Jag var där

Alltså på Kommunfullmäktige i kväll när det skulle beslutas om folkomröstning eller ej angående vindkraften.

Till att börja med så måste jag bara ge en eloge till ALLA våra politiker som engagerar sig i kommunens ALLA frågor. Ni är guld värda för oss alla!

Nu har det ”kört” fast sig på många sätt i vindkraftsfrågan. Inte bara i politiken utan vindkraft förändrar även helt vårt landskap och vår natur. Självklart engagerar det många eftersom ingen vet hur det TOTALT SETT påverkar kommunen.

Några på Tyck till vet visst, men jag tror inte att de kollat varför Malå och Arvidsjaur stoppat all etablering nu.

Varför håller politikerna fast vid översiktsplanen från 2011? Mycket har hänt sedan dess!!! Jag förstår bara inte!

”– Jag ser de arbetstillfällen som vindkraften kan skapa och är övertygad om att en etablering leder kommunen i rätt riktning, säger Kjell Öjeryd till VK efter mötet. Om han nu är så övertygad, i egenskap av kommunalråd och markägare på Sandberget, tycker man att han skulle ha vidareförmedlat det till oss ”tvivlare”. Självklart skapas det arbetstillfällen men på vilket sätt och i vilken utsträckning gagnar det kommunen? Kan han garantera något som uppväger den åverkan som kommer att bli på naturen och naturupplevelse. Kommer det att påverka turism och inflyttning/avveckling av byar. Det pratar han aldrig officiellt om! Påverkar det Sandsjögården och turistföretag i södra delen av kommunen? Det positiva måste bara ställas mot det negativa!

Observera att detta handlar om kommunen som helhet och inte om några privatpersoner! Jag kan inte tro att någon av oss ”tvivlare” missunnar enskilda personer att tjäna pengar. Det är ju bara positivt – även för kommunen! Att Kjell vill påstå att det handlar om personangrepp fattar jag inget av. Det handlar INTE om Kjell och Roland – UTAN om Sorsele kommun och dess framtid.

Vill man skapa mera säkra jobb och inflyttning i kommunen så finns flyktingmottagande där alla möjligheter nu finns. Det finns möjlighet till boende – men kanske inte just i Sorsele. Kanske något att ta upp på nästa Kommunfullmäktige när politikerna själva insett att översiktsplanen i dag är jätteinaktuell, kollat med Malå och Arvidsjaur och insett att vindkraft är inte vad vi i dagsläget behöver!

Avslutningsvis finns en artikel på DN där Sorsele och vindkraften är högaktuell. Ni hittar den här

Nedan ett utdrag av den:

Inför måndagskvällens kommunfullmäktige, då beslutet om en eventuell folkomröstning ska tas, har det statliga bolaget ringt upp flera ledamöter för personliga samtal. Enligt Daniel Gustafsson, projektledare på Vattenfall, för att informera och reda ut eventuella frågor ledamöterna kan tänkas ha.

– Beslutet om det ska bli en folkomröstning är upp till dem, men vi vill att de ska vara välinformerade.

Tror du inte att de är det efter så många år?

– Vindkraft är en komplex fråga som ändras över tid. Som lokalpolitiker har man många frågor på sitt bord och kanske inte har helt koll på allt.

  Detta visar väl hur kontroversiell denna fråga är. Räknas de som nu blivit uppringda av vattenfall som jäv? Har de lovats något ifall de röstat ”rätt”. Vem vet!

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.