Hur ska man tänka angående vindkraften?

Jag har googlat och sökt för att hitta exempel på positiva och negativa effekter av etablerade vindkraftsparker i landsbygd/glesbygd. Har inte hittat något relevant = någon undersökning/utvärdering gjord av någon oberoende källa. Det enda jag hittar är en massa positivt och det är självklart från vindkraftsdrivande företag/organisationer eller andra vindkraftsälskande ”undersökningar”. Jo man nämner att det finns någon/några som varit negativa till etableringarna men djupare än så redovisas inte det negativa. Däremot läggs en massa krut på det positiva! Inget redovisas dock konkret utan bara på samma sätt som några gör under till exempel Tyck till Sorsele. Man hänvisar till de arbetstillfällen som uppstår i samband med anläggningen. Men sen då? Det handlar ju på sin höjd om ett par år. Inga siffror redovisas! Hur påverkar det turism, inflyttning, situationen för de boende och så vidare? Inget relevant hittar jag angående detta.

Behöver vi vindkraft överhuvudtaget vi som bör vara självförsörjande av vattenkraft? Jag läste för något år sedan en artikel (vilken jag tyvärr inte kan hänvisa till i dag) men där framgick det – uttalat av någon från Vattenfall – att varför man vill etablera vindkraftsparkerna i glesbygden är för att motståndet är minst!!!

Ska vi tänka kort- eller långsiktigt? Är det just nu som gäller och vi satsar allt på nuet eller tror vi på en framtid och försöker att bevara det som lockar fler och fler att söka sig hit – både som turister, inflyttare och hemvändare?

Du som läser detta – tänk efter hur det skulle se ut här om vi inte haft inflyttning. Jo det är faktiskt inflyttning! Varifrån kommer de och varför kommer de just hit? Skulle de valt någon annan plats att flytta till om de visste att deras ”vildmarksupplevelse” skulle utebli på grund av flaxande vindsnurror runt omkring sig?

Nu är kommunen positivt inställd till dessa snurror men jag tvivlar på att man gjort en grundlig utvärdering, för – emot. Blaiken har vi redan, Sandberget står på tur, Vilka områden blir nästa objekt? För kommunen kan inte säga stopp efter att Sandberget exploaterats – då är det fritt fram för alla som vill etablera sig i vår kommun. Ni inser säkert varför!

I klartext är det väldigt olyckligt att vi har ”kommunalpampar” som har privata stora ekonomiska intressen i Sandberget. Det är absolut inte deras fel – men situationen blir väldigt kontroversiell. Jag missunnar absolut inte Kjell, Roland med flera en bra affär, tvärtom, men det påverkar många – en del positivt och en del negativt. Och här uppstår problemet – vilket väger tyngst för kommunen och dess invånare? Glöm inte att politiker är invånarnas förlängda arm!

I dagens VK kan man läsa om Sorsele och att ”I Sorsele är det kvinnorna som dominerar jakten – ingen annan stans i Sverige är lika stor andel av jägarna kvinnor”. Det är ju väldigt positivt både vad gäller jämställdhet och vilken natur vi kan erbjuda. Kan man tro att jaktförutsättningarna förändras runt Sandberget om där sätts upp en vindkraftspark. När Sandberget är etablerat är det i stort sett fritt fram att sätta upp dem var som helst i vår kommun utanför Naturreservatet. Kommer det på något sätt att påverka jakt, fiske, rekreation, djur, vegetation, in/utflyttning, turism och så vidare?

Det är väl det vi skall ta ställning till nu tack vare omröstningen. Ska vi tänka kort- eller långsiktigt? Det är väl egentligen vad det handlar om. Eller har någon annan en annorlunda syn på saken? Den välkomnas:)

Jag har full förståelse för våra åkare och anläggningsarbetares entusiasm för anläggningar men ett alternativ för dem vore väl att kommunen kraftfullt agerade mot trafikverket och Region Västerbotten? att få rusta upp vägarna våra!

Efter många timmars grunnande välkomnar jag folkomröstningen som situationen nu är i Sorsele.

 

 

 

 

 

5 kommentarer

 1. Thomas

  Tjo!
  Jag är en utflyttare som jobbar utanför kommunen men är fortfarande skriven i Sorsele av nån slags banal tanke om att stödja kommunen och ge lite tillbaka av allt jag fått under min uppväxt. Jag ser absolut inte någon samhällsekonomisk nytta av att hålla en folkomröstning och jag vill absolut inte att mina få skattekronor ska gå till detta spektakel. Hur många kommer de facto att gå och rösta? Säg att det kostar 200 000 kronor och vi är ca. 2000 kommuninnevånare varav hälften går och röstar…jag röstar mot en folkomröstning!

  • Carl-Axel Otterhall (inläggsförfattare)

   Hej Thomas. Underbart att du har hjärta och är skriven i Sorsele:) Ja det är svårt att säga emot dig. Jag hoppas att vi snart får en relevant information vad själva folkomröstningen kommer att kosta. Då har vi i alla fall något konkret att ta ställning till.

  • Carl-Axel Otterhall (inläggsförfattare)

   Hej Linnea och jättetack för den länken. Det var någonting sådant där jag sökt men inte hittat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.