Vad håller Lilian H på med?

Varför håller Lilian H på som hon gör på Tyck till, Sorsele? Hon envisas med att ”försvara” markägarna och uttrycker att nej-sägare och vi ”tvivlare” reagerar mot vindkraftsplanerna för att vi är avundsjuka. Man börjar självklart undra över vilket eget intresse hon har när hon hela tiden uttrycker sig så? Dessutom försöker hon skylla på staten och dölja att kommunerna har sista ordet angående etableringarna!? Inte ett ord om vilka fördelar det för med sig! Det är väl det diskussionen borde handla om – för/nackdelar för Sorsele kommun! Så snälla Lilian höj nivån till kommunpolitisk nivå hädanefter.

Det är jättemånga frågetecken och funderingar man har men vet baske inte vart man skall vända sig med dem. Till kommunen är det meningslöst att vända sig – ”vi är som en enda stor familj” – uttalade sig något kommunalråd för några år sedan och det känns som det är i de banorna Lilian agerar.

– Den norska energijätten Statkraft (motsvarar ung. Vattenfall) lägger ner alla vindkraftprojekt i Norden… Artikeln kan ni läsa HÄR. Detta på grund av att det är icke lönsamt. Då kan man undra varför folk från Vattenfall sitter och ringer upp våra politiker inför måndagens fullmäktige och vill försäkra sig att de har ”rätt insikt” i frågan? Verkar lite desperat från Vattenfalls sida. Men jag förstår dem – många kommuner börjar ha helt annan uppfattning utifrån sina erfarenheter än politikerna i Sorsele kommun. Två närliggande kommuner är Arvidsjaur och Malå.

– varför håller våra politiker fast vid en inaktuell översiktsplan från 2011? Mycket har hänt sedan dess och nu är snurrorna dessutom dubbelt så höga som då! Det måste bara vara hög tid att göra ett omtag där. Och det MÅSTE göras innan nästa beslut angående vindkraft tas i kommunen!

– ni som läst SorseleAktuellt nr 22 (den senaste inför KF) hoppas jag inte förblindas av den propaganda Vattenfall lägger ut på sista sidan. Där utlovas till exempel ca 15 jobb till lokalt stationerade servicetekniker bara man får bygga. Jaha…och vad genererar det vår kommun? INGEN VET!

– ”Stöd till lokal utveckling” = 10 000:- per år och uppfört vindkraftverk. Pengar som skall fördelas mellan näringsliv och föreningsliv. Man skall skicka in ansökningar till den redan bildade ekonomiska föreningen som skall handha dessa pengar och bevilja ansökningar. Varför är den föreningen redan bildad innan överhuvudtaget något beslut är fattat om vindkraftsetablering? Och vilka sitter i den och beslutar om vart pengarna ska gå?

– ja-sägarna på Tyck till sidan känns ungefär lika desperata som Lilian. Läs ”När de övergår till trams” skrivet av ”Annan Sorselebo”. När man resonerar så har man inte förstått vidden av vad som är på gång. Man ser i alla fall Blaikensnurrorna från Fridhemshållet (Malå kommun) och det måste vara minst 5-6 mil fågelvägen. Att dra in lilla vattentornet i Sorsele fattar jag inget av. Det vore mycket mera intressant om signaturen försökt sätta sig in i vad händer med Sandsjögården och närliggande turistföretag! Vad händer med inflyttning/avbefolkning? Men alla tänker inte så långt – inte ens våra politiker vad jag förstått. INGEN av dem har offentligt pratat i de termerna!!!

Jag vill rikta ett stort tack till (S) som i måndagens Kommunfullmäktige skapade lite andrum för ALLA – politiker som medborgare – att börja reflektera över vad det är som håller på att ske.

ÖVERSTIGER FÖRDELARNA MED VINDKRAFTSETABLERINGAR I KOMMUNEN NACKDELARNA? Det är det som ska diskuteras tycker jag. Då slipper vi prata om jäv och avundsjuka:)

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.