Varför folkomröstning i just vindkraftsfrågan, Sandberget?

Många verkar tycka att det är onödigt och att det blir dyrt med en folkomröstning. ”Vi har folkvalda och då får de ta besluten” kan man tycka. Jo i normalfallen är det så. Men det här med vindkraft eller inte på Sandberget är inget normalfall just i Sorsele. Kan våra politiker överhuvudtaget ta något beslut där? Hur ser det egentligen ut med jävfrågan bland de beslutande om man läser SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) formulering angående normen för jäv? Ni hittar den HÄR. Skrolla ner till sidan 7.

Mitt personliga engagemang i frågan är på intet sätt emot att några personer skulle kunna få egen ekonomisk vinning av en etablering. Problemet som uppstår i denna stora och viktiga fråga – vilken på ett eller annat sätt kommer att beröra oerhört många av oss i minst halva kommunen –  är VEM ska ta beslutet? Ifall att många av våra beslutande politiker är jäv – ska de då ta beslutet? De kanske är så många att de enligt lag inte får ta ett beslut överhuvud taget. De måste självklart själva kolla upp detta!

Som jag ser det är en folkomröstning helt enkelt nödvändig i just denna fråga. Vi tänker nu demokrati och att våra politiker står upp för sina väljare.

Oavsett om det blir ja eller nej så är det utifrån en folkomröstning bara att acceptera resultatet oavsett hur man tänker. Då kan ingen i efterhand beskylla någon av våra folkvalda politiker för något! Vi har då helt enkelt kommit runt den här jävsituationen. Och blir det ett ja så kan Kjell, Roland och alla andra ”involverade” lugnt ta oss medborgare i hand och titta oss i ögonen. Blir det ett nej kan de göra exakt likadant. Även om de känner viss ”bitterhet” eller vad man skall kalla det. Det finns i alla fall ingen som tittar snett på dem.

Jag är rädd att situationen kommer att bli helt annorlunda ifall att våra folkvalda väljer att ta beslutet angående Sandberget själva.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.