Att ta någons känslor på allvar…

..är väl ändå ganska viktigt?

Vad sägs om den här situationen:

Två barn i åldern 11-12 år befinner sig i ett ensligt beläget hus ute på landet med x antal kilometer till närmsta granne. Personen som ska ansvara för barnen har lämnat dem och åkt iväg 7 mil för att dansa. Hon är under kvällen helt oanträffbar via mobiltelefon.

Sent på kvällerna hör flickorna skotrar som kör på gården och en av dem ser någon titta in genom fönstret. Hundarna i huset börjar skälla och morra och står vid dörren som om någon är på väg att komma in.

Flickorna är vid det här laget rejält uppskrämda och ringer en annan vuxen som befinner sig ca 10 mil därifrån. Den här personen ser ingen annan utväg än att ringa till polisen som åker till huset för att titta till flickorna och försäkra sig om att ingen finns i närheten av det ensligt belägda huset. De söker med hundar och kontrollerar att dörrarna är låsta.

Vid det här laget har en tredje person äntligen fått tag i personen som skall ansvara för barnen och berättar hur situationen ligger till och hur läget är för flickorna som i flera timmar varit skräckslagna i sin ensamhet med rädslan att någon fanns utanför huset.

Personen som har ansvaret för barnen blir väldigt upprörd och tycker att flickorna "överdrivit" och "jagat upp varandra" dessutom "i onödan" för att "på landsbygden är det så tryggt och bra"

Hmm.. det slutar alltså att med att den här personen skäller ut barnen och talar dessutom om för dem att polisen minsann också är arga på dem för att de fått åka dit "i onödan" för att barnen hittat på allt och skrämt upp varandra.

En fjärde person ringer upp och talar om att det är helt oacceptabelt att flickorna ska få skuld för det inträffade och att de nu ska skämmas för att de varit rädda och oroliga. Flickorna får dessutom veta att de gjort helt fel och blir utskällda på grund av sin rädsla. AV personen som haft ansvaret för dem.

Vad tycker ni andra? Min personliga reflektion är för det första att det är hemskt illa att inte ens vara anträffbar då man befinner sig hela 7 mil bort. Även om landsbygden i sig säkert är "trygg" så kan det ju inträffa bränder och strömavbrott eller vad som helst som kräver snabb hjälp av vuxna.

Men det som gör mig riktigt arg det är att flickorna blir dem som får bära skulden för att en vuxen gjort fel. Jag blir riktigt ledsen och besviken. För att inte tala om besvikelsen jag såg hos en av dem imorse.

Så mycket för en mysig helg på landet!

Etiketter: , ,

20 kommentarer

  1. Helena Nilsson Springare

    Svar till Linnéa Olsén (2010-02-08 09:04)
    Det som är så trist är att det var precis vad som hände 🙁 Jag träffade en ledsen tjej imorse och nu känner jag att det får vara slut på lantliga besök på ett bra tag. En kram och ett Förlåt att jag inte tänkte mig för hade ju passat bättre som avslutning på den kvällen *suck*

  2. Maria Lundmark Hällsten

    Nä, det där liknar ankskit, har man tagit på sig att ta hand om och se efter (eller ansvara) över några barn, då ska man banne mig vara så pass nära att man kan ta sig till dom på 5 röda. Då spelar det ingen roll om dom är i 11-12 årsåldern heller, och om personen i fråga ska bort till något ställe för att roa sig så ska det i alla fall, alltid finnas en backup, en granne eller liknande som kan finnas till hands i nödfall. Dåligt skött, och absolut inte barnens fel.

  3. Helena Nilsson Springare

    Svar till Maria Lundmark Hällsten (2010-02-08 09:09)
    Barn har ju så otroligt lätt att ta på sig skuld vid vuxnas misstag dessutom så nu är det operation övertalning att de INTE gjort fel. Och är man rädd så ÄR man ju. Då behöver man tröst och förståelse!

  4. Linnéa Olsén

    Nej fyyy tusan!
    Ja, jag förstår att det inte blir något lantligt besök på ett tag nu!
    Herregud!!!

    Åååååh!! vad jag blir förbannad på en del vuxna människors inkompetens!

  5. Helena Nilsson Springare

    Svar till Linnéa Olsén (2010-02-08 09:19)
    Nä, nu får hon hålla sig hemmavid åtminstone på gång eller buss avstånd. Det är i alla fall skönt att veta att många tycker att det är den vuxnas fel och INTE barnens.

  6. Liw

    Shit, funderar lite kring det inträffade:

    – om man är ansvarig för andras barn, är man inte extra ansvarig då?
    – Var det verkligen en vuxen, trodde inte man gjorde så.
    – Hur kan flickorna få skulden? helt sjukt!

    Blir allt lite mörkrädd, för tänk om det hade varit ”elakingar ” på skotrarna, ujja!!

  7. Helena Nilsson Springare

    Svar till Liw (2010-02-08 13:39)
    Det känns onekligen som en märklig inställning att tycka att tjejerna gjort fel 🙁 Men jag har visat henne alla kommentarer så att hon fattar att de flesta vuxna tycker att den här personen gjort fel. Och jag skulle ringa polisen hundra gånger till om det behövdes!!

  8. Helén

    Jösses, jag håller med alla nedanstående talare.
    Hur fasen kan man agera på det där viset. Riktigt dåligt gjort av fröken dansant. Så näe, kan man bli annat än besviken?

  9. Inger

    Helt otroligt!! Hur 17 kan man åka iväg och göra sig oanträffbar och sen dessutom ge flickorna skulden för att det blev pådrag! Det var helt rätt att polisen åkte dit för det hade kunnat vara nån med onda avsikter! Åh jag blir så arg!!

  10. Helena Nilsson Springare

    Svar till Inger (2010-02-09 08:18)
    Det känns så skönt att poliserna tog allt på allvar också! Man är ju rätt blåögd om man tror att det aaaaldrig kan hända nåt hemskt på landsbygden 🙁 Tack för idag förresten!! Kram

  11. Sigrid

    Jag känner oxå till den här sk incidenten, men vill påstå att barnen ifråga kunde nå den förälder som hade åkt iväg, och gjorde de oxå,, barnen skälldes INTE ut pga av att dom blivit rädda, utan dom pratades till för att bli lugnade,,polisen som åkt dit var på väg till ett annat ställe och kunde därför åka dit för att kolla igenom området, men de hittade inget konstigt, och åkte därifrån efter en rapport till båda berörda föräldrar.De finns alltid 2 versoner av allt, Man väljer ju själv vad man vill tro.Inget farligt hände ju.Tycker ändå att en stor stad lurar på värre faror än en landsbygd.

  12. Helena Nilsson Springare

    Svar till Sigrid (2010-02-12 20:45)
    Ja du Sigrid, eftersom jag försökte ringa den här personen i över en timme plus att jag lämnade meddelanden på telesvar så VET jag ju att hon inte var anträffbar. Vad gäller polisen så var det JAG som ringde och de skulle undersöka vilken av skellefteå eller Umeåpolisen som fanns närmast till hands att skicka till den aktuella adressen. Det blev Skellefteåpolisen! De var hos flickorna knappt en timme efter att jag ringt dem och det känns fantastiskt skönt att polisen tog det hela på allvar. För det VAR en allvarlig situation. Inget snack om den saken.

  13. Helena Nilsson Springare

    Svar till Sigrid (2010-02-12 20:45)
    Och vad gäller din åsikt om ”den trygga landsbygden” så får det stå för dig. Jag pratade med flickorna genom många och långa samtal och de var ALLT annat än trygga. Sedan vet jag att i alla fall en av tjejerna har mått jättedåligt över det som hände. Hela veckan har varit jobbig pga detta.
    Och har du fler funderingar så går det bra att kontakta mig via telefon. Du har numret.

  14. Sigrid

    Javisst står jag för vad jag säjer o tycker, svårt som stads tjej att förstå, stället där tjejerna var är varken ensligt el långt från grannar,, 300m ca.Landskapet är öppet, skogen minst 250m bort. Den ena tjejen mår inte alls dåligt efteråt, hon är lugn o trygg i sig själv, så prata inte för båda, som om du känner dom lika väl, de gör inte jag heller.Men de är lugnt, historien kommer aldrig att upprepas,för man bör känna varandra bättre först tror jag Om jag nu varit så rädd som förälder skulle jag åkt dit o hämtat hem mitt barn,,varför inte?,till sist,,jag har inga funderingar.Lev och må.

  15. Ragatan Askeborn

    Visst barn är bra på att skrämma upp varandra, men just därför är det kanske inte så smidigt att lämna dom ensamma… Och man ska ta barnen på allvar om dom säger ifrån att det här är inge kul…

    Mycket bra att ringa polisen eftersom det inte verkade finnas en pålitlig granne el annat i närheten…

    sådär my statement… känns bra att lämna avtryck i denna blogg… Hoppas bara båda inläggen kommer med…

  16. Helena Nilsson Springare

    Svar till Ragatan Askeborn (2010-03-19 10:48)
    Hello Askeborn 🙂
    Ja, man ska nog vara lite försiktig med att göra barnen större än vad de är. jag skulle nog själv bli lite rädd i den där situationen FAST jag e vuxen!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.