Har varit lite intensivt nu på Tyck till, Sorsele

Nu har i alla fall jag fått lite insikt i hur vissa ja-sägare till vindkraft på Sandselehöjderna ”resonerar”. För mig är deras argument inte ens teoretiskt realistiska! Dessutom utlovar de kommunalskatt från företag!? Företag betalar enbart statlig skatt via deras skattekonton! Medvetet eller inte – men dessa ja-sägare visar upp en stor okunskap vad vindkraft egentligen ekonomiskt genererar till kommunen.

De har rätt i att det skapas arbetstillfällen men rent konkret vad genererar dessa vår gemensamma kommun? Det är småsummor om vi t.ex. jämför med flyktingmottagningen. Hur många arbetstillfällen tillför inte den vår kommun i dag? 30-40 jobb? På Blaiken jobbar TVÅ tekniker som skattar i Sorsele om jag är rätt underrättad. Och så finns det några ströjobb som eventuellt gagnar kommunen.

Den stora grejen för Sorsele är kanske boendena via hotellets försorg i samband med anläggningsarbeten. Men då pratar vi framför allt utlänningar. Skippa vindkraften och satsa på andra utlänningar – flyktingarna! Tänk vilket boende det skulle kunna bli på Solhem och vilken affärsidé det skulle vara för hotellet och kommunen! Vi ökar dessutom folkmängden i kommunen. Och behåller vår natur intakt och kan fortsättningsvis locka turister.

Nu tror jag personligen att det med automatik kommer att lugna ner sig med vindkraftshaussen här i Sorsele och jag tvivlar faktiskt på det här med etablering på Sandselehöjderna. Våra politiker lever i dåtid angående översiktsplanen och måste bara ompröva den passerade ”bäst före datum”-översiktsplan de lutar sig mot innan de överhuvudtaget tar något beslut från och med nu!

Sedan är det ju det här med vilka personer/politiker som skulle ha egen ekonomiskt vinning av en rasering av naturen och upplevelsen i hela södra kommunen. Jag läste en intervju i Norra Västerbotten med Kjell Öjeryd, vårt kommunalråd med ekonomiska egenintressen i sammanhanget, och han menade att när det var röstning så anmälde han sig som jäv. Men att vara jäv innebär mycket mera än så! Han, och alla andra jäviga, får ju överhuvudtaget inte var med i någon förberedning eller överhuvudtaget i andra politiska sammanhang när dessa frågor tas upp. Då skall icke jäviga ersättare sättas in. Har det fungerat så kan man undra.

Som jag förstått det så rotas det bland annat i detta nu och förhoppningsvis får vi inom en snar framtid en offentlig redovisning. Om jag tolkat den info jag fått rätt kommer även den där ekonomiska föreningen som redan är bildad för att fördela förenings/företagspengar att kollas upp. BRA!!!

OBSERVERA! Ifall någon tror att jag har något samröre med Folkinitiativet så är svaret nej. Jag har absolut inte något med dem att göra utan framför enbart mina privata funderingar. Ni som retar upp er på mig – låt det inte gå ut över Folkinitiativet. Jag är osäker på om jag överhuvudtaget skrev på listan angående folkomröstningen. Men det vet Kjell Öjeryd. Han har läst listan!!! Varför då undrar jag!

HÄR finns intervjun med Kjell i Norran. Den är kort men läs den noga så fastnar säkert fler än jag för detta ”Det finns också de som är i fullmäktige som skrivit under folkomröstningslistorna, det tycker jag också är konstigt”.

.

Vindkraft är i dagsläget – och har alltid varit – olönsamt! Varför drivs frågan så hårt i Sorsele?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.