Ner i fördärvet?

En synnerligen klok man sade några väldigt kloka och genomtänkta ord till mig igårkväll.

Han sade saker som för all del farit genom mina tankar litte lätt fladdrande några gånger, men jag har aldrig konkret tagit fasta på något av det. Tyvärr… men igår öppnade han mina ögon. Ordentligt!

Hans åsikter om att vi inte låter barnen få vara barn stämmer ju faktiskt. Vi låter barnen få använda mobiltelefoner, datorer, smink, vuxenkläder i miniatyr, vi låter dem få göra saker som de egentligen är för små / unga för till följd av att VIKTIGA saker i deras utveckling kommer i skymundan.

Dessutom prackar vi på barnen väldigt många skapade behov. Sorgligt men sant. Man tänker inte ens på det.

Vi låter ungarna ta del av väldigt mycket som har med vuxenvärlden och dess problem. Oftast utan att ens tänka oss för.

Tv-serier, filmer och kändisar och dess förehavanden kan ibland vara sådant som fjortisarna kan och vet allt om. Medans en matteläxa kan ha blivit totalignorerad under flera veckors tid. Är det normalt?

Näe, antagligen inte. Han har så rätt i det han säger och ändå har jag alltid tyckt att jag är en morsa med hyfsad koll. Visst vet jag att man inte kan kolla allt, men någonstans måste vårt ansvar som föräldrar börja med att vi åtminstone låter barnen få vara just barn?

Jag tänker strama åt mitt eget ansvar redan idag och se till att barnaåren får sträcka sig lite längre för samtliga av familjens barn. Jag ska göra vad jag kan i alla fall. Det kan bli hårt motstånd från en del ringhörnor men det är något som jag måste vara beredd att ta.

Om några år är det försent att försöka. Jag fattar ju det!

Tusen tack underbara människa för att du öppnade mina ögon. Jag är dig evigt tacksam för det!!

"Ibland behöver man hjälp på traven att kunna inse jobbiga saker"

Etiketter: ,

8 kommentarer

  1. Maria Lundmark Hällsten

    Kan ju inte argumentera emot detta men jag tror också på att vi ska lära våra barn, konsekvenserna av deras handlande. Men för den skull, aldrig blanda in dom i dom vuxnas värld med vårt ansvar eller våra problem. Det går nog en fin linje där, för samtidigt måste jag säga att vissa barn, verkligen verkar vara nollställda och det i en ålder då dom borde veta bättre. Svårt det där. Ha en fin dag!

  2. Anne-Marie Mäkelä

    Barn ska vara barn och ibland så tycker jag nog att vissa har alldeles för bråttom att prova vuxenstilen. Många barn VILL så gärna vara större än de är. Om de bara visste så bra det kan vara att inte ha för bråttom!

  3. Ida

    Självklart ska barn vara barn och inte ha vuxnas ansvar. Men jag ser allt för många barn idag som inte får gränser, något barn behöver. Det blir inga konsekvenser av deras handlande som är fel. De måste göra värre och värre saker för att få uppmärksamhet, gränser och konsekvenser.
    Att leka vuxen är inte farligt, det är ett sätt att testa inför vuxenlivet. Men smink osv kommer bara tidigare och tidigare, kläder är inte gjorda för lek osv.

    Men barn behöver framför allt regler och konsekvenser. Förstör de saker kan de inte få nytt på en gång.

  4. Helena Nilsson Springare

    Svar till Maria Lundmark Hällsten (2009-12-26 09:51)
    Absolut.. det är bara det att ungarna idag tycks ha lite svårare att ”sortera” ut vad som är viktigt / oviktigt. De blir utsatta för så otroligt mycket via just mobiler/datorer/annan media.
    Hittade några tidningar från när jag var liten. det fanns EN ENDA reklam i ena tidningen. det var en ritad reklam för hubbabubba, men idag är det ju tusen gånger mer av allt sånt som de blir itutade att de bara MÅSTE ha! Smått jobbigt… Men det är sant, man får göra vad man kan för att hjälpa dem på traven 🙂

  5. Helena Nilsson Springare

    Svar till Anne-Marie Mäkelä (2009-12-26 20:45)
    Just det där med att ha så bråttomt att bli vuxen är lite jobbigt tycker jag. För när man väl blir vuxen så är man det ju för resten av livet. Barndomen är så himla kort. Lite synd egentligen. Hade varit kul med några extra barnaår *skrattar*

  6. Helena Nilsson Springare

    Svar till Ida (2009-12-27 02:42)
    Det är just det där med att det krupit så snabbt ner i lägre åldrar som skrämmer mig lite. En tio-elva åring med smink och stringtrosor fattar nog inte riktigt vilka konsekvenser sånt kan få. Och har de dessutom äldre kompisar så kan de lätt hamna i situationer som de inte kan hantera riktigt eftersom de inte är mogna för dem. Sen har jag märkt att man absolut inte får säga ”leka” till en minifjortis.. istället ska man fråga typ: ”Vem ska du hänga me idag” haha… det är svårt för en morsa att hänga me ibland…

  7. Ida

    Visst ska barn inte ha stringtrosor och inte behöver de smink innan de iaf går i högstadiet heller. Märkligt att föräldrar tillåter det faktiskt.

    Men fortfarande anser jag efter att ha jobbar mycket med barn och ungdomar att konsekvenser är det som saknas mest. Med konsekvenser behöver barn inte reagera våldsamt eller vansinnigt. De behöver inte heller ta på sig ett vuxet ansvar.
    Konsekvenser är A och O

  8. Helena Nilsson Springare

    Svar till Ida (2009-12-30 00:42)
    Du skulle bli förvånad över hur många tio, elva åringar som faktiskt har både smink och stringtrosor idag. En del föräldrar vet nog inte ens om det. Horribelt är det i alla fall.
    Självklart måste barn få lära sig konsekvenser av sitt handlande och just därför är det ju bra om barn får vara barn och utvecklas i rätt takt och inte ta genvägar till vuxenvärlden. Vuxen hinner man ju vara tids nog ändå.. Resten av livet!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.