Viktigare saker att avhandla…

…än huruvida ordet "HEN" är bra eller dåligt. Åååh… det är bara så… så… fånigt! En hon är en hon och en han är en han. Det finns honor och hanar i alla arter och möjligtvis kan jag tänka mig att det är ett bra ord för någon som är transsexuell, eller kanske inte ännu bestämt sig för könstillhörighet.

Könsneutrala ord. Är det viktigt med sådana saker? Jag trodde att  "jämlikhet" rörde långt viktigare saker än eventuella och rätt så fåniga, enstaka ord. Satt och tittade på Babel och där avhandlades detta ikväll.

Jag trodde i min enfald att det var betydligt viktigare med till exempel lika lön oavsett kön. Eller att kvinnor och män borde behandlas lika på alla sätt.. men nä då. Här ska det divideras och debattera huruvida HEN är ett användbart ord eller ej.

Själv avskyr jag det och tycker att det är fånigt, löjligt, larvigt, töntigt och bara allmänt knasigt. Nästan lite fult.

Men visst, en barnbok med huvudpersonen som kallas för hen står jag väl ut med för all del. Jag tror inte att det gör någon skillnad på det stora hela.

Men å andra sidan: Vad vet lilla jag? Jag är ju inte så intresserad av huruvida ord är könsneutrala eller ej. Jag är bara intresserad av ord rent allmänt. Men jag gillar ord som HON och HAN. Trist men sant!

Hona & Hane



Eller…

Hen & Hen…??



*skrattar* Njaae… Nä!

Etiketter: , , ,

10 kommentarer

  1. Marja Granqvist

    Missade Babel för jag var på vattengympan, men ska titta på reprisen. Jag skrev ju häromdagen om ’hen’ och tycker som du att jämlikhet inte skapas genom att låtsas som om det inte fanns flera kön. Hur ska man böja ’hen’? Jo ’hans’ och ’honom’. Hur jämlikt är det?? Varför inte då ’hens’ och ’henne’?
    Kram till Honan och Hanen!

  2. tiger

    Jag tycker att HEN kan fylla en viktig funktion och faktiskt har jag hur mycket som helst att säga om det, jag orkar bara inte skriva ner mina tankar och argument just nu. Om du påminner mig så lovar jag att återkomma när energi finns:)

  3. Helena Nilsson Springare

    Svar till Marja Granqvist (2012-03-22 21:27)
    Ja, det är ett väldans aktuellt ämne just nu. Det som är det mest intressanta i debatten är att ordet verkar väcka så mycket känslor. Själv bara ogillar jag det men fäster ingen vikt vid det medans andra blir upprörda och jaa.. allt möjligt. Babel är iaf bra ibland 🙂 När man orkar vara kulturell *skrattar*

  4. Helena Nilsson Springare

    Svar till tiger (2012-03-23 13:20)
    Jag ska påminna 😀 Kul att du är tillbaks.. det var en ganska lång bloggpaus du hade. Skulle jag också behöva, men jag kan sällan hålla mig mer än några dagar haha…

  5. Lisa

    Vi diskuterade detta ämnen under en helg i Hemavan och kom fram till att VEDERBÖRANDE vore ett betydligt bättre ord än hen. 😉 *skrattar*

  6. Helena Nilsson Springare

    Svar till Lisa (2012-03-24 07:22)
    Precis! *skrattar* Läste just i vk om det hela.. detta är ett ord som inte ens behövs. Och bara för att man ändrar på ett ord eller på språket så ändrar man ju därmed inte verkligheten. WORD! 😀

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.