1273 kronor…

…är beloppet som en underhållsskyldig förälder får betala och vad är egentligen en sådan summa?

Och när man läser all information om beräkning av bidrag, barnets ålder, särskilda behov och så vidare.. och så vidare.

På fler än ett ställe så står det att föräldrarna "skall komma överrens" och blablablabla..

*suck*

Jamen i alla de fall där föräldrarna INTE kommer överrens då? Där boendeföräldern står för alla kostnader och där den frånvarande föräldern betalar 1273 kronor i månaden och fullt och fast TROR att det räcker för ett barns kostnader och omkostnader? Speciellt när barnet börjar vara äldre, större och med helt andra behov.

Helt sjukt egentligen att det får se ut som det gör. Man måste själv bråka sig fram i en byråkratisk djungel för att få det man har rätt till och inte ens om man orkar bråka är det säkert att barnet får det som det har rätt till. För det första så har barnet R-Ä-T-T till båda sina föräldrar vilket alltför många föräldrar skiter i.

Hursomhelst, jag orkar inte dra för många detaljer. Sånt är bara uttröttande för er läsare och för mig som skriver men en och annan liten sak tänkte jag räkna upp som skapar större kostnader som är verklighet för många föräldrar som själva drar det största ekonomiska lasset för sina heltidshemmavarande barn:

Exempelvis:

  • Mobiltelefon (jodå, det kostar)
  • Laktosfria mejeriprodukter (ungefär dubbelt så dyra än "vanliga")
  • Större socialt behov för ett större barn (fika eller bio med kompisar)
  • Dyrare hygienartiklar för både pojkar och flickor (rakattiraljer för en grabb, mensskydd för en tjej till exempel)
  • Dyrare kläder (hejdå plagg i centilong)
  • Ökade matkostnader
  • Eventuella mediciner (För tex astma och pollen)
  • En enda förälder som betalar cyklar, kickbikes, skridskor osv
  • En enda förälder som står för terminsavgifter till aktiviteter

Ja, ungefär så kan det ju se ut. Och vem fan orkar bråka för att få det man har rätt till?

"Vaah? Är det SÅÅÅÅ dyrt att ha barn? Men guuu asså, det hade jag ingen aaaning om. Shit liksom…"

Ett barn kostar ca 1,2 miljoner från det att det föds till det att det fyller 18 och barn med särskilda behov kostar således lite mer än den nätta miljonsumman. Hmm.. få se nu..

*tar fram miniräknaren*

En icke närvarande förälder som lämnar sin unge i sticket när barnet är sisådär tre år betalar alltså under en femtonårsperiod ca 230 tusen kronor medans boendeföräldern står för resten. Hmm.. Rättvist? Inte alls!

Man blir smått förbannad. Men som sagt: Vem orkar bråka?

Fast en vacker dag så orkar man kanske bråka? Den som lever får se. Och till alla er föräldrar som tror att ni "köper er fri" för 1273 kronor i månaden:

"SKÄMMES tamefan"

Etiketter: , ,

12 kommentarer

  1. crille

    Jävligt bra skrivet ang föräldrar som inte finns eller
    har lust att ta sitt ansvar over sina barn dom har satt
    till värden.

    crille

  2. J.

    Sedan finns det föräldrar som betalar och betalar men skulle göra vad som helst för att få träffa sina barn istället för att skyffla pengar till en kvinna som spenderar pengarna på sig själv istället för på barnen (och det är inte Helena jag syftar på, om någon skvallertant vill tro det).

  3. Emilie

    Haha… Ja det är helt sjukt vad vissa tror.. Att dessa 1273 kr räcker till för alla omkostnader för ett barn. Men det är sjukt många ”småsaker” som man måste köpa varje månad, och det drar verkligen iväg… Men precis som du säger, vem orkar bråka?

  4. Helena Nilsson Springare

    Svar till Anne-Marie Mäkelä (2010-05-30 19:07)
    Ja, när barnen vuxit upp är det för sent att ”ångra” sig. och att se till att barnen har det bra ska ju inte bara vara en ekonomisk fråga!

  5. Helena Nilsson Springare

    Svar till J. (2010-05-30 20:26)
    Sant! Och det är ju lika illa det när mammor och pappor VILL umgås med sina barn men inte ”får” för den andra föräldern. Det är nog mer vanligt tror jag. Båda scenariona är dock lika sorgliga 🙁 Det som är tråkigt är att höra: ”Jag har inte tid/ råd” När pengarna går till nya fina bilar och saker till nya barn i familjen. Sånt känns i ett barnhjärta. Men tiden de INTE får är nog det värsta… 🙁

  6. Helena Nilsson Springare

    Svar till Emilie (2010-05-30 23:00)
    Exakt! Med barn i familjen så dyker det upp en och annan oförutsedd utgift då och då. Och de små sakerna är faktiskt oftast de som snabbast drar iväg. En glass på stan, näsdroppar, nya underkläder, plåster, hårklämmor, snorsugsrefiller (haha..) blöjor, strumpor och så vidare.. och så vidare..

    Att ha barn är dyrt som fan, men värt varenda krona 🙂 Man får tänka så. Att man investerar helt enkelt!

  7. Fyrabarnsmamman

    Ja du…jag har tre barn i samma situation. Barnens far kan inte komma på tex. utvecklingssamtal för att han måste ”jobba ihop till underhållet”. Patetiskt.
    Dessutom så jobbar han med barn och ungdomar. Det du.

  8. anna

    förstår inte varför alltid barn ska värderas i pengar. 1273kr är lite pengar MEN om man tänker att det är 1273×2 föräldrar blir summan 2546kr. Till detta kommer även ett barnbidrag på 1050kr. Summan som bör finnas disponibelt för barnet är 3596kr.

  9. Helena Nilsson Springare

    Svar till anna (2010-06-02 11:53)
    Jag förstår inte heller de som ”värderar sina barn i pengar”. I det här blogginlägget konstaterar jag bara att barn kostar pengar. MER pengar än vad många tror faktiskt. Och med tanke på att det är boendeföräldern som i de flesta fallen betalar dyrare poster såsom cyklar, semestrar, vinterkläder, skidor och så vidare så ÄR summan hursomhelst för liten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.