Länsstyrelsen renägarnas förlängda arm?

Nu tar jag upp en frågeställning som säkert irriterar renägarna. Men det är inte min mening! Jag värnar renägarna/samerna och deras verksamhet samt beundrar deras ”livssätt”. Däremot ställer jag mig oerhört frågande till Länsstyrelsens insikt i hur renägarnas verksamhet verkligen fungerar!

Anledningen till detta inlägg är att två ”nybyggare” i Råstrand nekats bygga på plats som av Lst påstås vara renbeföringsstråk. Detta är ren och skär lögn! Det har aldrig över den tänkta byggplatsen förts några renbeföringar Jag har video på att de passerar mera västerut. Dessutom handlar det i dag om väldigt små renbeföringar som kommer längs älvdalen. De flesta transporteras dessutom i dag med lastbilar på våra vägar!

Har Länsstyrelsen ingen koll eller…? Man undrar ju så klart varför Lst går ut med fel information till allmänheten och stoppar glesbygdsutveckling till ”förmån” för renägarna!? Det skall jag ge som uppslag till VK att börja granska. Skulle vara intressant att någon kollade upp ”relationen” mellan Lst och renägarna.

Nu var det inte bara renägarna – eller rättare sagt Länsstyrelsen –  som stoppade byggena/utvecklingen utan även Museet är utvecklingsfrånvänt! Det fanns minsann några fångstgropar i anslutning till tänkta uppförandeplatsen. Men det finns väl för fasiken miljontals med fångstgropar i vårt land. Vi har hur många som helst runt vår by. Skall varje enskild fångstgrop stoppa ett nybygge?

Hur ska ”Hela Sverige skall leva” med sådana lokala motståndare som Länsstyrelse, Museum och Landsting! Sedan finns alla motsträvare på det nationella planet inom politiken. Vi har det inte lätt vi som tror och hoppas på en framtid i glesbygden!

En liten fundering jag också har är att det i våras kom en mindre renbeföring  genom yttre delen av byn och det var inga problem att passera mellan några hus! Då blir man så förbaskad när nybyggen stoppas för att det bland annat är renbeföringsstråk. Vilket det dessutom INTE är! Varför beter sig Lst på detta viset?

 

 

 

 

3 kommentarer

  1. Östen Stenlund

    Det irriterar mig att du använder samer hit och dit när du egentligen menar renägare och dess rennäring.

  2. Carl-Axel Otterhall (inläggsförfattare)

    Hej Östen. Helt rätt av dig – fel av mig. Har försökt korrigera nu.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.