Kommunsammanslagningar på tapeten igen

Så var det då dags igen. ”Pappa” Sverige med civil­minister Ardalan Shekarabi (S) i spetsen och i vår egen region med påhejare som till exempel Lennart Holmlund (S) och Anders Ågren (M) tror att något skall bli bättre om små kommuner slås ihop. Jag förstår uppriktigt inte hur de tänker! Blir det mer pengar till vård, omsorg och skola om man slår ihop två eller flera små ”fattiga” kommuner till en? Dessa skrivbordsnissar som inte verkar ha någon förankring i verkligheten borde få ett traineejobb i Dorotea, Åsele, Sorsele…eller vart som helst utanför Umeåregionen om vi nu tänker vårt län. Kommunerna jobbar ju för högtryck för samordning av administration och det är väl den enda besparing som kan göras

Dessa små och fattiga kommuner borde tvärtom vara blomstrande kommuner vad det gäller ekonomi. Hur mycket pengar producerar Umeälven, Vindelälven (Stornorrfors) och Skellefteälven? En delsumma – mycket stor – finns hos Umeå Energi och Skelleftekraft. Vart går deras vinster? Jo till Umeå och Skellefteå!!! Resterande vinst finns hos Vattenfall. Vattenfall ger dock de ”drabbade” kommunerna ett årligt litet bidrag men inte i närheten av vad som borde vara skäligt. Mig veterligen kommer 0 kronor från Umeå Energi och Skelleftekraft ut till de kommuner som ”offrat” sina älvar. Har jag fel tar jag gärna emot en rättelse.

Sedan har vi det här med råvarorna skog och malm. Hur många utflyttade fastighetsägare avverkar i glesbygden? Vart skattar de? Jo där de bor! Vart skattar gruvbolagen och numera vindkraftslyckosökarna? Ja inte där de gör åverkan och försvårar för utveckling!

Det här tjafset med utjämningsbidrag och kommunsammanslagningar skulle nog se helt annorlunda ut om pengar skattades där de skapas. Tänk vad många små kommuner i glesbygden (inte alla) skulle kunna investera och locka till sig inflyttare och kompetens och verkligen kunna utvecklas. Befinner glesbygden i Sverige sig i samma koloniseringssituation som till exempel Afrika på 17-1800 talet? Grunna på den!!! Något att tänka på även för Lennart Holmlund, Anders Ågren, vår inrikesminister Ardalan Shekarabi samt alla andra som suger ut glesbygden för ”egen räkning” och förordar sammanslagningar av små och fattiga kommuner!!!. Hur skulle Sverige sett ut om inte dessa små glesbygdskommuner finansierat Sveriges storstadsvälfärd?

 

 

 

4 kommentarer

 1. Martin

  Hej!
  Din sista mening säger allt men det vill nog inte självgoda ”storstadsbor” inse.
  I hela landet finns gott om byar och samhällen som står halvt öde, det är rent tragiskt att och åka igenom dem. Är det nationalekonomiskt försvarbart?
  Aftonbladet har tydligen fått upp ögonen för det, läs om Kilforsen i dagens webbtidning. Vi får hoppas att de följer upp detta!

 2. Carl-Axel Otterhall (inläggsförfattare)

  Hej Martin. Sorry att jag inte publicerat ditt inlägg tidigare. Men det har varit lite mycket annat nu så jag har nog inte kollat min blogg.

  Intressant om AB får upp ögonen för glesbygdens situation och betydelse för Sverige. Något som man innerligt hoppas att våra riksdagspolitiker också börjar grunna över!

 3. Nettan

  Samma sak om du äger ett fritidshus, säljer det för en god summa. Skatten betalas till den kommun där du är skriven. Inte till kommunen där du haft huset. Det kommunen kan ta ut är avgift på vatten, avlopp och renhållning – och den tycker stugägarna ofta är för hög, så soporna lämnar de i byarna de åker förbi – .

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.