jobbar med ärendet ta ställning”.

Är det så vi som bor i samma kommun, men nedanför Naturreservatet, också ska tänka: ”Det som händer upp mot Ammarnäsområdet skiter vi i”. För mig är det en skrämmande tanke! Men så olika är vi bevisligen som personer!

Gonatt:)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.