Vad genererar/förstör vindsnurrorna?

Jag beklagar att jag hoppar mellan Tyck till, Sorsele, och min blogg. Tyvärr kan jag inte hålla mig kort i text och då blir man väldigt begränsad under Tyck till.

Hur som helst så är jag glad över att vara Sorselebo och få delta i en jättebra och sund debatt under Tyck till. Det finns mer eller mindre skrämmande exempel från andra kommuner där man missar sakfrågan utan fokuserar mera på de som gör inläggen.

Jag ställde fem frågor på Tyck till

”1. vad konkret tillför vindkraften kommunen?

2. varför har Malå och Arvidsjaur sagt stopp?

3. hur påverkas turist/besöksnäringen i södra delen av kommunen?

4. påverkas inflyttning/avbefolkning på något sätt?

5. påverkas intresset för jakt och fiske i södra länsdelen på något sätt?

Jag tycker alla ska tänka igenom dessa frågor – inte minst våra politiker! Har man inte ett relevant svar (bara gissar) så svarar man ”vet ej” på frågan.

Jag antar att det kommer att stå ”vet ej” efter samtliga frågeställningar utom nr 2. Är det överhuvudtaget rimligt att vara för något man inte vet effekterna av”?

Så såg min fundering ut. Och svar har jag fått. Kolla själva vk.se/Sorsele. Min bedömning är att det bara är förväntningar och gissningar. Inga relevanta siffror kan någon presentera. Visst är det konstigt att våra kommunpolitiker som valt en positiv ställning till vindkraftsetableringar i vår kommun inte kan kan presentera vad Blaiken genererat kommunen NETTO ekonomiskt sett!? Det enda som officiellt presenterats är att det finns ett avtal mellan Blaikenvind AB och Sorsele kommun, men vad det genererar kommunen är sekretessbelagt. Är det 100´/300´/500´eller 700´kronor årligen? Ja ingen vet så det är svårt att ta ställning till.

Vad som finns på den positiva sidan är självklart det många fokuserar på:

– ökad beläggning på hotellet/Solhem (självklart bra och positivt för hotellet men betänk att att det är upphandling det handlar om och frågan är om det överhuvudtaget genererar kommun speciellt mycket)

– anläggningsarbeten, snöröjning, städning…jo visst genererar anläggningarna jobb. Men vilka garantier finns det att dessa jobb går till någon/några Sorselebor? Ponera att Storumanföretag vinner upphandlingen av snöröjning och städning. Visst var fallet så angående catering när Blaiken skulle anläggas? Jag är osäker – men den delen gick inte till någon i Sorsele? Här är problemet med arbetstillfällena! Var hittar man de billigaste alternativen! Jag tror att de flesta fattar problematiken här – det finns inga som helst garantier för oss Sorselebor mer än att vi förstör framtidsmöjligheter som turism och inflyttning.

Än svårare är att beräkna de rent negativa effekterna som dessa snurror skapar – UPPLEVELSE. Varför söker sig folk hit – antingen som turist eller inflyttare? Jag är övertygad – till skillnad från vissa andra – att snurrorna är ingen turistattraktion i vår miljö. Ej heller någon anledning att man flyttar hit – tvärtom. Jag är helt övertygad om att de som vill besöka oss eller flytta hit söker och vill uppleva ”vildmarken”. Hur påverkar vindkraftsparker dem?

Diskussionen är helt öppen oavsett åsikt:) Fortsätt gärna på Tyck till.

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.