Frustration…

…på flera plan idag. Förutom att jag mår illa och har ont på grund av det gamla vanliga: Bebisen håller sig fast därinne..

Så är jag också ganska frustrerad över att en del saker aldrig verkar bli bättre. Speciellt nu när man behöver lugn och ro hemma speciellt så händer det en massa andra tråkiga saker som i sin tur beror på en helt annan typ av frustration.

Alla i min närhet vet ju att jag har enskild vårdnad om min stora tjej. Och det var inte för att JAG ville ha det så utan för att hennes pappa när hon var hela fem år (!) kom på att han ville frånsäga sig vårdnaden om henne.

Ett ganska märkligt scenario som i varje fall jag INTE hört talas om tidigare. Familjerätten gick honom till mötes och beviljade detta OM… ett umgängeskontrakt skulle åtföljas. Vilket det såklart inte gjorde / gör.

Så sedan flera år tillbaks så finns det en "pappa" som dyker upp som gubben i lådan ett fåtal gånger per år. En fika här, ett biobesök där, en familjesammankomst hos farmodern eller ett trettiosekunders telefonsamtal.

Vad resulterar det här i då tror ni?

Jo, en mycket frustrerad tjej som förutom en enorm saknad efter två små bröder även måste fundera på varför hon inte "duger" åt sin pappa och varför hon inte har någon självklar roll eller plats i pappans familj.

Och trots att det i vår familj finns en mycket kompetent man som gör allt han kan för att vara den bästa plastfarsan han kan så ÄR det här viktigt för tjejer i en känslig ålder  då blod är tjockare än vatten och pappan en spännande figur på en gyllene piedestal.

Som upplagt för frustrerade familjemedlemmar och konflikter… Men vem fasn orkar med sådant? Just nu i alla fall?

Jag själv har många gånger varit förbannad, arg, besviken, ledsen, sorgsen och jävligt förvånad över hur man kan göra så och bara komma undan med att aldrig finnas där för ett av sina barn?

Men jag har lagt allt det där bakom mig. Jag orkar inte ödsla tid eller energi på en vuxen karl som borde veta bättre.

Problemet är bara.. HUR ska jag få den där förvirrade och ledsna lilla tjejen att må bättre? Och hur hjälper jag henne att gå vidare?

Egentligen så är det kanske helt fel av mig att vädra det här i bloggen, men samtidigt så ÄR det faktiskt en del av vår vardag och ingenting som någon av oss ska behöva skämmas för. Vi sliter och kämpar med de här frågorna rätt ofta så ni förstår ju säkert att det ÄR frustrerande för alla emellanåt. Det är inte ens vårt fel och vi kan ju inte bestämma över en annan vuxen människa även om vi ville.

Vill man inte vara pappa eller mamma så behöver man tydligen inte vara det. Sorgligt men sant!

Men det är bara det att då skulle man aldrig ha skaffat barn från första början.

Men som tur är så finns det dem som VILL vara mammor och pappor utan att det finns "blodsband"

"Dessa människor är värda ALL beundran och respekt… För numera verkar plastband betyda mer än blodsband. Och är det något jag bittert fått lära mig så är det just att blod INTE är tjockare än vatten"

 

Etiketter: , ,

14 kommentarer

  1. Maria Lundmark Hällsten

    Hm, svårt det där, men jag ska också säga att vi blev rådda, för snart 25 år sedan, av socialkontoret, att skriva ensam vårdnad på mig, vilket vi gjorde och så även då Niccolina kom till världen. Anledningen till detta har inget med ansvaret eller tillkännagivandet att göra, för Åkes del. Utan det var för att allt skulle bli så mycket lättare med underskrifter och dylikt, då det bara var jag som skulle behövas. Att din dotters pappa inte står som vårdnadshavare borde då rimligtvis inte ha någon som helst betydelse och vore han en bra pappa så fanns han till hands varje gång hon behöver det.

  2. lilla jag

    Hej Helena!!! jag har läst alla inlägg på din blogg och jag gillar den :))), Vi umgicks för några år sedan vi hade kuligt ihop, du stöttade mej bla. i en väldans jobbig tid när en anhörig dog…Jag vet att du är en jättebra mamma och det kommer att gå bra för STORtjejen oxå!! Ha det bäst och LYCKA till nu med förlossningen, kanske springer vi på varann nån dag!!!

  3. Sussie

    Har en liknande situation här hemma. Två tonårspojkar som inte fattar vad som hänt, pappan drog för 2 år sedan. Han ringer max 1gång i månaden och när de hälsar på han (16 mil) söderut är han elak o otrevlig. Suck.
    Jag hoppas att bebben kommer i morgon 26/3, på min födelsedag! Vi väntar!!!

  4. Heidi Piisinen

    Det där är verkligen inte lätt , jag vet… min dotters ”pappa” bor i samma stad men har aldrig träffat henne, han vill inte.. Klart hon funderar över det och ibland är hon nere och känner sig värdelös. Tur det finns folk runtomkring som gärna är med henne och älskar henne 🙂 det är bara att vara så ärlig du kan, då kan hon lita på dig till 100% i alla fall.

  5. Helena Nilsson Springare

    Svar till Maria Lundmark Hällsten (2010-03-25 17:36)
    Det är så sant som det är sagt.. bokstäver på ett papper spelar ju egentligen ingen roll. Det är ju verkligheten som är viktig! Föräldraskap är svårt och jobbigt och jag blir lika besviken jag hör en mamma eller pappa som tar den ”lätta” vägen och bara vänder ryggen till. Så tråkigt 🙁

  6. Helena Nilsson Springare

    Svar till lilla jag (2010-03-25 18:00)
    Tack så mycket 🙂 Det värmer. Jag försökte klura lite på vem du är? Nyfiken blev jag faktiskt.. men tack i alla fall för dina rader! jag blev jätteglad!

  7. Helena Nilsson Springare

    Svar till Sussie (2010-03-25 20:41)
    Ja, nog är det ännu mer snopet när en pappa kommer på hux flux att göra på det där viset när barnen redan är så stora? Det gör ju oändligt mycket mer skada när barnen redan känner sin / sina pappor! Usch och fy för sånt beteende 🙁 Hoppas det blir bättre för er. Lycka till!

  8. Helena Nilsson Springare

    Svar till Heidi Piisinen (2010-03-25 21:42)
    Nä fy tusan.. man blir så less på sånt skit och jag håller med dig: Det är toppen att det finns andra ”viktiga” personer i barnens liv som tur är. men i vissa åldrar så märker man att de funderar på ”papporna” som bara den. Man önskar att man kunde hitta BRA svar på frågorna. Men vi vuxna VET ju att det inte finns några bra svar att ge pga pappors dåliga beteende 🙁 Usch o fy!

  9. Liw

    ja, du vet vad jag tycker. Han är feg!
    Jätte fina bilder btw! När kommer reportaget eller har det redan publicerats?

    kram och få ut den där jäklarns ungen nångång nu då! 😉

  10. Linnéa Olsén

    Oj, ja!
    Jag har så många kommentarer till detta, men inga av dem passar sig att skriva. Dom är för fula.

    Men, av egen erfarenhet så kan jag säga att sorgen aldrig går över. Längtan och undran försvinner aldrig.

    Ge din dotter en kram från mig!

  11. Helena Nilsson Springare

    Svar till Liw (2010-03-25 23:40)
    Ja, nog finns det väldigt många ord som passar på honom. Usch det är så tråkigt! 🙁 Reportaget var i söndagsbilagan den 28/2 men jag har den hemma så jag ska visa dig när du hälsar på nästa gång 🙂 Kram

  12. Helena Nilsson Springare

    Svar till Linnéa Olsén (2010-03-26 09:01)
    Så sant! Sorgen går aldrig över och det är ganska tufft att se sin dotters sorg och veta att man inte ens kan göra det en milimeter bättre. Det är det ju bara han som kan. Igår hörde jag henne säga till sin farmor i telefon: ”Jamen det är ju NU när man är barn som man vill ha sin pappa” Klockrent! Den tjejen vet vad hon känner, tycker och tänker och det är i alla fall bra att hon inte vänder det inåt utan vågar säga vad hon vill 🙂

  13. Lisa

    Du är modig och din dotter likaså. Hon är ett modigt barn som vågar ifrågasätta de vuxnas beteende, fortsätter hon med sitt ifrågasättande kommer hon långt i livet. 🙂

    Krama henne från mig

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.