Varför ska det vara så svårt?

Vattenfall, i egenskap av ett statligt monopol, höjer hela tiden nätpriserna för konsumenterna vilket nyligen återigen är gjort. De som får betala mest är vi i glesbygden för att avstånden är så stora. Samtidigt vill man komma åt vårt sista halmstrå – naturen – för att fördärva den med vindkraftsparker. Och det UTAN att betala för sig!

Visst, markägarna får ersättning och en ”bygdepeng” (muta) utlovas.Men vad genererar det kommunen? Ja vi får väl veta nu när politikerna äntligen förstått att de måste ut och informera väljarna inför folkomröstningen. Se till att DU är där och ställer frågor på de funderingar DU har. Sitt inte och vänta att någon annan ska ställa DINA frågor. Då är risken stor att du går därifrån lika litet vetandes som när du gick dit.

Min åsikt är följande:

1, Kommunen ska ha en rejäl ersättning – 300- 500 tkr/snurra och år. Sandselehöjderna skulle då generera 15 – 25 miljoner till Sorsele ifall att 50 snurror finns på kommunens sida (om jag nu räknat rätt). Tänk själv vad det skulle innebära i form av möjligheter att kunna köpa in kompetens till t.ex. skolan och omsorgen och vi skulle helt plötsligt bli en rik och attraktiv kommun.

2. markägarna ska självklart ha ersättning för upplåtande av sin mark

3. av de kommunala medlen skulle det kunna avsättas rejäla bygdemedel för utveckling för diverse föreningar och näringsliv.

4. de lokala jobb som dessa etableringar eventuellt skulle skapa vore bara en bonus på ett redan bra avtal för KOMMUNEN.

5. Sorsele kommun skulle ses som en rik kommun, med allt positivt det innebär utifrån ju fler snurror man kan visa upp!

 

Varför är det inte så? Varför har inte 8-kommungruppen gått ihop och satt upp gemensamma direktiv mot de vindkraftsföretag som vill etablera här?

Är det försent att avblåsa folkomröstningen och flytta fokus till HUR kommunens politiker skall förhålla sig till de som vill etablera vindkraft i kommunen?

”Det kommer inte Vattenfall att ha råd med” kommer säkert ja-sägarna att påstå och fortsätta att argumentera för de eventuella lokala jobb som kanske skapas och bara genererar en spottstyver till kommunen. Joo påstår jag! Har man råd med att slänga bort 87 miljarder (eller hur mycket det nu var) på Nuonaffären så är detta bara småpengar för dem.

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.