Så har då Region Västerbottens tre veckor på Grand dragit igång

I går var invigningen. Den streamades och jag försökte följa så gott jag kunde/orkade. Det jag såg imponerades jag inte ett dugg av! Ja möjligtvis av Carro och Lisa Miskovsky samt av Malou von Sivers som moderator tyckte jag var väldigt bra. Men vad fick man veta av alla tillresta föreläsare – inrikes och utrikes i från. Jo globaliseringen, urbaniseringen, dagens digitala möjligheter och hur viktigt det är att skapa ett tydligt varumärke. Det var som att föreläsningarna riktade sig till högstadieelever. Min tanke gick till dem som satt som åhörare – vad nytt? Hoppas innerligt att resten av dessa tre (dyrt bortkastade) veckor ger något till någon som ännu inte förstått att man till exempel kan kommunicera och samarbeta med varandra jorden runt via Skype t.ex.!!! Rent bedrövligt tyckte jag.

Jag reagerade kanske mest på det här med varumärke – vilket väl för varje vuxen i dag är en självklarhet. Mina tankar gick till ”KulturUmeå” som lade ner miljontals kronor för att bli kulturhuvudstad. Deras ”varumärke” var samer! Ett varumärke måste vara något med mycket substans i – trovärdighet. Tänk om Ishotellet i Jukkasjärvi 11 månader om året bara är en vattenpöl. Då finns ingen trovärdighet för det varumärket. Ungefär så byggde Umeå upp sitt varumärke för att bli Kulturhuvudstad! Man missade totalt de tillgångar som gör Umeå så kulturrikt och som ger/gett effekter internationellt.

En annan sak jag reflekterade lite över var hur lätt dessa föreläsare bara konstaterade att glesbygden kommer att dö för ALLA vill finnas där ”möjligheterna finns” – alltså i storstäderna. Hmm….och det där får nu våra styrande i regionen återigen höra och har man dyrt köpt in en föreläsare från Florida t.ex. så är det nog så. En sådan röst är mycket mera värd än en inlandsbos! I alla fall mycket dyrare – alltså bättre!

En intressant uppmaning kom från någon av föreläsarna till vuxenpubliken: se till att äta lunch eller ta ett fika med någon under 30 år. Och det ofta! Ett bra tips till våra kommunpolitiker tycker jag.

Det enda jag hörde som positivt med regionen Västerbotten var naturen, miljön, ytan, naturtillgångar (ren miljö), turism och möjligheter till serverhallar vilket man tror det kommer att bli stort behov av. Fast tekniken går ju framåt med stormsteg.  Hur ser Facebooks serverhall i Luleå ut om 10 år? Någon av föreläsarna eller om det var Malou som tyckte att Västerbotten stack ut från andra län med Grandveckorna och Almedalen. Jo det är säkert trevligt för medverkande och närvarande men dyrt. Följdfrågan vad det genererar kom självklart inte – bara det är trevligt och skattebetalarna står för kostnaderna!

Men nu får Umeå och Region Västerbotten smaka på sin egen ”medicin”. Förslag ligger nu att Umeå Airport ska fjärrstyras från Arlanda från och med december 2019. Lilla Umeå är kanske inte så stort och märkvärdigt som vissa styrande där – lokalt och regionalt – verkar tro. Hur vore det om vi alla i den lilla regionen Västerbotten satte oss vid samma bord och tittade på hur vi kan bygga en framtid. Ett varumärke! Där Umeå inte är representerade. Skulle vara intressant se vad man kom fram till där.

Som ni förstår så ser jag Umeåpolitikerna som en belastning för regionen. De har bara Umeå i fokus och inte allt det som finns utanför. Att sådana ska styra över regionen är en ren katastrof! Inte minst Lennart Holmlund som nu äntligen (vilket jag antydde i någon tidigare blogg) tar sina adepter i försvar. Rent bedrövligt! Har ni inte läst det kan ni läsa det HÄR

Han fick ett mycket bra svar på tal. Det kan ni läsa HÄR

Avslutningsvis så kallar Vårdförbundet till möte i kväll – Läget är urakutTyvärr är väl alla ansvariga på Grand Hotel!!! Vore inte det bästa att de förblev där! Ifall att någon tycker att jag hoppar lite hit och dit så anser jag att jag inte gör det. Umeåpolitikerna, Landstinget och Region Västerbotten är samma personer! De gemensamt ansvarar över Umeås politik (med kransområden), Landstinget och Region Västerbotten (hela länet).

Frågan är: HUR SKAPAR VI FÖRÄNDRING? Jag tror inte på terrorism – typ spränga Grand Hotel eller Region Västerbottens kontor i morgon. Jag tror inte på några förändringar om det mot alla odds skulle bli partiförändringar i Landstingsvalet 2018. Frimurarna har säkert någon överenskommelse partierna emellan.

Sjuk- och tandvård skall staten ansvara för! Samma sak vad gäller skola och omsorg. Ett Region Västerbotten anser jag att vi ska ha. Med säte i Lycksele! Det är viktigt med centralisering anser jag. Och det skall vara personval till detta Region Västerbotten! På valsedeln skall framgå vem man är och vilka föreningar/styrelser man är involverad i.En valsedel per valbar person.

Kom på en sak till som jag reagerade på under invigningen. Någon av föreläsarna menade att Sverige har ett bra varumärke internationellt och inte minst på grund av att det inte finns korruption. Min första tanke var att detta måste vara ett uttalande som någon kommunikatör eller annan från Region Västerbotten beställt. I kväll kunde man läsa hur Sverige ramlat ner till fjärde plats vad gäller korruption som uppdagats. Tänk bara Kommunförbundet. Hur mycket dold korruption som finns vet ju ingen. Men bara VK fortsätter sitt grävande och vågar gräva djupare så tror jag att även Umeåpolitikerna/VLL/Region Västerbotten ligger dåligt till. Bara det här med Frimurarna ger massvis med funderationer hur saker och ting går till.

 

2 kommentarer

  1. Carl-Axel Otterhall (inläggsförfattare)

    Hej Ernst och tack för den infon. Men Umeå är ingen producerande stad – bara en tärande med allt för många som lever gott på andras (våra) pengar. Vi har väl ett helt gäng nu på Grand i Stockholm.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.