Sitter återigen i mörker

Minns med fasa hur gatljuset släcktes i kommunen och i bland annat vår by Råstrand förra hösten. Nu är vi där igen. INTE EN ENDA LAMPA LYSER!. Det gjorde alla lampor som vi krigat oss tillbaka till under midsommartid när det var ljust dygnet runt. Jag skrev nåt på Tyck till Sorsele, vk,se och fick ett bra svar av Hazze, Elektrofredrik. Han verkade ha fått uppdrag av någon att lamporna skulle vara släckta mellan 15 maj och 15 augusti. Nu missade han släckningen. Men det blev släckt efter upplysning.

Min funderation är vem som anser att det ska vara släckt mellan 15 maj till 15 augusti? Gäller detta även Sorsele samhälle? Förmodligen inte! Sena kvällar samt nätter är det mörkt mellan ungefär 25 maj – slutet på juli på våran höjd och breddgrad.

Om det är samma tjänstemän som ”beslutar” om vilka lampor som skall lysa i kommunen och när de skall lysa så MÅSTE våra politiker börja engagera sig. Enligt Översiktsplanen så ”satsar” våra politiker på Ammarnäs, Sorsele, Blattnicksele och Gargnäs. I ett nationellt perspektiv kan det översättas med att man från Regeringshåll satsar på Malmö, Göteborg, Stockholm och en norrländsk stad. Samtidigt som man ljuger för oss väljare hur viktigt det är att HELA SVERIGE SKA LEVA. Ja Miljöpartiet har ju inte den visionen som alla vet, så de ljuger inte.

Man får samma känsla nu med gatljusen inom vår kommun. Vad görs utanför de utpekade serviceorterna? SKA HELA KOMMUNEN LEVA? Eller ”släcker” tjänstemän ner glesbygden utanför serviceorterna? På uppdrag av våra politiker!?

Intressant att se hur våra lokala politiker ställer sig till den frågan nu inför valet om en dryg månad. Om det nu finns några. Den enda jag märkt av på sistone är Lilian Holloway (M) och jag högaktar henne för att hon finns med på vk.se vilket många av väljarna har lite koll på.

Någon som vet när och var politikerna kommer att ge sig till känna före valet? Eller ska man söka upp dem på älgpasset?

Vård, omsorg och skola är MÅSTEN så det behöver våra politiker inte ens nämna i sina ”marknadsföringsblad”. Intressantare är hur man tänker med gatljus, service till serviceorter och utanför dem, företagssatsningar, fjällväg, vindkraft, turistsatsningar, skapa inflyttningsmöjligheter, öka kommunens attraktionsvärde, marknadsföring och så vidare.

Kan partierna börja presentera typ sådana förslag så har vi väljare något att ta ställning till. Vad ska vi annars rösta på?

5 kommentarer

  • Carl-Axel Otterhall (inläggsförfattare)

   Hej Carin och tack för den informationen. Nu är det så pass mörkt nattetid (tjuvtid) att det borde lysa.

   • Carin Harr-Wermelin

    Det är ju vid denna tid/semestertid som många obekanta för oss boende här passerar vår kommun. En del av oss är bortresta. Och även våra grannar, så få märker om nåt konstigt sker i mörkret.
    Vi sorselebor – och särskilt vi som någongång har drabbats av inbrott – känner viss oro när sommarens ljusa nätter nu förvandlats till mörka såna.
    Även om inbrott även händer under kalla vintern, när gatlysena är på, så är det nu vi i höstmörkret vill ha tända gatlyktor.
    Sen – en stilla undran – varför lyser just lamporna på norra sidan kyrkbron i Sorsele?

    • Carl-Axel Otterhall (inläggsförfattare)

     Sorry Carin. Kom en massa emellan så jag glömde bort att svara dig efter att jag lagt ut din kommentar. Precis det du beskriver infinner sig nog hos många. Mörker skyddar de som vill illa på ett eller annat sätt.
     Varför det lyser på norra sidan kyrkbron har jag ingen aning om. Kanske ett tecken på att man inte har koll på lysen och kostnader. Hörde att elljusspåret i Gargnäs lyste i sommar. Är det kommunen som bekostar det eller Gargnäs själva?
     Min personliga åsikt är att tänd ALLA lampor som släcktes förra hösten ute i byarna och ta ett omtag i denna tänkta besparing. Kanske en kommunikation med drabbade byar vore ekonomiskt försvarbar istf att ta den i efterhand! Nu finns ledlampor, Väldigt energisparande i förhållande till de gamla. Jag fattar inte vad man från kommunens håll håller på med!!!

 1. Urban Vallström

  Det är samma sak i den tänkta service orten Blattnicksele, inga gatljus brinner heller där. Förstår oron många känner för vad som kan ske i skydd av mörkret. En än värre sak är väl att trafik säkerheten har åsidosatts av beslutet att släcka gatljusen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.