Vindkraften verkar bli en verkligt infekterad fråga

Läste att vårt kommunalråd, Kjell Öjeryd, känner diskussionen som pågår som ett personligt angrepp. Detta enligt media i alla fall. Jag har INTE hört NÅGON som på något sätt angripit vare sig Kjell eller Roland. Situationen är komplex, men som sagt var så utifrån mig själv och vad jag hört så finns det absolut inget personligt i frågan. Inget förutom att de, och förmodligen många fler, är jäv i sin roll i kommunpolitiken. Men det är en annan sak.

Det är intressant på Tyck till, Sorsele. Verkar som att politiker också kommer med sina åsikter där. Det är bra. Det som är mindre bra är att man inte skriver ut vem man är. Hur för man en diskussion med ett ”ufo”? Några anonyma behåller samma identitet under pågående ”diskussioner” och det underlättar. Men är fruktansvärt tråkigt. Jag fattar inte varför man inte kan sätta ut sitt namn för en åsikt man bör stå för!

Tråkigt är också att många aktiva på Tyck till bara ser möjligheter – beläggningen på hotellet, inköp av bensin och handel på affärerna. Men det inser väl alla att det är positivt. Hur många direkta jobb det genererar ortsbefolkningen vet dock ingen! Och inte under hur lång tid.

Man får en känsla av att de som nu är positiva till vindkraftsetableringen endast tittar till själva anläggningstiden – ett till två år. För markägarna är det självklart en mera långsiktig syn man har. Men hur påverkar det kommunen som helhet på sikt? Det vet ingen och ingen verkar heller vara intresserad av det.

Ska vi bara se till nuet? Ja då kan det vara positivt! Hur det påverkar turism och inflyttning i södra delen av kommunen skiter man fullständigt i. Det verkar tyvärr som att de som nu skriver positivt om vindkraftsetableringen inte har en aning om skogslandsturismen. Om den minskar/avstannar på grund av vindkraftsparkerna och ingen vill flytta in i byarna som är ”drabbade” – vad händer då med Sorsele kommun om 10-20 år?

Det finns alldeles för lite fakta framförd av Sorsele kommun som tagit ett generellt positivt beslut till vindkraftsetablering i kommunen.

Det finns fakta från Malå och Arvidsjaurs kommun – varför kungör man inte den från Sorsele kommun? Om jag personligen skulle göra det anses jag bara vara negativ så jag inväntar det från kommunen. Och inför folkomröstningen (självklart måste den bli av) så förväntar jag mig att ALL relevant fakta presenteras för oss väljare.

Det man först måste förklara för oss icke införstådda är VARFÖR det behövs vindkraftsparker på Sandselehöjderna. Redan där sprack trovärdigheten!

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.