Klartecken för vindkraftsparkerna södra Sorsele kommun nu?

Ja jag tolkar det så i alla fall. Har väntat på information från kommunen och media angående Förvaltningsrättens bedömning angående jäv. Har varken sett eller hört nåt men jag måste ha missat det totalt. Och även Länsstyrelsens klartecken måste jag ha missat. Har de två örnarna ”flyttat”?

VARFÖR FÅR VI INGET VETA? Att man från (C) och (V) anser att det är klart framgår tydligt av hur Sandselehöjderna Vind Ekonomiska Förening agerar nu. Jimmy Lindberg (ordf. ek. föreningen, Storuman kommun) informerade under Byaforum 25 oktober på River Hotel, Sorsele, och berättade om möjligheterna för föreningslivets utveckling. Jag var INTE där. Min magkänsla sa mig att jag skulle stanna hemma.

7 december publicerades detta på Sorsele kommuns hemsida:

”Behöver din förening eller företag mer vind under seglen? Vattenfall undersöker möjligheterna att etablera vindkraftverk på fem höjder i ett område som kallas för Sandselehöjderna inom Sorsele och Storumans kommuner. Blir parken verklighet har bolaget utlovat stöd motsvarande 10.000 kr/verk och år samt en miljon för direkt utbetalning. Den första utlovade miljonen ska nu fördelas av Sandselehöjderna vind ekonomisk förening och vi välkomnar därför ansökningar ur 2017 års medel. Sökberättigade är registrerade föreningar och företag i Sorsele och Storumans kommuner och ansökningar kan göras fram till och med årsskiftet”.

Fortsättningen lyder enligt följande:

Vi avser att fördela 215 000 kr/år de första fyra åren en eventuell vindkraftspark projekteras, 85 % Sorsele och 15 % Storuman. Ansökningsformulär finns på hemsidan www.sandselehojderna.se och där finns även mer information om skallkrav med mera. Vi kommer att prioritera närhet till projektområdet, grad av medfinansiering, samverkan och lokal nytta.

Det handlar alltså om 182 750 SEK som de närmaste fyra åren årsvis skall fördelas bland föreningar och företagare inom Sorsele kommun. Undrar vart de pengarna kommer att hamna? ”Vi kommer att prioritera närhet till projektområdet, grad av medfinansiering, samverkan och lokal nytta”

Och vad händer med de 140 000 SEK man inte delar ut? Det blir 35 000/år. Styrelsearvoden?

Man undrar ju även hur föreningen finansierats fram till Vattenfalls miljonutbetalning? Sorsele och Storumans kommuner? Skattepengar i så fall. Eller finansierar man sig själv av medlemsavgifterna. Fast de kan ju inte räcka långt om man bara betänker den annonsering man gjort samt hemsidan. Tillkommer reseersättningar, kanske arvoden, förplägnad vid möten/träffar och så vidare. HUR FINANSIERAS FÖRENINGEN?

Rimligtvis kan INTE Vattenfall gå in med en miljon nu eftersom inget är klart. Förvaltningsrätten har väl inte sagt sitt, inte Länsstyrelsen heller och så var det ju de där två örnarna. Men ändå ska föreningar och företagare NU söka pengar för 2017. JAG FATTAR INGENTING!!!

Någon som vet som kan förklara?

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.