En konversation blir nu ett inlägg

Hej Lilian. Jag har inga problem med det jag skriver här. Det är personligt och jag står för allt:)

Jag förstår inte ditt resonemang angående jantelagen. Jag tycks inte ha sett någon uttryckt något negativt att privatpersoner får ersättning för markintrång och så vidare. Men jag kan ju ha missat nåt. För mig är det inte det frågan handlar om!

Problemet är den jävsituation som uppstått, vilket inte på något sätt är någons fel, men gör att hela situationen blir oerhört komplex. För att inte säga ”infekterad”. Nu vet jag inte om det är Ks eller Kf som skall ta det slutgiltiga beslutet men har ni totalkoll på hur det ser ut med jävet där? Hur ser det ut med fastighetsaffärer i det påtänkta området? Släktskap, bekanta/kompisar och så vidare.

Jag redovisar en negativ inställning så länge ingen på sakliga grunder kan påvisa det positiva och man känner att det positiva blir det som överväger. Jag köper inte att ”det blir så många jobb”. Det bör absolut finnas en utvärdering gjord av kommunen utifrån Blaikenanläggningen! Men den kanske också är hemlig? Berätta mera om den där ”byakassan”. Hur är det tänkt där och hur administreras den och av vilka?

Jag tycker så här Lilian – kommunen har ju tagit ett generellt positivt beslut angående vindkraftsanläggningar. I och med det anser jag att kommunen skall förse oss väljare med relevant information. Det vore väl ganska naturligt, eller hur? Du påstår att kommunen har nåt hemligt avtal med Blaikenvind AB. Jasså!!! Bara det var då helt nytt för mig. Du kanske kan förklara för oss VARFÖR ert avtal är hemligt. Det kan vi väl kräva.

Som privatperson kan jag då inte ta ställning till om jag tycker det är bra eller inte. Ifall det handlar om att kommunen får rabatterad ström för några hundra tusen tycker jag inte det är bra. Är det en årlig utbetalning på kanske 5 miljoner per år då tycker jag det är intressant och skulle nog på grund av det se med helt andra ögon på dessa snurror. Till detta kommer ju också en del skatteintäkter – inte minst från markägare – vilket också är positivt.

Inse att frågan är oerhört komplex och ”infekterad” och engagerar oerhört många i kommunen. I södra delen i alla fall. Det finns de som är för, de som är emot och de som befinner sig någonstans mitt emellan. Gemensamt för alla är att det finns inget opartiskt underlag! Hur påverkar dessa snurror turism och inflyttning till exempel? Jag har sökt men hittar ingen relevant info. Är det sant att Arvidsjaur och Malå stoppar nya vindkraftsetableringar? Varför i så fall. Sådan info skulle ni kunna gå ut med så att det kom till allas kännedom.

Jag har tidigare skrivit att jag tagit ställning för en folkomröstning – just på grund av att komma runt det olyckliga jävförhållande som finns bland de beslutande. Kanske Vattenfall kan vara med och finansiera den? Oavsett om utgången blir ja eller nej så behöver inte folk titta snett på varandra! Förstår du min tanke? Och så länge ingen relevant info presenteras så kommer jag att vara negativt inställd. Oavsett folkomröstning eller ej.

Nedan finns kommentaren jag besvarat.

 

”Så länge du angriper VLL, är du på topp. I den här frågan har du målat in dig i ett hörn som inte representerar dig.
Jag kan bara upprepa vad jag sagt tidigare. Fullmäktige i måndags. När politiken har sitt offentliga möte, där du kan tycka, ventilera och framföra åsikter, så är det tomt på besöksstolarna från din sida.
Jag kan tycka att det är enkelt att via blogg och insändarsidor föra fram åsikter. MEN ansvaret för det som uttrycks, är alltid avsändarens.
Med detta vill jag säga att, naturreservat i kommunen, mer vindkraft och framtidsperspektiv kan gå hand i hand om vi som medborgare kastar ut Jante. Är det fel att några markägare i södra delen av kommunen får en slant för att ställa sin mark till förfogande för energi? Belöningen går också in i en byakassa, där man tydligt sagt att hela kommunen blir delägare.Här påstår ni saker som ni inte vet något om. Kortsiktigt? Nej.
Tiĺl sist: var och varannan gång i inläggen kräver ni att få en redovisning av vår kommun på den ekonomiska vinsten. Kommunens vinst? Menar du kommun, eller olika företag? Nej, fattar jag rätt, så är det kommunkassan du menar. Och då får du här veta att kommunen har ett avtal beträffande Blaiken. Summan är hemlig, men den är fullgod ersättning. Förra kommunalrådet skrev under, men summan är under sekretess. Respektera, och ta bort 0 kr i debatten.
Hälsar Lilian”

4 kommentarer

 1. Lilian Holloway

  Läs insändarsidan, så ser du hur drevet går. Jag är allt för gammal och erfaren i livets verklighet för att låta detta bli ett forum på din blogg. Gå in på kommunalkontoret och begär träff och begär ut offentlig inforfmation. Den är otroligt transparent, men det verkar som att bl a du tror att det är något unikt. Nå nå, då kanske det är dags att leta fram offentligshetprincipen ur hjärngömmorna – eller kanske bättre ur lagboken. Därför att

  Beträffande sekretess och avtal, så vill jag bara hänvisa till verkligheten. Vi bor, så vitt jag vet, i en demokrati med ett privat näringsliv och offentliga verksamheter. Ett sekretessavtal är något som förekommer varje timma i verkligheten inom all verksamhet. När det gäller avtal gentemot offentligt drivna affärsverk, t ex Vattenfall, så är det ibland så, att man sekretessbelägger avtal. Det görs bl a utifrån att motparten befinner sig på en fri marknad, där konkurrenter kan komma åt information genom offentlighetsprincipen som ger problem i deras affärsverksamhet. För att riktigt fatta detta, så kanske aktiebolagslagen kan vara ett uppslagsverk. Tilläggas bör, att jag har fullt förtroende för tidigare kommunalråd som skrivit under. Vad annars?

  Jag tar det som en komplimang att du gjorde om det här till en blogg, men det visar också på hur knepig frågorna är, och hur lätt det är att välta båten.
  Hälsar Lilian

  • Carl-Axel Otterhall (inläggsförfattare)

   Hej igen:) Och tack för den infon. Jag misstänkte att det var så med sekretessen men fick det nu bekräftat. Bra. Då vet jag/vi det i alla fall.

   Jo det här är en jätteknepig fråga. Och frågorna och funderingarna är många och går åt olika håll här nere på gräsrotsnivå. All relevant info känns viktig att den kommer ut.

 2. Lilian Holloway

  Grunnar på en fråga. Varför är du på gräsrotsnivå? Jag är också på den nivån politiskt, så jag blev nyfiken på hur det kommer sig. Jag menar att vi har en gemensam utgångspunkt – kommunens väl och ve, och ibland så kan det upplevas som ljusår mellan kommunpolitiker och medborgare.

  Jag lovar dig att den krassa verkligheten med stora underskott i ekonomin är prio 1. Att vara städgumma är ingen önskvärd situation. Verkligheten i vår gemensamma lokala politik, vinner ingenting på okunskap och utfall mot våra folkvalda politiker, där jag hoppas att även du tar en del av det ansvaret.
  Ta kontakt med ditt lokala parti; driv dina synpunkter den vägen.Politikerdrevet är du man nog atr stoppa..

  Den här typen av frågor har som sluteffekt att känslan för en ung människa att engagers sig politiskt blir NOLL NIENTE INGET.
  Då tänker du kanske att det är en framtidsfråga som den unga människan anser är självklar.

  Tyvärr så är hela den här debatten underbyggd av Jante. Du har en del att forska i, men om vi hade ett öppet, omfamnande och förstående samhälle, så kanske verkligheten i vår kommun var i sikte på framtid och inte med älgklövarna i ”det var bättre förr”. Med litet tur, så kanske en yngre generation tar sig förbi älgklövarna och tror att hen kanske kan tillföra något för vår kommun.
  Kram på dig
  Hälsar Lilian

  • Carl-Axel Otterhall (inläggsförfattare)

   Men hej igen:) Med gräsrotsnivå menar jag vi som inte sitter i beslutande positioner. Det enda vi på ”gräsrotsnivå” kan påverka är att en gång vart fjärde år välja politiska företrädare. Jag befinner mig där för jag hittar inget parti inom kommunen att ansluta mig till. Inte ens att rösta på. Jag saknar den där ”jävlar anamma-attityden”. Alltså något parti som profilerar sig och VILL något. Jag kräks på det här med att man skall ”satsa” på vård, omsorg och skola. Det är ju en självklarhet eftersom det åligger varje kommun att ansvara för dessa verksamheter så det behövs ju egentligen inte ens nämnas i eventuell valinformation.
   Jag inser självklart svårigheterna att vara kommunpolitiker i en liten kommun med sviktande skatteunderlag och SKL hela tiden över sig. Och vill samtidigt ge en eloge till alla de som ställer upp till val.
   Den dagen något parti inom kommunen tydligt aviserar att vi även måste jobba uppåt för att skapa möjligheter i glesbygden börjar det bli intressant, anser jag. Tillsammans med 8-kommungruppen skulle det kunna bli lite tyngd i en massa glesbygdsfrågor som akut måste upp på bordet: sjukvården, Region Västerbotten, skatteutjämningssystemet, straffskatter, miljö, infrastruktur och så vidare i oändlighet.

   Jag förstår fortfarande inte varför du envisas med den här jantelagen vad vindkraften i kommunen beträffar. Nu kan jag bara svara för mig själv men det handlar ju om något helt annat! Orkar inte skriva det igen.

   Jag har en motfråga till dig: varför är du så FÖR att vi upplåter vår natur till vindkraftsföretag?

   Nu gläds vi åt nationaldagen i morgon. Men vad är det vi firar egentligen;) Slaget vid Lützen 1632 eller när det nu var?

   Blev faktiskt tvungen att googla och så här förklaras det på wikipeda: ”Sveriges nationaldag och svenska flaggans dag firas den 6 juni varje år och är en helgdag i Sverige. Nationaldagen firas dels till minne av dagen då Gustav Vasa valdes till Sveriges kung 1523 – Sverige blev ett enat land – och 1809 års regeringsform (som gällde fram till 1974 års regeringsform). Händelserna har samma datum: 6 juni.
   Tidigare firades 6 juni enbart som ”svenska flaggans dag” och det var först 1983 som dagen även fick status som nationaldag. Sedan 1996 är nationaldagen en salutdag, och från och med 2005 är nationaldagen även en helgdag.

   Trevlig helg:)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.