Landstinget + Region Västerbotten = Regionkommun (Regionumeå)

Mitt första förslag är att byt namn från Regionkommun till Regionumeå!

Att nuvarande organisation Region Västerbotten måste bort verkar nu även politikerna ha insett. Under sin levnadstid på ungefär nio år har man bränt cirka 3 miljarder om jag fattat allt rätt. Till vems nytta och glädje? De kan själva inte redogöra för vad de uträttat.

Nu ska så Region Västerbotten, som är  Landstingspolitikernas skötebarn, få en nystart. Det IHOP med Landstinget. Två gigantiska organisationer ska ”krypa under samma täcke”. DET ÄR SÅ MAN (läs Umeåpolitikerna) VILL RÄDDA SKÖTEBARNET REGION VÄSTERBOTTEN!!!

Några besparingar ser man inte och ingen ska behöva vara orolig för att förlora sitt jobb. NÄHÄ!!! Vad blir bättre med sammanslagningen då kan man ju undra!? ”Den nya regionkommunen kommer att ha helhetsansvaret för sjukvård och regional utveckling, där fullmäktige kommer väljas i allmänna val”. Då kan man undra vilka som kommer att bli invalda i fullmäktige. Någon från Åsele, Dorotea, Vilhelmina, Storuman, Sorsele, Malå, Norsjö, Bjurholm? Nä knappast. Hur många väljare har dessa politiker! Det är exakt samma sak som med glesbygdspolitiken på nationell nivå  – det finns för få väljare i glesbygden för att vara intressanta! Invalda kommer fram för allt Umeåpolitiker att bli för där finns ju de flesta väljarna! Därför tycker jag att man skippar namnet Regionkommun och öppet går ut med RegionUmeå.

VK har intervjuat några glesbygdspolitiker som samstämmigt säger att de är positiva till konglomeratet. Men man har också vissa betänkligheter:

– ”Worst case är att vi hamnar i en situation där socialdemokraterna deklarerar att så ska det bli och att de inte lyssnar till andra partier, säger Mörtsell”.  (Kommunalråd Storuman (C)

– ”Hur fungerade det tidigare. Fick vi ett rundare län? Fick vi mer resurser? Bara säga att vi bildar något nytt utan att utvärdera det gamla känns inte bra, säger MatsErik Westerlund”. (Kommunalråd Dorotea, DKL)

”Det gäller att vi får platser och inflytande så att vi kan påverka i en sådan organisation. Annars är risken att det blir mycket kust och landstingsfrågor. Risken är att vi blir lite bortglömda, säger Kjell Öjeryd”. (Kommunalråd Sorsele (V).

Jag tror att våra glesbygdspolitiker behöver lite tid på sig för att tänka igenom den kommande situationen och framför allt prata med varandra. Det mest illavarslande är att allt verkar vara klart. Dessutom säger Peter Olofsson att ”– Detta innebär också att regionkommunen tar över de kvarvarande delarna av de regionala utvecklingsfrågorna från länsstyrelsen, vilket även ger dem en tydligare roll, säger Peter Olofsson”. Han/de – Umeåpolitikerna alltså – ger sig väl inte förrän de även fått över Landshövdingen i SIN organisation!

Två kolloser till organisationer som även bestämt att de ska ta över mera från Länsstyrelsen. Var ska de rymmas? För självklart måste alla finnas under samma tak. Hur stor byggnad måste till för att få in alla där? De har säkert klart med bygglov redan!!!

Detta vansinne måste få ett stopp nu och de enda som på något sätt kan påverka är våra glesbygdspolitiker. Att agera MOT Umeåpolitikerna är meningslöst. Se till att ni innan de skickar in sitt förslag för påskrift till regeringen redan har skickat in en skrivelse där ni ifrågasätter hela processen som påskyndats UTAN någon som helst reflektion/utvärdering av nuvarande Region Västerbotten. Att bocka och tacka för de skärvor som eventuellt fallit till er av dessa 3 miljarder som organisationen omsatt under en nioårsperiod ska ni inte acceptera! Ska vi överhuvudtaget prata region, känna att vi alla tillhör en och samma region, så måste ni glesbygdspolitiker nu sätta ner foten. Regionkommun tror jag kommer att bli betydligt värre och dyrare än Region Västerbotten och Landstinget var för sig. Oavsett hur mycket Peter Olofsson retoriskt förklarar vikten av kommunmedverkan. Han söker väl mest ”samverkan” för egna (Landstingets) vinster. Och att kommunerna ska betala.

Fördelarna med en regionkommun är enligt Bergkvist att organisationen blir som i resten av Sverige. De slipper förklara hur verksamheten är fördelad”. Ett jättebegåvat uttalande av vårt regionråd. Bevisligen behöver man inte vara speciellt smart/begåvad för att ha en månadslön på 125 000:-. Det viktiga är att man har rätt partitillhörighet!!!

Varför utvärderar man inte sin egen verksamhet – ej heller de verksamheter man ser upp till! DETTA ÄR RENT BEDRÖVLIGT!!! Region Västra Götaland var het initialt. Nu är den iskall!!! Det är vad våra Umeåpolitiker vill efterapa! Jo pamparna – och de är många – tjänar väldigt bra.

En sak jag grubblat är över hur Frimurarbroder Edward Riedl (M) röstades in som ordförande för revisionen av Region Västerbotten. Kan hans medverkan ha något med att man inte vill genomlysa verksamheten? Ingen vet.

NU HOPPAS JAG PÅ VÅRA GLESBYGDSPOLITIKER!!!

 

 

 

 

 

En kommentar

  1. Stolt inlandsbo.

    Om man har 2 idrottslag, med med samma tränare och lagledare, Sen slår man ihop dom. samma lagledare, och tränare. Hur ska det få andra lag och tränare/lagledare komma med i bygget av nya laget? Bara en tanke….

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.