Saker som gör ont…

Saker som gör ont eller saker som man blir sjuk av ska man inte utsätta sig för. Varken sånt som gör ont på kroppen eller i själen.

Tyvärr tog det lite för många år innan jag förstod det. Jag har vanvårdat mig själv alldeles för mycket på alldeles för många sätt under årens lopp.

Det jag ångrar mest är att jag rökte i många år eftersom det ställde till med massa knas i min kropp. Allergier och taskiga luftvägar bland annat.

Jag slutade röka för sexton år sedan och jag kan inte fatta att jag haft den äckliga ovanan som är både dyr och snuskig. Att betala för att bli gammal och skrynklig i förtid? Nej tack! No more… men som sagt: Det var ju jävligt synd att jag hann bli både sjuk och fattig innan jag fattade hur illa det var.

Jag gjorde en snabb uträkning att jag under mina tio rökande år rökt upp nästan SJUTTIO tusenlappar… Vah? Kan ni fatta.. 70 härliga tusingar som jag bara eldat upp och sugit i mig som en jävla idiot. Usch.. jag skäms när jag tänker på det, men vad visste jag då?

Dessutom så tyckte jag ju att jag var supercool med mina löjliga Marlboro. Blääh..

Såå… Vad kunde jag då ha gjort istället med de där pengarna? 

Massor ju:

  • Rest utomlands!
  • Bjudit min familj på fin restaurang MASSOR med gånger!
  • Köpt en schysst bil!
  • Köpt en häst!
  • Haft ett jättepartaj!

Ja, och säkert tusen roliga saker till som jag kan komma på.

Nåväl, jag blev som sagt sjuk och fick vid ett tillfälle till och med åka ambulans till lassa eftersom mina luftrör var så sjuka att jag knappt kunde andas själv. Efter det blev jag rent ut sagt livrädd och riktigt jäkla förbannad på mig själv som gjort mig själv så illa på grund av min egen dumhet.

Jag fick nästan fobi för rök ett tag och killen som jag var tillsammans med då fick aldrig pussa på mig efter det. Jag klarade inte av hans stinkande och äckliga andedräkt så det blev varken kramar eller pussar till slut. Fast jag kan ju i ärlighetens namn säga att det var tio andra saker som gjorde att kärleken tog slut. Men att han rökte var faktiskt en av anledningarna. Det är svårt att vara nära någon som har en fimpluktande andedräkt och jag klarade inte alls av det *uurk*

Nåväl, här om dagen fick jag en smärre chock när jag hörde att ett cigpaket idag kostar MER än en femtilapp?! Vaah? Och ändå röker fler än någonsin. Sjukt!

Sjukt att betala för att göra sig själv sjuk eller vad?



MEN:

Jag var ung och dum… men vet ni vad?

Man kan aldrig lära sig av andras misstag…



BARA av sina egna misstag!

BIld lånad från cancerfonden.se

 

Visste Ni förresten att ca 40 barn börjar röka i Sverige varje dag?

Scary!

Rökning är en NASTY ovana… brr…

Etiketter: , , , , ,

6 kommentarer

  1. Maria Lundmark Hällsten

    Nicco har skrivit en debattartikel (skolarbete) och detta är en liten del av den:

    Inte nog med att du skadar din kropp när du röker, det är dessutom dyrt! Har du någon gång funderat på vem som tar vara på pengarna sen? Och att många som jobbar på tobaksplantagen är BARN som hjälper sina familjer för att tjäna ihop lite extra pengar.

    Arbetet på tobaksplantagen innebär ofta att barnen skadas och blir sjuka. Astma, allergier, sår, eksem, sömnsvårigheter, bett från olika insekter m.m. är inte ovanligt. Många tobaksodlare köper förbjudna bekämpningsmedel eftersom de är billigare än de moderna kemikalierna. Barn och vuxna utsätts för stora mängder giftiga bekämpningsmedel och de skadas när de hanterar tobaksbladen.

    Dessutom förvärras problemet av att de sällan har tillgång till varken skyddsutrustning eller tillräcklig kunskap om hur bekämpningsmedlen ska hanteras. Men de har inget val, de måste fortsätta arbeta, människorna behöver sina cigaretter och barnen och deras familjer behöver sin lön. Eftersom tobaksindustrin är så pass stor och många dör på grund av den, bidrar varje rökare och snusare. Så stor del att om man skulle röka ett paket cigaretter om dagen under ett års tid står man för ett barns död. Det visar verkligen hur mycket var och en bidrar. Slutcitat.

  2. Anders

    Det är lätt att vara efterklok. Avsevärt svårare att vara förutseende tyvärr… Man tänker dessvärre inte alltid på att det man gör kanske kan orsaka besvär för en själv eller andra människor.

    När det gäller rökning dock, så är det förvånande att trots all information om dess farlighet att så många ändå väljer att röka. Än värre att det finns de som väljer att börja röka trots stora varningstexter på ciggarrettpaketen och höga kostnader. Tobaksindustrin har verkligen lyckas. Kanske sådant som borde uppmuntras kunde lära sig av tobaktillverkarnas framgång?

  3. Helena Nilsson Springare

    Svar till Anna Holgersson (2012-12-11 23:35)
    Tack Anna 🙂 Jag tänkte att det vore kul med en bild där man är lite fixad o sminkad så blir man glad varje gång man känner sig lite vardagsgrå och får se sig själv lite lockig med svart på ögat 😀

  4. Helena Nilsson Springare

    Svar till Maria Lundmark Hällsten (2012-12-12 08:24)
    Bra skrivet! Det är sant att många barn far illa av tobaksbolagens framfart.. både barn till rökare och barn som jobbar på fälten. Så hemskt egentligen, men jag hoppas att just den här informationen får en del att sluta röka / aldrig börja i alla fall.

    Ingen vill väl bidra till att barn dör? Huvva… Hälsa att det var mycket bra skrivet 🙂 Kram

  5. Helena Nilsson Springare

    Svar till Anders (2012-12-12 09:50)
    Precis.. synd bara att det inte finns lika mycket ”FÖRklokhet” eller vad man ska kalla det hela 🙂

    Om jag aldrig blivit sjuk kanske jag hade rökt än idag och det hade ju varit en skrämmande tanke. Men nu blev det en dyrköpt läxa där jag fick plikta med min hälsa och för många tusenlappar 🙂

    Undrar förresten hur många av direktörerna som röker sina egna cigaretter… jag skulle tippa att inte en enda av dem använder sina egna produkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.